neděle 15. září 2019

Prozřetelnost ohně (Brian Staveley)


Prozřetelnost ohně je druhý díl trilogie Kroniky Netesaného trůnu z pera spisovatele Briana Staveleyho. Jedná se o epickou fantasy ságu, která v sobě ukrývá vynikající dobrodružství plné zvratů a překvapení, skvělých postav či vyvážené mixu akce a tajemství… Zní to víc než dobře, viďte? Tak uvidíme, jak dopadl díl druhý, jelikož jednička byla téměř dokonalá!

NEMŮŽEŠ VLÁDNOUT ŘÍŠI, DOKUD JI NEUVIDÍŠ V PLAMENECH!

Spiknutí s cílem zničit vládnoucí rod annurské říše není ani zdaleka u konce. Princezna Adare, po odhalení skutečné identity otcova vraha, prchá z Paláce úsvitu, kde strávila celý svůj život v pohodlí. Je nutné, aby našla pro svůj cíl – postavení se převratu svrhávající její rodinu, spojence. Hlavním problémem na její cestě je najít někoho, kdo by jí mohl důvěřovat a ona jemu. Po jedné ze stěžejních událostí na její cestě, kdy dojde k zásahu samotné bohyně a patronky říše Intarry, se obyvatelé začnou přidávat na její stranu a pomáhat ji získat zpět hlavní město. Mezitím se armády připravují na velký střet a hrozba barbarských hord přinutí rivaly se sjednotit proti společnému nepříteli.

Valyn, prostřední ze tří sourozenců, odpadlík nejelitnější bojové síly říše, se potýká se svými vlastními démony. Po několika událostech se jeho cesta zkříží s útočícími kočovníky, kteří mají vlastní vysvětlení a názor na vzniklé válečné tažení. Přidá se Valyn na jejich stranu a bude bojovat proti říši? Adare i její mladší bratr si musí zvolit mezi strašnou a možná i strašnější volbou, která je tak i tak povede k nevyhnutelné válce mezi sebou.

Mezi dvěma sourozenci, Valynem a Adare, se však ocitá nejmladší dítě, následník a právoplatný dědic annurského Netesaného trůnu Kaden. Kaden se po odloučení s bratrem ocitá na křižovatce a musí si poprvé v životě sám zvolit vlastní cestu. Pomocí dvou podivných společníků pronikne do hlavního města Annuru. Jejich znalost tajné historie stojící za všemi událostmi, by mohla věhlasný Annur zachránit anebo také definitivně zničit.

Postaví se proti sobě sourozenci a zničí tak vše, co by společnými silami mohli vybudovat, kdyby jen chtěli? 

„Jsem,“ řekl Kaden po dlouhé době. „Intarra nám všem pomáhej, já jsem císař.“

Žánrově se kniha či celá trilogie může řadit mezi tzv. high fantasy plnou akce, napětí, zvratů, intrik, překvapení, tajemství, záhad, mrtvol apod. V prvním díle jsem neměla vůbec problém se orientovat ve světě intrik, záhad apod., což se bohužel o druhém díle říci nedá. Svět jako takový byl skvěle popsán, jen jsem měla někdy celkem potíže chápat jeho zákonitosti. Jakoby se autor do knihy snažil narvat najednou moc klíčových námětů, které společně vytvářely takový zmatený, chaotický obraz, což mělo dopad na samotnou zápletku příběhu. Plusem je tentokrát mapa, která se v knize konečně objevila, i přes to, že není přeložena do českého jazyka, ale who cares.

„Soustřeď se na přítomnost,“ řekl, „nebo se připoj k minulosti.“

Po popisné stránce je druhý díl stejně kvalitní jako ten první (bohaté živé popisy, které nenudí), ovšem dějová linie zklamala. Autorovi bych určitě dokázala prominout pomalejší začátek, ale tahle pomalost a zdlouhavost se táhla dobrou polovinu knihy, a když k tomu připočítám ten chaotický děj kazící hlavní zápletku… Prostě špatně rozložený děj. Buď se tam toho ke konci dělo moc, nebo předtím téměř celou knihu nic. Ono to mělo své skvělé akční a napínavé momenty, jen bohužel úplně nepřevažovaly nad tím nudnějším.

„Všichni jsme bojovníci,“ pokračovala Pyrre po pauze. „Všichni jsme zabijáci. Rozdíl však je, že vy zabíjíte, abyste udrželi něco jiného naživu: vaši říši, vaši letku, sebe. Smrt je vedlejší, hlavní je život.“
„A vy?“ zeptal se Blecha.
Pyrre se usmála. „Pro kněží jde především o smrt, to je konečná spravedlnost. Nůž držíš ty, ale smrt patří Ananshaelovi, a já se svého boha nikdy nezaleknu.“

Rozložení vypravěčů mi tentokrát přišlo pravidelnější, kdy Adare konečně dostala místo pro svůj vlastní příběh. Po dočtení druhého dílu se kupodivu moje sympatie k hlavním postavám ani nezměnily a to je co říci, když se všichni tři často chovali naprosto šíleně. Moji favoriti? Valyn a v těsném závěsu Kaden.

Naděje se nedá pít. Nedá se dýchat ani jíst. Může tě jen zadusit.

Prozřetelnost ohně není špatný příběh, hodnotila bych ho jako nadprůměrné fantasy, které trpí syndromem vycpávkového/nudnějšího druhého dílu. Největším a dá se říci jediným problém knihy, byla občasná zmatenost v zápletce (někdy jsem nevěděla, která bije) a nerovnoměrně uspořádaný děj (akce, napětí apod.). Jinak jsem byla s příběhem jako takovým spokojená a už teď se těším, kdy se pustím do finálního třetího dílu a zjistím, kdo usedne na legendární Netesaný trůn Annurského císařství.

Název: Prozřetelnost ohně
Autor: Brian Staveley
Počet stran: 524
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3,5/5


Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Fantom Print!


1 komentář:

  1. já se nějak nemůžu dostat přes ten první díl, vím, že byl dobrý, ale strašně mě nudil a doteď jsem se nedostala k tomu, abych pokračovala...

    OdpovědětVymazat