čtvrtek 25. července 2019

Králové Wyldu (Nicholas Eames)


Nicholas Eames, stoupající hvězda v žánru epické fantasy, v zahraničí slaví úspěchy. Jeho prvotina Králové Wyldu získala a stálé získává velmi vysoká hodnocení a samé kladné ohlasy. A to bych to nebyla já, abych tento titul na vlastní kůži nevyzkoušela. Zbožňuji epická fantasy, která slibují propracovanost do nejmenších možných detailů. No, jak si „Králové Wyldu“ vedli?
Že sláva nikdy nestárne? O tom nás můžou přesvědčit hlavní hrdinové této knihy! Clay Cooper a jeho proslulá skupina zvaná Sága kdysi bývali ti nejlepší z nejlepších. Nejobávanější žoldnéři na východ od Heartwyldu. Ale čas nelze zastavit a dny jejich největší slávy už dávno pominuly. Pětice mužů si prožila mnohé a nakonec si každý z nich zvolil vlastní cestu životem a jedna etapa skončila. Zestárli, ztloustli, opíjeli se, nebo všechno současně.
„Bohové chraň, abychom náhodou nepřepadly nějakýho blázna s batohem plným diamantů! My musíme přepadnout toho s šutrama! A ponožkama! A… s čím jsou ty sendviče?“

Jednoho obyčejného a monotónního dne se u Clayových dveří znenadání objeví jeho starý přítel a bývalý parťák Gabriel s prosbou o pomoc. Dcera „Zlatého Gabea“ Rose je uvězněna ve městě vzdáleném přes půl světa a obléhaném Heartwyldskou hordou, která se svého cíle zničit nebo podmanit si vše živé jen tak nevzdá.
A proto… Nastal čas znovu svolat skupinu a vydat se společně na (sebevražednou) misi, ke které by se upsali jen ti nejstatečnější, nebo naopak ti nejhloupější. Je třeba nabrousit staré zaprášené zbraně, najít pod postelí zatoulanou odvahu a možná nějaké to kilečko shodit z „pivních pupků“. Nastal čas stát se znovu hrdiny.
„Neproniknutelná zbroj Jacka Plenitele. Tvrdí se, že jí nepronikne žádnej meč ani kopí. Ale syfilis se skrz ni dostala. Chudák Jack.“
Jak já se těšila na tuhle knihu! Po tolika pochvalných recenzích jsem měla velmi vysoká očekávání a rovnou mohu říci, že jsem ani na vteřinu nebyla zklamaná. Příběh je vyprávěn er-formou s několika velmi silnými hlavními postavami. Po popisné i dějové stránce byla kniha perfektní. Popisy byly podrobené, ale vůbec nenudily, naopak byly prokládány, tak jako celý děj, velmi břitkým, černým, ironickým, sarkastickým, kousavým humorem, který byl bezkonkurenční. Dějová linie ani jednou „nezakulhala“. Příběh měl spád a gradoval až do konce. Díky velmi barvitému a nenucenému stylu psaní se kniha četla na výbornou.  
Mezi další plusy rozhodně patří samotný svět, který měl řád, a nebylo těžké se v něm vyznat. Po vizuální stránce tomu také pomáhala mapa, která byla podrobná, avšak ne přehlcená.
„Suď je podle toho, čím chtěli být,“ prosil otce bohů, „ne podle toho, co z nich svět udělal.“
Dále určitě stojí za zmínku silné postavy a to nejen ty hlavní, ale i vedlejší. Díky výborné charakteristice stěžejní pětice hrdinů a jejich kamarádů si čtenář dokázal ihned utvořit ke zmíněným (převážně) mužům vztah a dýchat za ně.
„A zve nás do vesnice Kostihlavů na oběd.“
„Oběd s kanibaly?“ odfrkl si Matrick. „Jen přes moji mrtvolu.“
Clay ho plácl po rameni a vyrazili. „Myslím, že právě o to jde.“
Samotná zápletka neměla chybu a já si čtení užívala do poslední strany. Kniha má něco málo přes 500 stran, ale ty utekly jako voda. Co se týče nepřátel Ságy, tak o ty bylo dobře postaráno. Bylo jich hodně a skvělé na tom bylo, že každý byl jiný. Jednou obr, podruhé kentaur, kyklop, drak či mantichora…
„Všude samí wyvernové,“ pokračoval Barret. „A co ty věci, který vypadají jako draci a znějí jako draci?“ zeptal se bodře.
„Řekla bych, že se jim říká draci, šéfe.“
Takže pokud váháte, zda tento titul vyzkoušet, děláte obrovskou chybu. CH-Y-B-U! Tohle se totiž čte samo! Je to do posledních chvíle napínavé, akční, plné zvratů a překvapení. Zbytek dokonalostí viz výše.

Název: Králové Wyldu
Autor: Nicholas Eames
Počet stran: 520
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Moje hodnocení: 5/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.



Žádné komentáře:

Okomentovat