úterý 4. září 2018

Hořící měsíc (Jo Watsonová)


Anotace: „Promiň, nemůžu“ - Když si Lilly Swansonová přečte tenhle vzkaz od svého snoubence pět minut před začátkem svatebního obřadu, má pocit, že se jí zhroutil celý svět. Její pečlivě naplánovaný, dokonalý život s mužem snů se roztříští na tisíc kousků a Lilly z minuty na minutu neví, co dál. Rozhodne se proto ještě v přechodném pominutí smyslů nastoupit do letadla a odletět sama na líbánky do exotického Thajska. To ještě netuší, jaká vzrušující cesta plná poznání, nečekaného dobrodružství a možná i nové lásky ji čeká…

Úvod
Nikdy jsem nebyla velký fanoušek knih či filmů o Bridget Jones, ale na tuto knihu jsem měla již delší dobu zálusk hlavně pro její dějové umístění. Prostě Thajsko! No kdo by o tom nechtěl číst?

Vypravěčkou (er-forma) příběhu je mlaďounká Lilly, které se celá budoucnost změní v noční můru. Po popisné a dějové stránce knihy jsem byla spokojená. S popisy, zejména prostředí, si autorka dobře vyhrála a děj plynul bez nějakých překážek až do svého konce. Příběh byl neuvěřitelně čtivý a necelých 300 stran uteklo neskutečně rychle. Velkým plusem tohoto příběhu je jeho typicky dívčí humor, který sice nemusí každému sedět, ale rozhodně neurazí.

Atmosféra a prostředí
Léto, Thajsko a vidina nové lásky na obzoru? Já říkám ano! Příběh začíná jedním velkým klišé a to zanecháním nevěsty u oltáře. Říkáte si, co byste dělali? Tu samou otázku si pokládala hlavní hrdinka Lilly, která se ještě v šoku po takovém ponížení rozhodne naskočit do letadla a vydat na vysněné líbánky single. I přesto, že nemá nejmenší ponětí, co bude dělat následující dny v cizí exotické zemi, její osud za ní rozhodne. Hned v letadle ji postaví do cesty tajemného muže, který ji může a nemusí otočit život o dalších 360°. Vše se teprve ukáže v následujících dnech a řeknu vám, bude to vtipná podívaná (či „počtená“?). Významným plusem v tomto díle je jeho zasazení do Thajska. Dá se říci, že je to romantický příběh plný klišé, který ničím moc nepřekvapí, ale to prostředí je prostě top! Autorka zachytila zemi ve všech jejích barvách, náladách a pocitech tak, jak ji může jen turista zažít.

Jsem vážně tady.
V Thajsku.
Na líbánkách.
Sama.

Romantika 
Jak jsem již naznačila, Lilly možná čeká nová láska a ta rozhodně nebude bez komplikací. Muž, kterého potká, ji na jednu stranu něčím okouzlí, na druhou není možné, aby tak bezhlavě věřila naprostému cizinci, z kterého se kdykoliv může vyklubat sériový vrah. Ale i přes všechny nesnáze se ukáže, že láska může přijít i odejít, když to člověk nejméně čeká. Romantické okamžiky v knize jsou občas přeslazené, ale neskutečně milé. Když se k tomu přidají všechny hrdinčiny trapasy, je o zábavu postaráno.

„…Tak mě pouč: Dobro? Zlo? Je to tak jednoduché? Život je mnohem, mnohem složitější a občas je všechno prostě neurčité, šedivé.“

Postavy
Lilly celý život měla nalinkovaný a svatbu jakbysmet. Z dívky, která bez řádu nedala ani ránu se nakonec stala žena, která se svobodně rozhodovala sama za sebe a nenechala své okolí udávat jí směr. Damien, záhadný cizinec, je typickým představitelem „bad boys“ jakých je v těchto knihách habaděj. Zcela nečekaně (ha ha) se z něj vyklube citlivý jedinec, který se nestydí za romantická gesta a projevy citů.

„Už jsem říkal, Lilly, že oba jsme takové nakřáplé dušičky.“

Závěr
Hořící měsíc patří mezi typické romány pro ženy. Ač nenabízí extra nic nového v tomto žánru, četl se naprosto výborně a dokázal si udržet moji pozornost. Je to skutečně velice pěkná a roztomilá letní romantika, která má tu chybu, že je příliš krátká, jelikož i její písmo je v reálu velké, takže 272 stran bohužel není moc. Ukazuje, jak je život nepředvídatelný, i když tady ta zápletka byla dosti průhledná. Nabízí pohled na život ženy, která je zanechána u oltáře a rozhodne se poprvé v životě udělat něco šíleného a nespoutaného. I přes pár chybiček příběh rozhodně doporučuji s celkovým hodnocením SLABŠÍCH 4/5*, jelikož HM mi dal vše, co jsem očekávala. Pokud si opravdu chcete u něčeho odpočinout a pobavit se, tahle kniha je na to perfektní!

Název: Hořící měsíc
Autor: Jo Watsonová
Počet stran: 272
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.



Žádné komentáře:

Okomentovat