neděle 5. srpna 2018

Učedník a válečný mág (Taran Matharu)


Anotace: Fletcher a jeho přátelé, pronásledovaní orckými šamany a divokými démony, se musí stůj co stůj vrátit z území Aetheru zpět do vlastního světa a ubránit ho před orckou hrozbou. Fletchera ovšem čeká ještě mnohem obtížnější úkol: úhlavní nepřítel albínský ork Chán se chystá se zničit Hominum a pobít jeho nejbližší. V rozhodujícím boji se s ním musí Fletcher střetnout sám.

Úvod
A je to tu! Závěrečný díl série o učednících a jejich démonech. Na začátek bych jen chtěla zmínit, že i třetí díl je vyprávěn er-formou s bohatými popisnými pasážemi a gradujícím dějem plným akce, napětí a zvratů. Pokud vás zajímají recenze na předešlé díly, tak zde je na první a také na druhý.

„Jste moc pyšní, abyste snesli urážku. Příliš pyšní, abyste pozbyli tvář. Pýcha vám nedovolí odpouštět.“


Atmosféra a prostředí
Jak jsem již zmiňovala v recenzi zde, druhý díl se odehrával hlavně v hlubinách tajemné džungle a dodával mu na atmosféře. Třetí naopak opět ukazuje krásy říše Hominima, kam se hlavní hrdinové snaží vrátit po událostech předešlého dílu. Velký albínský ork Chán totiž se svou obrovskou hrůznou armádou táhne na království s cílem zničit vše, na čem Fletcherovi a jeho přátelům záleží. Mohu říci, že jsem se velice ráda vrátila do Fletcherovi domoviny a poznala zase něco nového o světe, ve kterém se příběh odehrává.

„Nedělat nic je tvoje rozhodnutí, stejně jako naopak něco udělat, Fletchere,“ řekla. „Nečinnost možná znamená vůbec největší riziko.“

Zlo a záhady
Sotva hlavní hrdinové unikli hrůzám Aetheru, hned se vrhají po hlavně ještě do většího nebezpečí. „Orkský“ národ sehrál důležitou roli již v prostředním díle a zde tomu není jinak. Zlo v podobě nestvůr a jejich démonů zde nabývá ještě hrůzyplnějšího rozměru. Jak již anotace lehce naznačuje, dojde k boji. K epické bitvě, která rozhodne o životech všech. Za sebe mohu říci, že jsem byla naprosto spokojená s tím, co přišlo. Taran si dokázal skvěle poradit s bitvami, do kterých se postavy vrhaly a popsat vše do detailů, ale nesklouzávat k zbytečnostem. Události se proplétaly, děj gradoval a napínal na jedničku. Záhady byly nakonec vyřešeny a čtenář pocítil zadostiučinění, že už mu nechybí nic do konečného sestavení obrazu o celé sérii.

„Víte, co se říká, ne?“ ozval se zase Rotherham, když napřed objal dávno ztraceného druha. „Jsou staří vojáci a neohrožení vojáci, ale žádní staří neohrožení vojáci. Počítám, že my dva jsme výjimka.“

Postavy
Hned po dočtení vám budou chybět. Strašně moc! Fletcher byl báječný hrdina, který si dokázal poradit v každé situaci, ale nebyl to rozhodně žádný namyšlený týpek. Bez svého démona by však sám toho moc nesvedl a to samé se dá říci o jeho přátelích. Taran v celé trilogii ukázal, že je možné, aby se lidé přátelili a navazovali vztahy s trpaslíky i elfy. Tento motiv mám v knihách moc ráda, kdy nezáleží na rase, ale na ryzích srdcích a dobrých skutcích.

„Jsem přítelem trpaslíků i elfů. Jsem invokátor a školený válečný mág. Narodil jsem se jako šlechtic, ale vyrůstal jako prostý člověk, a mám záznam v trestním rejstříku.“

Závěr
Jak můžete vidět, moc jsem vám toho o závěrečném díle neřekla, ale ono to ani moc nešlo. Kdo by chtěl předem vědět, co se s postavami a jejich životy nakonec stane? Zkazilo by vám to mnoho! Učedník a válečný mág dokázal splnit má očekávání a tuto trilogii uzavřít bez pocitu zklamaní. Jediné neuspokojení pociťuji v tom, že se dalších dílů už nedočkám, ale to ovšem neznamená, že se s Hominimem a některými jeho hrdiny setkáváme naposled. Jak jsem před časem zjistila, autor vydal nedávno další knihu, která vypráví příběh Fletcherova učitele, a tudíž se odehrává před narozením hlavních postav této řady. No umíte si představit, jakou jsem měla radost! Takže suma sumárum, knihu a celou sérii doporučuji pro její krásný svět, živé popisy, gradující děj a jak jinak než příjemné postavy!

Název: Učedník a válečný mág
Autor: Taran Matharu
Počet stran: 405
Nakladatelství: Alpress  
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.



Žádné komentáře:

Okomentovat