neděle 1. září 2019

Nenechám tě odejít (Chevy Stevens)


Co je lepší program než si jeden takový májový večer vytáhnout knihu s pěknou obálkou slibující svým tématem velmi poutavý thriller? Autorka této knihy Chevy Stevens slibuje román plný napětí a nečekaných zápletek. Povedlo se jí mě uhranout?

Je to již jedenáct let, co hlavní hrdinka knihy Lindsey a její dcera Sophie uprchly před jejich násilnickým manželem a tatínkem, který se Lindsey pokusil zabít. Společně si našly hezký nový domov. Lindsey začala s podnikáním a úspěšně se jim oběma dařilo nemyslet na svůj starý bolestný život. Ale nic netrvá věčně! Uniknout temné minulosti se prostě nedá a pocit bezpečí je často jen zrádná iluze. Po dlouhých a pro stěžejní dvě hrdinky klidných jedenácti letech je však Andrew, exmanžel a otec, propuštěn z vězení a tím začíná koloběh nečekaných událostí. Jaký je to pocit, když se vám vkrade někdo cizí do domu? Pokusí se otrávit vašeho psa nebo dokonce napadne vašeho přítele? Ne, Lindsey to rozhodně nemá lehké a Andrew tvrdí, že za tím vším zlem on rozhodně nestojí. Prý se změnil. Je to vůbec možné? Lze mu ještě po tom všem věřit? Anebo za útoky stojí někdo úplně jiný, než si hlavní hrdinka knihy myslí? Mohla se drobná nevýznamná lest, kterou Lindsey před několika lety provedla, obrátit proti ní a změnit její život v největší noční můru?

„Nenechám tě odejít“ se řadí mezi psychologické romány popř. thrillery s tématikou rodinného drama založeného na efektu motýlích křídel, což jen a jen povzbudilo moji zvědavost, jelikož se jednalo o velmi neobvyklou kombinaci. Tématem zachycuje majetnickou lásku, která se jednoho dne vymkne kontrole.

Příběh je vyprávěn ich-formou a to skrze dva vypravěčské pohledy a to manželky Lindsey a dcery Sophie. Průběh dějové linky je navíc obohacen (či narušován) kapitolami vracejícími se do minulosti hlavních postav. Díky těmto částem čtenář mohl proniknout do větší hloubky v rámci problematiky knihy.

Kniha se velmi dobře četla a samotný příběh nutil čtenáře číst dál a dál. Téma domácího násilí není nic příjemného a to se trochu při čtení knihy odráželo a zanechávalo za sebou špatný pocit. Autorka dokázala nejednou překvapit nějakým tím zvratem a celkově byl obsah knihy celkem záhadný. Postavy byly vykresleny celkem dobře. Byly lidské, vadné, komplikované, uvěřitelné a snadno představitelné.

Již jsem nastínila, že téma knihy je spojeno s tzv. motýlím efektem. Za sebe mohu říci, že mě to dost oslovilo, ale bohužel si s tímto fenoménem autorka příliš dobře neporadila a neukázala, že tato kniha má díky tomu něco navíc oproti thrillerům podobného ražení.

Také celkově děj trochu pokulhával. Kniha rámci žánru patří mezi ty „tlustší“, a tudíž bylo očekávání množství akce, napětí a zvratů z mé strany vysoké. Jedná se o kombinaci thrilleru a rodinného drama, což nebyla vůbec špatná sestava, jen to celkové rozložení dějové linie bylo nešťastné. Ani konec mě nijak nepřesvědčil o nějaké originálnosti příběhu. Podobné příběhy mám již docela načtené a tento mě bohužel nedokázal přesvědčit o své výjimečnosti.

Ale přečtení knihy určitě nelituji. Měla své klady i zápory, ale to má skoro každá nově vydaná/napsaná kniha. Doporučuji všem, kteří tématiku „zlého tyranského manžela“ ještě nemají tolik načtenou.

Název: Nenechám tě odejít
Autor: Chevy Stevens
Počet stran: 400
Nakladatelství: Ocelot
Rok vydání: 2019
Moje hodnocení: 3,5/5

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy!


Žádné komentáře:

Okomentovat