neděle 2. září 2018

Led nebo oheň (Sara Raasch)


Máte rádi komplikované světy, které dýchají nadpřirozenem? Kde magie ožívá a zlo číhá na každém rohu? Tak to byste možná měli zkusit pokračování série Sníh nebo popel!

Příběh je členěn na očíslované kapitoly s dvěma ústředními vypravěči. Jedním z nich je hlavní hrdinka Meira, pro kterou autorka zvolila ich-formu. Druhým vypravěčem je Mather v zastoupení er-formy. Jak jsem se již přesvědčila u prvního dílu této série, autorka používá v hojném množství různá přirovnání k ročním obdobím, která skvěle doplňují svět, ve kterém se příběh odehrává, tj. království Jara, Léta, Podzimu či Zimy. Jinak celkový styl psaní není ničím výjimečný. Jedná se ve většině případů o knižní či spisovné vyjadřování.
Druhý díl více méně navazuje tam, kde první skončil. Meira osvobodila své království Zimy, ale tím to rozhodně neskončilo. Svoboda je vrtkavá věc a v tomto světě není zadarmo. Zimní říše potřebuje spojence, aby mohla povstat z popela, a tím nebude nikdo jiný než Střídavé království Cordell. Poté, co na území Zimy budou odkryty doly a objevena magická propast, budou Meira a zástupce Cordellské říše Theron nuceni jednat. Je možné využít tento nález k poražení zla nebo naopak tato síla může zlo číhající všude kolem jen posílit? Meira bude muset učinit velmi těžkou volbu, jelikož se zapřísáhla, že nedovolí minulosti, aby se jakýmkoliv způsobem opakovala. Mocenské boje sílí, intriky vyplouvají navrch a hlavní hrdinka je nucena si položit otázku, která může rozhodnout o všem: Bojuje jen za své království, pouze za svou milovanou znovu obnovenou Zimu nebo za celý svět?

Když jsem četla autorčinu první knihu z této série, měla jsem velmi smíšené pocity, jelikož v zahraničí dosáhla velké popularity a obdivu a já z ní nebyla až tak nadšená. Na první pohled jsou velice poutavé na této knižní řadě zcela bez debat její obálky. Ty jsou prostě nádherné! Ale samotný obsah už bohužel tak lákavý není…
Led nebo oheň je nudný, vycpávkový díl a mě to neuvěřitelně moc mrzí! Musím říci, že autorka vůbec neumí pracovat s postavami, nerozvíjí je a vy si je nedokážete zamilovat či oblíbit a ve výsledku je vám naprosto jedno, jak skončí. Na to, že Sara R. dokázala vytvořit neobyčejný a magický svět, taktéž si s ním vůbec neví rady. Nedošlo více méně k žádnému posunu či změně. Celé vyprávění bylo takřka o ničem, celkově se nic nedělo. Bez akce, napětí či zvratů… Dokonce si po dočtení pohráváte s myšlenkou, o čem že ta kniha vlastně byla, jelikož nepřinesla nic podstatného či zajímavého. Ale abych nepopisovala jen všechny ty záporné prvky či slabiny, musím říci, že konec byl překvapivý a to nejen v té rovině, že jsem měla knihu konečně z krku. Samotné zakončení druhého dílu vás totiž naláká na díl závěrečný. Také musím zmínit své sympatie k postavě Therona a jeho osudu. Díky tomu všemu si, i přes toto ne zrovna pozitivní hodnocení, musím třetí díl přečíst! Takže příběhu dávám celkové hodnocení 2* z 5* a doporučuji i nedoporučuji, jelikož když chcete mít kompletně dočtenou sérii, musíte se druhým dílem prostě nějak prokousat.
Pokud znáte tuto sérii a máte alespoň první díl rádi, nezapomeňte, že autorka navštíví na podzim tohoto roku pražský knižní festival Humbook!
Název: Led nebo oheň
Autor: Sara Raasch
Počet stran: 320
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 2/5  

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji internetovému obchodu DOBRÉ KNIHY!


Žádné komentáře:

Okomentovat