úterý 5. února 2019

Císařovy čepele (Brian Staveley)


Anotace: Kruh se uzavírá. Sázky jsou vysoko. A staré pravdy znovu ožijí… Císař byl zavražděn a ponechal Annurské císařství ve zmatku. Jeho potomci teď musejí pohřbít žal a připravit se k odhalení spiknutí. Císařova syna Valyna, který prochází výcvikem pro nejvražednější bojovou sílu říše, zastihne zpráva daleko za mořem. Očekává potíže, ale po několika „nehodách“ a po varování umírajícího vojáka si uvědomí, že je v nebezpečí i jeho život. Než však může podniknout jakoukoliv akci, musí přežít žoldnéřskou brutální závěrečnou iniciaci. Mezitím císařova dcera, ministryně Adare, pronásleduje otcova vraha přímo v sídelním městě. Dvorská politika jí může být osudnou, touží však po spravedlnosti. A Kaden, dědic říše, studuje ve vzdáleném klášteře. Tam nelítostným způsobem vyučují učedníci Prázdného boha a Kaden to musí zvládnout, aby získal jejich pradávnou moc. Když dorazí císařská delegace, umí už dost, aby dokázal vycítit zlé úmysly. Bude mu to však stačit k přežití, až se dají do pohybu dlouho skryté síly?

Císařovy čepele je první díl trilogie Kroniky Netesaného trůnu z pera spisovatele Briana Staveleyho. Jedná o epickou fantasy, která v sobě ukrývá vynikající dobrodružství plné zvratů a překvapení, skvělých postav či vyvážené mixu akce a tajemství… Zní to víc než dobře, viďte? Takže pokud jsem vás tímto ještě nenalákala k přečtení knihy, tak tedy čtěte níže!

Císař Annurského císařství byl zavražděn a dávný nepřítel lidstva je opět na vzestupu. Dříve světu vládla rasa bez emocí a morálky, rasa považující cit za hnilobu, za nemoc, kterou je třeba zlikvidovat. Z této rasy však vzniklo lidstvo schopné lásky a nenávisti a poté… Vypukla válka. I přes všechny pochybnosti lidé své předky porazili, avšak zlo umírá pomalu a často ne zcela. Ukrytý po staletích ve stínech se dávný nepřítel vrací k moci, a kdo ho tentokrát porazí?

Pokud chceš hrát v téhle říši jakoukoliv roli, opakoval jí Sanlitun znovu a znovu, musíš se naučit oddělit své pocity od tváře. Svět vidí to, co mu dovolíš, soudí tě podle toho, co mu odhalíš.

Je těžké něčemu věřit, když každý tvrdí, že se jedná jen o mýty a ne historii, ze které si je třeba bráti ponaučení. Jen císařský rod zná pravdu, ale po zavraždění vládce umírá spolu s ním i toto tajemství. Boj o nástupnictví vypukne a nebude to jen na politické rovině. Osud celého lidstva je v ohrožení a hlavní roli v tomto problému mají sehrát tři císařovy děti, přičemž každé z nich odhaluje jiným způsobem pravdu ukrytou za atentátem, který otřásl základy celé říše.

Kaden je dle pravidel o nástupnictví na trůn budoucí vládce Annurského císařství. Jeho výcvik probíhá v odlehlém horském klášteře u podivných mnichů, kteří mu prý údajně dají lepší „vzdělání“ než učenci z paláce. Avšak místo aby se věnoval hledání odpovědí, které by sloužily nejen k tomu, jak býti císařem, ale také mistrem pradávné moci, se bude muset vypořádat se prazvláštním netvorem, který krutým způsobem masakruje vše živé v jeho bezprostředním okolí.

