pondělí 28. října 2019

Cesta šamana 1 - Úkol přežít (Vasilij Mahaněnko)

Kombinace klasického sci-fi či fantasy příběhu s mechanismy online her? Už jen to působí dojmem: „Tebe já musím prostě vyzkoušet.“. A taky se tak stalo. Než přejdu k samotnému hodnocení knihy, řekneme si něco o novém trendu či směru v knižním světě.

LitRPG je nový žánr, který nabízí příběhy ve virtuálních realitách, kde není pochyb, že jsou nastavena pořádná pravidla! Tento nový trend se v poslední době nejvíce prosazoval v USA, ale je ho zrod je v Rusku. Jak již bylo zmíněno, jedná se o tzv. kombinaci klasický sci-fi nebo fantasy příběh s mechanismy online her.

Kniha pracuje na principu, že pokrok určité postavy, např. začínajícího zloděje nebo mága, pozorujete z pozice hráče. Prostě sledujete, jak hlavní postava plní svoje úkoly ve virtuálním světě a kniha ohlašuje nejrůznější změny v „levelech“, odemykání specializací a mnoho dalších věcí…

Když skončíte uvězněni ve virtuální hře s čerstvě vytvořenou postavou… … nezbývá, než zatnout zuby a začít levelovat!

Hlavní hrdina prvního dílu (Úkol přežítcelkem sedm titulů) Mahan si rozhodně svoje dobrodružství ve světě virtuální reality označované jako Barliona neužívá. Převážná většina hráčů tohoto herního světa v něm tráví čas dobrovolně, jelikož kdo by chtěl strávit zavřený v kapsli celý svůj život, i přes to, že ho kompletně přenese do neuvěřitelné virtuální reality?

Mahan totiž není obyčejný hráč. Jedná se o hackera, který byl odsouzen za zakázku, jež měla býti naprosto legální, ale bohužel… Policie dorazila a byl konec všeho. Za svůj zločin byl poslán skrze virtuální realitu do dolů Barliony, kde si musí odpykat svůj trest. Dalším trestem pro něj bylo to, že musí hrát s úplně novou postavou, která má snad ta nejzbytečnější povolání – šaman a klenotník. Běžné hráče, tak jako tomu bylo dříve u Mahana, hra chrání před fyzikou újmou. U vězňů tomu tak ale není! Tito jedinci pociťují veškerá zranění či únavu, ale na druhou stranu také euforii ze získání nových úrovní, která by se dala přirovnat k něčemu lepšímu než je většina drog.

„Náš důl by se měl přejmenovat na Pokrytecký důl nebo Důl pokrytců.“ Takže asi tak to tady chodí.“

Příběh je vyprávěn ich-formou a to postavou Mahana, jak již bylo naznačeno. Popisná stránka knihy byla výborná. Vše působilo tak, jako by samotný čtenář byl také ve hře a zažíval vše, co hlavní hrdina Mahan. Dějová linie příběhu není úplně klasická, už jen díky tomu, že se jedná o spojení s RPG, ale když si člověk zvykne, už ho nic nerozhodí.

„Ten, kdo si na sebe naloží spoustu problémů, se bude muset ze spousty věcí zodpovídat. Zapamatuj si to.“

Ze začátku jsem měla problém se v samotném světě a jeho pravidlech orientovat, jelikož jsem nikdy osobně RPG nehrála, pouze se párkrát stala jen nestranným pozorovatelem. Ale po několika přečtených stránkách to již nebylo problémem, jelikož autor dokázal i mě, člověka, který „nehraje“, do tohoto světa začlenit.

Virtuální svět Barliony a jeho hráči mě dost bavili. Systém, kde vyskakovaly nové informace o jakémkoliv postupu postavy, byl super a dalo se v něm také po nějaké té kapitole již orientovat bez větších problémů. Během čtení jsem se několikrát nechala samotným příběhem strhnout a zjistila jsem, že s hlavním hrdinou naplno prožívám každý zvýšený „level“, každou křivdu či radost. Autor dokázal vytvořit něco, co umělo jednoduše zapůsobit!

Smažená krysa
● Popis: Smažená krysa není příliš chutná, ale v nejtěžších chvílích vás ochrání před smrtí hladem. Po snězení obnoví 20 bodů zdraví.
● Potřebná úroveň: Vaření 1.
● Ingredience: 1 kus krysího masa.
● Nástroje: Souprava na vaření.

Dalším plusem bylo to, že nic nebylo dokonalé. Nový systém a vybírání nejvhodnějších schopností pro svoji postavu stálo na metodě pokus-omyl. Jednou Mahan svého šamana vedl správným, pro něho ziskovým směrem, jindy se to proti samotné postavě obrátilo a ona zemřela… Mahanův šaman v knize představuje plnohodnotnou postavu s kompletním přehledem vlastností, zkušeností a statistik, které si hlavní hrdiny vždycky může otevřít a nahlédnout do nich.

První kniha ze série Cesta šamana patří v současnosti mezi nejlépe hodnocené LitRPG. Chcete sledovat Mahanovo získávání dovedností, odkrývání záhad světa Barliony a hlavně toho největšího tajemství: kdo a proč nechal Mahana do virtuálního světa zavřít? Tak to šup na nákup!

Název: Cesta šamana 1 - Úkol přežít
Autor: Vasilij Mahaněnko
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 4/5

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji 
nakladatelství Fantom Print!





Žádné komentáře:

Okomentovat