pátek 24. května 2019

King (T. M. Frazier)


Literatura žánru New Adult je pro mě prostě největší relax (guilty pleasure)! Většina knih v tomto žánru má podobný námět či zápletku, ale to na celkovém dojmu a zážitku ze čtení nic neubírá. King od spisovatelky T. M. Frazier není jinak originální po stránce tématu, ale ten styl psaní? Hohoho! Mám dojem, že jsem objevila některé nové vulgarismy! Takže pozor, kdo nemá rád sprostá slova v knihách, nechť se této konkrétní vyhne obloukem. 
Na jedné straně máme hlavního hrdinu Brantleyho Kinga. Jaký je? Zuřivý, vášnivý a rozhodně odhodlaný! Jako dítě vyrůstal v nelítostném světě a vždy se pohyboval na hraně zákona. Jako dospělý jedinec také není zrovna nevinné kvítko. Stal se z něj umělecký tatér, ale i známý kriminálník a drsný alfa samec, který byl nyní propuštěn z vezení. 
Doe. Kdo je neznámá dívka bez paměti? Nepochybně je naprostým opakem Kinga! Její vlastní minulosti je jí jednou velkou záhadou a ne a ne jí přijít na kloub. Poté, co se jednoho dne probudí v popelnici celá pokrytá krví, si není schopná vybavit jedinou vzpomínku o tom, odkud pochází či kým vůbec je. 
Říkali mi Doe.
Jo, jako Jane Doe, neznámá mrtvola ženského pohlaví.

King a Doe. Dva jedinci, kteří by se za normálních okolností nikdy nesetkali, ale osud tomu chtěl a zavedl je na párty připravenou pro Kinga k příležitosti a oslavě jeho propuštění z vězení. A co myslíte? Oběma toto setkání změní život! 
„Připadám si…,“ hledala jsem ta správná slova, ale znovu a znovu mě napadalo jen jedno jediné, „… taková prázdná.“

Příběh je vyprávěn ich-formou a to ze dvou pohledů, jak Kinga, tak Doe. Po popisné i dějové stránce je kniha velmi barvitá a živá.spád, graduje na těch správných místech, aby udržela pozornost čtenáře a hlavně je velmi návyková. Z jazykového hlediska obsahuje docela netradiční slovní zásobu, až jsem si říkala, zda některá slova vůbec existují. Rozhodně se zde objevuje velké množství vulgarismů, na které si je potřeba během čtení zvyknout. 
„Napadlo tě někdy, že to, co jsi teď, je přesně ta bytost, kterou jsi měla být? Že možná tím, že se ti smazaly všechny ty sračky nánosů a vnějších vlivů, jsi teď mnohem víc sama sebou, než jsi kdy byla předtím?“…

Celkově se jedná o drsné vyprávění plné násilí, sexu, drog a alkoholu. Člověk by řekl, že toto prostředí je pro Kinga typické a taky že jo, ale ani Doe není úplné neviňátko. To, že si nepamatuje na svůj předešlý život, ji více méně nezabrání si vytvořit nový. Ale jak se říká, nic netrvá věčně. Tajemství vyplují na povrch a všechno nové jednou skončí. A velmi rychle! Kdo je Doe? To se dozvíte! Je King skutečně takový člověk i uvnitř? Možná…

„Láska je to, co by člověk udělal pro druhou osobu, a ne to, co dělá normálně. Ani v nejmenším nepochybuji, že by byl schopný pro mě umřít. Stejně tak bych to bez zaváhání udělala já pro něj.“

Pokud máte rádi knihy toto typu, je King pro vás to pravé ořechové. Tenhle příběh je sexy stejně tak jako jeho hlavní hrdina! Autorka dokázala napsat něco, co se vymyká kontrole v mnoha směrech a odkývá temnou realitu životů všech hrdinů. Budete s nimi dýchat, smát se, plakat i za ně bojovat, jelikož kdo určuje, kdo si zaslouží žít a dostávat druhé šance? Na závěr už jen, že konec této knihy vám vyrazí dech a věřte, že čekání na pokračování je jako mučení zaživa. 

Název: King
Autor: T. M. Frazier 
Počet stran: 264
Nakladatelství: Ocelot 
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy!

Žádné komentáře:

Okomentovat