středa 20. června 2018

V pasti času (Madeleine L'Engle)


Anotace: Třináctileté Meg Murryové se poslední dobou moc nevede. Připadá si nemožná, nehezká, ve škole se jí nedaří, nikam nezapadá. O jejím pětiletém bratru Charlesovi kolují ošklivé pomluvy, a ke všemu musí poslouchat vlezlé narážky na záhadné zmizení svého táty, talentovaného fyzika, který se pořád nevrací. Jedné temné bouřlivé noci ale do domu Murryových zavítá nečekaná, podivná návštěva – paní Kdovíco. Jak se ukáže, paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí Meg a Charlesovi pomoct najít tátu. Aby se za ním ale obě děti dostaly, musí se vydat na nebezpečnou cestu napříč prostorem a časem a za pomoci svého kamaráda Calvina svést bitvu s temnotou, která postupně zahaluje celý vesmír. Madeleine L'Engle se podařilo stvořit mimořádný nadčasový příběh, který se stal opakovaně vydávanou klasikou žánru na pomezí sci-fi a fantasy pro mladé čtenáře. V roce 2018 uvádí společnost Walt Disney Pictures film natočený podle tohoto oceňovaného díla.

Jak lze vidět, samotná anotace na tento příběh je obsáhlá až až, ale co je tedy dobré o knize ještě dodat?

Za sebe mohu říci, že býti mladším čtenářem, jsem nadšená a neuvěřitelně se těším na pokračování. Jelikož ale už mám své dětství za sebou, mohu jedině s určitostí říci, že je tento příběh pro děti s láskou k fantasy či sci-fi jako dělaný.

„Myslíš, že pro všechno vždycky existuje nějaké vysvětlení?“
„Ano. Věřím, že existuje. Ale také si myslím, že náš lidský rozum to vysvětlení nedokáže vždycky pochopit. Jenže, Meg, že něčemu nerozumíme, to ještě neznamená, že se to nedá nijak vysvětlit.“

-> Kniha je skutečně hezky a i celkem srozumitelně napsaná, ale může se stát, že čtenář narazí na nějaké vědecké či fyzikální pojmy, kterým tak úplně nemusí rozumět a to by pak mohl nastat problém… I já nad některými stránkami kroutila hlavou, jelikož nejsem a nikdy jsem  vyloženě nebyla fanouškem fyziky a navíc jsem ji měla naposled někdy před pěti lety.

-> Dějovost i popisnost příběhu byla naprosto přijatelná, vše hezky plynulo a více méně nenudilo. O čtivosti lze říci to samé. Na můj vkus zde bylo ale až moc vyloženě dětských rozhovorů, které mě upřímně mnohdy tak akorát pily krev. Myslím, že autorka mohla zvolit lepší slovní zásobu (nebo je to vina překladu?).

-> Ale opravdu moc jsem si užila tajemnou atmosféru příběhu a různorodost či neobvyklost prostředí. Autorka si skvěle dokázala pohrát se čtenářovou fantazií a až do samotného konce knihy ji nepustit. Celkově právě tento aspekt byl na příběhu to nejvíce zajímavé a neokoukané. Už se vyloženě nemohu dočkat, kam všude nás druhý díl zavede a co nového nám ukáže.

„Tak teď mám jinej pocit. Není to nutkání, je to něco jinýho: Pocit, že jakmile vejdeme do tý budovy, ocitneme se ve fakt obrovským nebezpečí.“

-> O zloduchy a záhady zde rozhodně není nouze! Příběh je nabitý akcí a všemožnými tajemstvími, která vás nutí číst dál a dál, což je pro udržení pozornosti mladších čtenářů naprosto perfektní. I já knihu přečetla na jeden zátah, ale u mě tak úplně nešlo o tu „pozornost“ jako o to, že jsem zvyklá na obsáhlejší příběhy a čtu celkem rychle.

-> Věřím, že dětští čtenáři se najdou v hlavních postavách a budou s nimi prožívat všechny jejich zdary i nezdary. Musím autorce nechat, že hlavní hrdinku Meg vykreslila opravdu dobře a věřím, že nejedna čtenářka ji bude považovat za svůj vzor a možná i inspiraci na provádění všemožných podivností.

„Možná se mi nelíbí, že jsem jiná,“ řekla Meg, „ale být úplně stejná jako všichni ostatní, to by se mi taky nelíbilo.“

V pasti času je krásný sci-fi/fantasy příběh pro mladší jedince. Nabízí netradiční dobrodružství, prostředí, postavy a myšlenky. No, které dítě nikdy nechtělo zachránit svět? Věřím, že i když čtenář už nespadá do věkové kategorie, i tak si najde v knize okamžiky, které ho kouzlí, tak jako mě. Teď už mi jen zbývá se podívat na filmovou adaptaci, počkat si na vydání druhého dílu a možná si dát re-reading dílu prvního. Za sebe tedy knihu doporučuji čtenářům a čtenářkám okolo deseti let, jelikož ti ji určitě ocení více než já.

Název: V pasti času
Autor: Madeleine L'Engle
Počet stran: 240
Nakladatelství: Slovart (#booklab)
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 3,5/5 
  
Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Slovart!

2 komentáře:

  1. Poslední dobou jsem četla i pár více "dětských" knih, láká mě třeba "Nikdyuš" - ale teď díky tomu ptořebuju něco pořádně dospěláckého...:-D Takže v současné době bych po knize asi nesáhla, ale má nádhernou obálku. :-)

    OdpovědětVymazat