pondělí 16. srpna 2021

Nesnáším Pohádkov #01: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes

Nesnáším Pohádkov je čtyřdílná komiksová série, jejíž hlavní hrdinka Gertruda se s nikým a ničím nemaže! Na první (letmý) pohled by se mohlo jednat o miloučké pohádkové dobrodružství plné víl kmotřiček, magických jednorožců či duchových radovánek… Hahaha. Omyl! Jedná se sice o pohádkové dobrodružství, ale nabité kulmovsky velkou dávkou šílené akce, dechberoucího násilí, černého humoru a vskutku vymrkané mluvy, takže děti… Pracky pryč!

Gerda je totálně boží roztomilá holčička, kterou si ale rozhodně nepřejete potkat ani v té nejhorší noční můře. Říkáte si: „V čem je tedy problém?“. Naše G. je totiž vražedně šílená dospělá žena v těle šestileté holčičky, která už přes třicet let trčí v kouzelném světě Pohádkově a ne a ne se dostat zpět domů. Několik desetiletí se snaží nalézt klíč, který by ji konečně dostal tam, kde si přeje být. Na nekonečné výpravě ji dělá společnost (s neustále otráveným výrazem a plnou hubou keců) její průvodce moucha Láďa a válečná sekera, kterou kosí své nepřátele (jako slimáčí hordy, houbovité mužíky, zombie fauny, barbary apod.) hlava nehlava. Také se snaží zakroutit krkem své úhlavní nepřítelkyni královně Mrakétě.

N.P. je velice originální, zábavný komiks, který sice nemá nijak hluboký příběh, ale zato má mnoho jiných předností.
• černý/cynický/sarkastický humor
• ilustrace, které jsou nejen velmi bohaté na detaily, ale také vyvedené v živých veselých barvách (díky nejrůznějším detailům může čtenář při „re-readingu“ objevovat stále nové věci a zrůdnosti)
• samotný Pohádkov je promyšlený do maličkostí, skvěle zpracovaný a bohatý na neotřelé příšerky (fakt pastva pro oči)
• slovní zásoba (překlad) nemá chybu, pan překladatel si s ní pohrál skutečně bravurně a vytvořil zbrusu nová a velmi trefná slovíčka (četla jsem tento komiks i v originále a věřte mi, že to tak vtipné nebylo) – moje nejoblíbenější je: kulma drát a zastlaný! (používám je normálně v běžném životě)
•…a samozřejmě Gerda! Ona je nepochybně zlosynem v tomto příběhu, ale to neznamená, že se vám nedostane pod kůži. Taky je to tak trochu její chyba, že zůstala tak dlouhou uvězněná v Pohádkově, jelikož… ehm… není zrovna tou nejbystřejší a nejgeniálnější osobou (za tohle by mi nejspíše teď vzkázala „A ty běž taky do prkele, Zuzano!“), ale o to víc ji to činí sympatickou.

Za knihu děkuji @crew_komiks ❤️

1 komentář:

  1. Jsem абрам александр podnikatel, který byl schopen oživit své umírající těžařské podnikání pomocí boha poslaného věřitele známého jako Benjamin Lee Lee konzultant půjčky. mám bydliště v Jekatěrinburgu екатеринбург. snažíte se začít podnikat, vyrovnat svůj dluh, rozšířit svůj stávající, potřebujete peníze na nákup zásob. máte problémy se snahou zajistit dobrý úvěr, chci, abyste věděli, že vás pan Benjamin provede. je to správné místo, kde můžete vyřešit všechny své finanční problémy, protože jsem živou výpovědí a nemůžu si to nechat jen pro sebe, když ostatní hledají způsob, jak být finančně pozvednut .. chci, abyste všichni kontaktovali tohoto boha poslaného věřitel pomocí údajů, jak je uvedeno, aby se mohl podílet na této skvělé příležitosti e-mail: 247officedept@gmail.com nebo whatsapp/text +1-989-394-3740.

    OdpovědětVymazat