neděle 17. června 2018

Město, nedlouho poté (Pat Murphyová)


Anotace: Po celosvětové epidemii obývá San Francisco jen hrstka malířů, sochařů a básníků. Když proti nim vytáhne mocichtivý generál pokoušející se obnovit „jeden národ“, rozhodnou se bránit tím, co umějí nejlépe – uměním. Důležitou roli v této válce sehraje dívka beze jména, která skvěle zachází s kuší a do města ji přivedl mechanický anděl…

Pozoruhodně vystavěný román oceňované autorky se podobá jen máločemu. Lze jej číst jako post-apo sci-fi s prvky fantasy, jako vyprávění v duchu magického realismu s prvky surrealismu, jako průzračně poetický příběh o lásce a smrti v kulisách legendárního města, v němž sama autorka trvale žije.

Úvod
Pat Murphyová nepatří zrovna mezi známé či vyhledávané spisovatelky v českém prostředí, ale jelikož jsem se již setkala s její tvorbou v knize Plameňák na konci léta, neváhala jsem a zkusila jsem její další produkci. V „plameňáku“ patří její dvě povídky mezi moje vůbec nejoblíbenější a to nejen v této sbírce, ale rovněž celkově ve všech, které jsem kdy četla. Recenzi na zmíněnou sbírku povídek můžete nalézt zde!

Příběh se dělí celkem na tři části s klasicky očíslovanými kapitolami. Vyprávěn je er-formou a má několik ústředních postav, kolem kterých se vše točí. První věc, která mě zprvu znepokojila, bylo to, že příběh sice spadá do fantasy a sci-fi (což je super), ale také obsahuje prvky magického realismu a s tím já nemám zrovna dobré zkušenosti, navíc se zde objevuje symbolika zjevujícího se anděla a to já také zrovna nevyhledávám. Ale i přesto jsem četla dál a už teď mohu prozradit, že jsem udělala dobře!

Popisná stránka knihy se mi skutečně líbila, i když jsem sem tam měla dojem, že autorka tlačí až moc na pilu a snaží se vše popsat do nejmenšího detailu, ale velkým plusem zůstává, že vše podává takřka s poetickým nádechem či vzletným stylem, což bylo neuvěřitelně kouzelné, ještě když popisovala některá místa ve městě. Co se týče dějovosti, tak dějová linie byla trošku slabší. Celkově tento příběh není založen na nějaké velké akci či nervy drásajícímu napětí, ale tomu vůbec nijak neškodí. Má mnoho předností a ty všechny nedostatky více méně odstraní. Mimo jiné také můžu autorku pochválit za výbornou čtivost knihy a úvahové pasáže, které příběhu dávaly hloubku a prvek důležitosti.

„Když měníš sebe, měníš přitom i svět. Je pak jakoby víc tvůj.“

Atmosféra & prostředí
San Francisco, město známé pro svůj zářivý most a kopečky. Nacházíme se v neurčité době v tomto městě, kterým prošel tzv. Mor. Jedná se o nákazu, která téměř vyhubila lidstvo a jak už to tak bývá, nechala žít jen ty nejsilnější, kteří museli povstat z popela. Tento postapokalyptický žánr já odjakživa „žeru“ a tady tomu nebylo jinak. Navíc musím říci, že autorce tento styl „sluší“. Vyhrála si skvěle s popisem města a jeho přeměnou po epidemii. Taktéž je vhodné zmínit, že v průběhu děje se čtenář dozví i to, jak vůbec ke zkáze světa došlo a to byl šok!    

Teď, když byla sama, kolem sebe město ucítila: křehkou a propracovanou konstrukci; bludiště ulic složité jako vlákna pavučiny; domy, v nichž lidé žili a spali a milovali se a každý z nich zanechal ve městě nesmazatelnou stopu.

