neděle 27. ledna 2019

Superholky (Anna Marie Kyšová)


Anotace: Existuje spousta příběhů o superhrdinech. Většinou žijí v New Yorku a mají úžasné superschopnosti, které získali fascinujícím způsobem – Superman přiletěl z jiné planety, Spidermana kousl radioaktivní pavouk, Kapitán Amerika byl vylepšený tajemnou technologií, a Wonder Woman je dokonce dcerou boha a královny Amazonek. Když je váš táta bůh nebo dostanete radioaktivní mutagenní sérum, tak je vlastně dost snadné být superhrdinou. Jenže jsou superhrdinové, kteří nemají vůbec žádné superschopnosti ani spoustu peněz jako Batman nebo Ironman, aby si vyrobili skvělé obleky a vybavili se spoustou úžasných technických vychytávek. A právě o takových superhrdinech je náš dobrodružný příběh. Pardon, vlastně o superhrdinkách. Protože jde o dvě holky.

Audiokniha Superholky je na jednu stranu obyčejný příběh o přátelství dvou nejlepších kamarádek, ale zároveň i lehce fantastický o super-hrdinkách. Příběh napsala Anna Marie Kyšová, která je dcerou známého spisovatele Františka Kotlety.

Kniha je namluvená Natálií Janyškovou, a abych byla zcela upřímná, po poslechu audioknihy asi nebudu patřit k jejím fanouškům a další jí namluvený titul bych nejspíše vynechala. Hlas mi moc neseděl k samotné knize a navíc byl příliš důrazný či hrubý…? Těžko popsat, jelikož je to čistě subjektivní pocit a druhý posluchač ho rozhodně nemusí mít.

Příběh vypráví o dvou mladých slečnách, které jsou nejlepší kamarádky až za hrob.  Jednoho dne je však potká nešťastná událost a jedna z nich bude okradena. Jelikož jsou děvčata velmi odvážná, rozhodnou se tento případ na vlastní pěst rozlousknout. Postupem času ale zjistí, že za celým tímto problémem je cosi většího, tajemnějšího a možná i nebezpečnějšího. Dokáží si s tím poradit? Či je lepší dát od toho ruce pryč?

Téma kniha je pojato tak, že se každá malá dívka může stát super-hrdinkou a vládnout svým způsobem sama zákonu. Že je možné mít spravedlnost ve vlastních rukou, ale je také důležité nechat si pomoci dospělými, když je to potřeba.

Příběh je velmi krátký, ale nabízí hezké dobrodružství. Dále gradující děj, který má spád. Rozluštění nejedné záhady a dopadení viníků a zločinců. Milé a vtipné hrdinky, které si dokáží vše dát dohromady a poradit si či zajímavou zápletku, která končí, jak jinak, než dobře.

Co mi vadilo, bylo to, že se v knize našly části, které prostě nejsou uvěřitelné, a není možné, aby se tak dívky normálně chovaly či ve skutečnosti jednaly. Hranice mezi odvahou a pošetilostí bývá tenká a zde se to potvrdilo.

Příběh je vhodný pro děti 9+, které se v knize jistě najdou nebo alespoň v některých jejích částech. Já již dlouho nepatřím mezi tuto věkovou kategorii, ale poslech jsem i tak užila. Celkově je to milé, neškodné vyprávění, ale bohužel nic extra nenabízí. Také lze říci, že kvůli délce ani není možné nějaké větší propracování děje či celkově tématu. Věřím, že malé děti si příběh zamilují a samotné dostanou chuť na nějakou tu detektivní výpravu.

Název: Superholky
Autor: Anna Marie Kyšová
Počet stran: 120/Délka: 2h 20min
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 3/5

Za poskytnutí audioknihy na recenzi mockrát děkuji internetovému obchodu Audiotéka!


Žádné komentáře:

Okomentovat