čtvrtek 9. srpna 2018

Nikdyuš (Jessica Townsendová)


Anotace: Morrigan Crowová je prokletá. Narodila se v ten nejnešťastnější den a všichni ji obviňují, že má na svědomí každou místní pohromu. A co je horší, kvůli kletbě je odsouzena zemřít v den svých jedenáctých narozenin. Pak ale potká Jupitera Northa, podivného muže, který ji dostane do tajemného světa Nikdyuš. Aby tu Morrigan mohla zůstat v bezpečí před hrozivou kletbou, musí najít způsob, jak úspěšně absolvovat zkoušky. Objeví nakonec svůj mimořádný talent?

Úvod
Dětské knihy z projektu Knihozemě od Albatrosu vám jistě nemusím představovat, jelikož jich je všude plno! Jsou kouzelné a slibují, že vás nezklamou. Já měla tu čest se zatím blíže seznámit jen s jednou a tím není žádná jiná než tolik opěvovaná Nikdyuš.

Kniha je krásně zpracovaná s tematickým obrázkem na začátku každé kapitoly, které jsou vyprávěny er-formou s ústřední hrdinkou Morrigan. Jelikož se jedná o dětskou knihu, má optimálně velká písmena, což také velmi svědčí odrostlejším jedincům. Co se týče popisné a dějové stránky, tak zde paní spisovatelce tleskám! Od začátku do konce jsem si příběh naplno užívala, a to nejen jeho bohaté magické popisy, ale taktéž děj, který měl spád a dokázal držet a nepustit do samotného konce. Takže již z toho je jasné, že o čtivosti tohoto titulu nemůžu říct nic negativního a navíc příběh obsahoval velmi osvěžující humor, který pobaví každého bez ohledu na věk či pohlaví.

„Ano,“ řekl Jupiter. „Město, které se jmenuje Potomti Nicnení, v republice Nestrkejdo Tohonos.“

Atmosféra a prostředí
Vítejte v Nikdyuši, místě, kterému vládne nadpřirozeno! Morrigan je prokletá a celý svůj (krátký) život doslova čeká na osudný den, ve kterém má zemřít. Děsná vyhlídka, co? Ale jak už napovídá anotace, nestane se tak. Neznámý, a nutno podotknout, že velmi podivný a podezřelý muž ji zachrání ze spárů samotné smrti a vezme ji do nového světa, který popírá veškeré zákony rozumu. Ovšem ani zde ji nečeká klid a pohoda. Aby mohla v tomto novém světě zůstat, musí se o tom zasloužit svými činy a darem. Je možné, že jí celý život uniká pravda o ní samotné? Ale co když žádným talentem neoplývá, co s ní potom bude? Morrigan čekají těžké zkoušky, při kterých bude muset prokázat svoji jedinečnost, jinak skončí tam, kde to všechno začalo.

Bylo to podivné, pomyslela si, oslavovat večer své vlastní smrti. Nepřipadalo jí to jako narozeniny. Vůbec jí to nepřipadalo jako oslava; spíš jako zúčastnit se vlastního pohřbu, ještě než umřete.

Od první stránky jsem věděla, že je tento příběh jedinečný a ještě víc jsem se ve svém názoru utvrdila, když se hrdinka ocitla v Nikdyuši a já díky skvělým slovům autorky poznala, co je to za místo. Země, ve které je všechno možné, kde vládnou kouzla, ale také věda. Kde má každý svoje místo a právo na život, o jakém sní. Hrozně moc jsem si tento svět oblíbila a neuvěřitelně Morrigan záviděla, že se v něm mohla ocitnout!

„… a Honba za pokladem je zábavná, ale nebudu ti nic nalhávat – některé jsou úděsné. Buď ráda, že před dvěma lety zrušili Zkoušku strachem.“ Otřásl se. „Měli jí raději říkat Zkouška nervovým zhroucením – někteří kandidáti se z ní už nikdy nevzpamatovali.“

Zlo a záhady
Aby mohla Mog v Nikdyuši zůstat a stát se právoplatnou členkou společnosti, musí úspěšně absolvovat nebezpečné a velmi zvláštní zkoušky. Na těch se mi opravdu líbilo, že byly každá jiná a na něco jiného zaměřená. Hrdinka musela ukázat, že má pohotový úsudek, odvahu či samotný um používat mozek. V její cestě za vytouženým cílem ji samozřejmě postihlo nejedno neštěstí, ale na druhou stranu díky zkouškám získala několik přátel a zkušeností. Zlo je zde zastoupeno hned několika způsoby. Nepřátelství spolu-soutěžící, někteří jedinci žijící v kouzelném světě či, a to je hlavní, tajemný zloduch, který se možná navrací k moci a touží opětovně všechno zničit či předělat k obrazu svému. Co se týče záhad a tajemství, tak o ty zde nouze rozhodně nebyla! Nejen, že se postupem děje dozvídáme mnohá mystéria o samotném světě a jeho obyvatelích, také se objeví několik záhad, které všemu propůjčí neuvěřitelně tajemnou atmosféru a je otázkou a života a smrti, aby se je podařilo vyřešit. Také je nutné odhalit pravý dar samotné hrdinky a či její skutečný smysl na tomto světe.

„Já v takových věcech nejsem nijak zběhlý, ale nemyslíš, že když uslyšíš hlas z kanálu, který tě žádá, abys slezla dolů, měla bys možná uvážit… že dolů neslezeš?“

Postavy
Morrigan byla perfektní hrdinkou, která si dokázala poradit i v těch nejtěžších situacích pěkně po svém. Jupiter jí by skvělým průvodcem a přítelem, jakého si každá dívka prchající před svým osudem jen může přát. Také ostatní obyvatelé hotelu Deucalion, ve kterém Mog žije a Jupiter ho vlastní, byly báječní. Hlavně maxi kočka Fen! A taktéž nemohu opomenout zmínit Hawthorna, chlapce a kamaráda, který ji vždy stál statečně po boku a pomáhal jí se vším, s čím bylo potřeba.

Hawthorne zvedl prst. „To je totiž chyták. Klany z Vysočiny při bitvě neutínají nepřátelům hlavy. Přesekávají jim trupy, potom je pověsí hlavami vzhůru a třesou s nimi, až z nich vypadnou vnitřnosti.“

Závěr
Ačkoliv Nikdyuš patří mezi tzv. middle grade literaturu, nebojte se ji vyzkoušet. Na věku přece nezáleží! Může vám být 20 let nebo třeba 50 a stejně si příběh užijete. Dobře napsaná kniha žádného čtenáře nikdy neurazí. A tato už vůbec ne. Nabízí velmi promyšlený svět a zápletku, která vám nedá spát, dokud na ni nepřijdete, což se stane na konci knihy, takže jo, neodložíte ji a budete číst dál a dál. Poznáte neuvěřitelně zábavné a fajnové postavy, se kterými byste se chtěli přátelit i v reálném světě. Samotný průběh zkoušek dokáže navodit napínavou a akční atmosféru, která děj dokáže vygradovat do nebeských výšin! No, myslím, že by to s tou chválou stačilo a teď něco negativního… Hm, snad jen… Kde je sakra pokračování?! Takže 100% doporučuji a doufám, že i vy si knihu zamilujete.

Název: Nikdyuš
Autor: Jessica Townsendová
Počet stran: 480
Nakladatelství: Albatros 
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 5/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.




Žádné komentáře:

Okomentovat