pátek 13. července 2018

Nesvá (E. Lockhart)

Anotace: Kolikrát může člověk změnit sám sebe?
Imogen je sirotek na útěku.
Bohatá a krásná, bezstarostná a obdivovaná.
Jule je společenský chameleon.
Chudá a ambiciózní, bojovná a vynalézavá.
Intenzivní přátelství. Záhadné zmizení.
Vražda, nebo dvě.
Zlomené srdce, nebo hned tři.
Tupé předměty, přestrojení, krev a čokoláda.
Americký sen, superhrdinové, tajní agenti a odpadlíci.
Dívka, která odmítá dát lidem to, co od ní chtějí.
Dívka, která odmítá být člověkem, jímž byla kdysi.

Autorka nezapomenutelného bestselleru Ostrov Lhářů přichází s novou knihou, mistrně napsaným psychologickým thrillerem, který vypráví o mladé, inteligentní a chladnokrevné ženě — právě tyto vlastnosti jí poslouží jako vstupenka do vysněného života. Je ale tento život skutečně její?

Úvod
Jakožto velký milovník knihy Ostrov lhářů jsem si samozřejmě nemohla ujít další autorčinu tvorbu. Kniha s názvem Nesvá (Genuine Fraud) má, stejně jako OL, velmi poutavou anotaci, která slibuje možné i nemožné. No a bylo tomu skutečně tak?

Bezpochyby největší zvláštností této knihy je její rozvržení kapitol. Příběh má celkem 19 částí, přičemž kniha začíná kapitolou 18 -> 1 a až poté je 19. Pro některé čtenáře to může být velké sousto, protože se více méně postupně dozvídáte, proč se něco stalo, než co se stalo, i když musím říci, že autorka vše uměla skvěle zakamuflovat a vy jste si až během čtení všechno pospojovali.

Příběh je vyprávěn er-formou s dvěma ústředními postavami Imogen a Jule. Po popisné a dějové stránce jsem byla naprosto spokojená. Popisy byly dostačující a děj odsýpal závratnou rychlostí. Člověk prostě musel vědět, co se jak odehrálo hlavně, když kapitoly byly v netradičním řazení.

Atmosféra & prostředí
Krásné vily, pláže a luxus všude kolem. Vítejte ve světě hlavních postav. Americká zlatá mládež, která si může dovolit vše, na co jen pomyslí a které projde vše, na co si jen vzpomene. Imogen v tomto světě vyrostla, Jule se do něj vetřela. Anebo to bylo naopak? V tomto románu není nic, jak se zprvu může zdát. Svět, na který autorka vsadila, se jí opravdu povedl. Byl dobře vykreslen a přenášel vás do různorodých končin, o kterých si člověk může jen nechat zdát.

„Tohle její tajnůstkaření mě pěkně štve,“ řekla Brooke. „Zbožňuju ji, ale umí se dělat šíleně vzácná a tajemná. To nesnáším.“

Záhady & tajemství
Jak už anotace zmiňuje, tento psychologický román či thriller toho nabízí víc než dost. Vraždy, zlomená srdce, intriky, podrazy, faleš, podlosti či chorobné lži a přetvářky. Tak ráda bych vám toho řekla více, ale je těžké něco málo naznačit aniž bych vám začala "spoilerovat". Řekněme, že kouzlo peněz a moc dokáže zamotat nejednu hlavu. A co teprve když ta osoba má již plán, jak získat to, co chce. Jen dvě věci bych autorce vytkla. Ta první je, že již v půlce knihy odhalila tu největší záhadu celého příběhu. Já chápu, že vzhledem k uspořádání kapitol to asi jinak nešlo, ale myslím, že to mohlo jít ještě trochu posunout či nějak tajemně zaobalit. Druhá věc je samotná první kapitola, která mě spíše zklamala. Čekala jsem, že se tam dozvím nějaký neuvěřitelný motiv vysvětlující, proč se to vlastně stalo či jak a přišlo mi to takové divné, nijaké či obyčejné. Nevím, tohle mi nějak nesedlo.

„Myslela jsem to jinak — jestli nás v životě dělají tím, kým jsme, naše nejhorší skutky? Nebo si myslíš, že lidi jsou ve skutečnosti lepší než ty nejhorší věci, kterých jsou schopni?“

Postavy
Imogen a Jule. Jule a Imogen. Která je která? Co autorce opravdu jde, je vytvoření tajemných a zajímavých charakterů a jejich pozdější rozvoj. Taktéž jsem si pochvalovala její nápad týkající se toho, jak, proč a kolikrát se člověk skutečně může změnit v úplně jinou osobnost. Kniha dále obsahovala ještě několik postav v rolích přátel, ale ty nebyly příliš důležité. 

Bál se jí.
Byl aspoň o šest palců vyšší a tři roky starší. Byl to dospělý muž a bál se jí.
Byl to příjemný pocit.

Závěr
Ne nadarmo má tato kniha český překlad s názvem Nesvá. Po dočtení se totiž budete cítit celý nesví. Příběh dokáže neuvěřitelně vtáhnout do děje a zamotávat hlavu pořád a pořád dokola. Mně osobně „čtení od konce“ velmi sedělo, jelikož mě strašně lákalo vědět, co se ve skutečnosti stalo. Kniha je svojí délkou spíše jednohubka, je přečtená celkem rychle, takže si nemusíte napětím okusovat nehty a rvát vlasy. Sice se zdá, že jsem vám nic moc o zápletce neřekla, ale opravdu to moc nejde. Jediné, co mohu ještě dodat je, že Nesvou moc doporučuji čtenářům této autorky. Pokud máte rádi Ostrov lhářů, i tuto knihu jistě oceníte, i když prostě OL je OL a na ten nic nemá! 

Název: Nesvá
Autor: E. Lockhart
Počet stran: 256
Nakladatelství: Host 
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy



Žádné komentáře:

Okomentovat