„Nedrž se věcí příliš pevně,“ doporučil mu opat, hlasem o odstín měkčím než obvykle. „Musíš být připravený vzdávat se domovů, přátel, rodiny, dokonce i sebe. Jen tehdy budeš svobodný.“

Valyn, Kadena mladší bratr, ve stejné době podstupuje výcvik u elitní jednotky císařství za účelem stát se profesionálním bezcitným zabijákem, avšak ani jemu se nevyhnou problémy obloukem. Ví, že někdo z jeho „spolužáků z výcviku“ je zbabělý vrah a dost možná i něco mnohem horšího.

Když hleděl dolů na studenou mrtvolu a na vlastní tělo stojící vedle, napadlo ho, že kettralové nenosí černou proto, aby splynuli s tmou, ale proto, aby byli vždycky připravení na pohřeb.

Adare, nejstarší z dětí mrtvého císaře, se pokouší v hlavním městě vše urovnat a získat spravedlnost pro svého otce. Zjišťujte, že se jen těžko dokáže bránit intrikám a lidem, kterým by měla určitým způsobem vládnout. Dokáže najít věrného spojence a služebníka a zároveň pomstít otce zabitím jeho vraha?

Jak vidíte výše, skutečně se jedná o tzv. high fantasy plnou akce, napětí, zvratů, intrik, překvapení, tajemství, záhad, mrtvol apod. Samotný svět je na jednu stranu složitý, ale skvěle popsaný, takže není problém se v něm orientovat a chápat ho. Jediným větším mínusem je absence mapy, ale lze si ji najít na internetu, vytisknout a nalepit si ji poté do knihy, takže to lze přežít i takto.

Bylo to všude ve vzduchu kolem něho – krev a vnitřnosti, zoufalství a smrt. Můžu ji cítit, uvědomil si, z části se strachem, zčásti s uspokojením. Můžu ji ochutnat.

Celkově musím autora pochválit za popisnou a dějovou stránku knihy. To byla bomba! Popisy nenudily, právě naopak vyvolávaly silný dojem, že jste součástí samotného příběhu, ať už v klášteře s Kadenem či na bojovém výcviku s Valynem. Dějová linie příběhu měla spád, gradovala tam, kde měla a nabízela opravdu velkolepou jízdu plnou nečekaných momentů. 

Příběh je plný záhad, které jsou velmi dobře rozprostřeny a odhalují své temné stránky až během čtení a hlavně tehdy, když to nejméně čekáte. Každý z hrdinů si prochází jinými druhy problémů a vypořádávají se s nimi po svém a tato různorodost je velmi osvěžující. Na druhou stranu bych ocenila větší střídání vypravěčů, jelikož např. Adare neměla prakticky žádný prostor pro svoji část příběhu, zato Kaden či Valyn velmi dominovali.

„Není to tvoje chyba. Není to ničí chyba. Smrt je normální. Copak nestrávili posledních osm let tím, že nás učili právě tohle? Ananshael přichází pro nás všechny.“
„Smrt je normální,“ souhlasila. „Vražda ne.“

Císařovy čepele je epický příběh o třech sourozencích, kteří se musejí naučit žít ve světě, který je na každém kroku ohrožuje na životě. Dokonale spojuje adrenalinový thriller a klasické velké fantasy ságy. Autor dokázal vytvořit prostředí, které dávalo smysl, dějovou linii, která byla bez hluchých míst a vůbec nepokulhávala či neobyčejné hrdiny, kterým držíte ze všech sil palce. Trpíte s nimi bolestí, radujete se s nimi nad každým vítězstvím. Čím dál jste v příběhu, tím víc doslova cítíte, že se smyčka osudu utahuje. Přicházejí další a další události, které způsobují ještě větší chaos v říši a to vše teprve začíná, jelikož zlo se probouzí ke své moci po letech strádání. Je možné, aby tohle mělo dobrý konec?   

Název: Císařovy čepele
Autor: Brian Staveley
Počet stran: 448
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2016
Moje hodnocení: 4,5/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Fantom Print!


Žádné komentáře:

Okomentovat