Zlo & akce
Jak je již v anotaci naznačeno, ve městě žijí převážně umělci všeho druhy. Mají krásné harmonické vztahy mezi sebou a dokáží se o sebe sami postarat. Tvoří neuvěřitelné umělecké projekty a nejedním změnili podobu města. Avšak klid a mír netrvá věčně. Generál Miles neboli brigadýr má vidinu znovusjednocení národů a momentálně mu cestě za tímto snem stojí samotné San Francisco a jeho obyvatelé. Mají se vzdát své svobody, svého stylu života a podřídit se tomuto tyranovi či se mají bránit a rozpoutat válku? Na všechny jejich problémy existuje jakési řešení a to především přináší neznámá dívka, později jmenovaná jako Jax, kterou do města přivede anděl. Jak je již jasné, válka vypukne, ale nebude to klasický střet plný bojů a násilí. Tohle totiž bude „umělecké“ válčení. Umělci vytvoří po městě mnoho pastí a překážek za pomoci všemožné umělecké tvorby. Každý vyniká v něčem jiném a to vše dohromady vytvoří tajemnou a hrůzostrašnou iluzi, která vystraší nejednoho vojáka. Za sebe mohu říci, že se mi tento netradiční způsob boje a všechny jeho varianty a nápady obyvatel hrozně moc líbily.

„Musíš si uvědomit, že násilí a smrt nejsou jediný síly, který dokážou změnit společenskej řád.“

Záhady & romantika
Samotné město ukrývá mnoho tajemství a celkově je velkou záhadou pro všechny… A co teprve, když se samo začne bránit! S jeho pomocí dostane válka úplně jiný rozměr, dalo by se říci, že dokonce magický. Navíc je velkou pomocnicí mapa, která se nalézá téměř na konci knihy a v ní jsou vyznačené ty nejdůležitější místa, ulice či čtvrtě. Pak je snadné se ve městě orientovat a představit si ho dopodrobna. Ani tento příběh neopomíjí romantickou linii, která je zde spíše na osvěžení či oddech od všech těch fantasy/sci-fi prvků a samozřejmě i válčení. Já hlavní milenecké dvojici hrozně moc fandila a jsem skutečně ráda, že tuto lásku nechala autorka vzniknout.

„Chtěli jsme jenom mír.“
Postavy
Příběh zrovna nemá málo postav a některá jejich jména jsou zvláštní, ale jako osobnosti byli všichni svým způsobem důležití. Hlavní ženská postava byla již zmínění cizinka Jax, kterou do města po smrti její matky přivedl anděl s jednoznačným posláním, a to pomoci zachránit SF. Danny, muž, kterého má každý rád a je dost těžké si ho jako postavu neoblíbit. Jeho přátelé Stroj, který byl vážně skutečným strojem, či Had populární pro svá tetování. Mezi starší jedince obývající město patří Kniha, muž žijící v knihovně a milující všechny nové poznatky či slečna Migsdaleová, kterou lze považovat za něco jako matku všech a taktéž za vydavatelku novin.

„…Jste odhodlaní pro umění zemřít, ale nejste odhodlaní pro ně zabíjet.“ Naklonil se a opřel se lokty o kolena. „Dobrá smrt může být umělecké dílo. Stejně tak i dobrá poprava. Měla by ses učit ode mě.“

Závěr
Město, nedlouho poté v sobě ukrývá spoustu myšlenek a já je ani delší recenzí nedokáži nikdy obsáhnout, ale možná to je tak dobře. Tento příběh ukazuje, jak je válčení zbytečné, jak je umírání nevinných lidí nesmyslné… Dále ukazuje cestu dívky, která chce někam patřit a najít způsob, jak má vlastně žít. Autorka ke všemu přistupuje s novým pohledem a s neobyčejnými nápady. Vést válku pomocí umění bez zabíjení? Bože jo! Všechny projekty byly originální a skvěle popsané, takže si čtenář mohl průběh střetů představit ve své hlavě. Musím přiznat, že na tento příběh a jeho postavy budu ještě dlouho myslet či vzpomínat, jelikož i já si někdy připadám, že nikam nepatřím. Takže suma sumárum, tuto knihu doporučuji všem, kteří mají rádi všechno přes post-apo, sci-fi, fantasy, dalo by se říci i magický realismus, který zde nebyl tak moc, jak jsem se ze začátku obávala či surrealismus. Máte chuť na originální příběh odehrávající se ve známém San Franciscu, který v sobě ukrývá více, než se na první pohled může zdát? Tak šup do knihkupectví!

Název: Město, nedlouho poté
Autor: Pat Murphyová
Počet stran: 336
Nakladatelství: Gnóm!
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 4/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Gnóm!



Žádné komentáře:

Okomentovat