pondělí 5. listopadu 2018

Exorcismus mé nejlepší kamarádky (Grady Hendrix)

Anotace: Přátelství Abby a Gretchen započalo v den oslavy Abbyiných desátých narozenin a v nerozlučném duchu vztahu, jaký mohou mít jen nejlepší kamarádky, pokračovalo až na střední školu. Abby a Gretchen sice nepocházely ze stejných poměrů, ale jejich zvláštní pouto a veliká vzájemná blízkost tím nikdy neutrpěly – vždy byly jedna druhé oporou, dokázaly se bláznivě bavit, vymýšlet ztřeštěnosti, chodit na dlouhé noční procházky či později jezdit na projížďky v Abbyině starém, rozvrzaném autě. Abby a Gretchen byly kamarádky na život a na smrt...

Až do oné osudné noci rok před maturitou, kdy se s Gretchen stalo něco podivného, si obě dívky myslely, že jejich přátelství nemůže nic ohrozit. Když se Gretchen ztratí v lese, zažívají Abby a další dvě spolužačky při jejím celonočním hledání muka – co když už ji nenajdou živou? Gretchen se nakonec objeví – trochu otřesená, ale na první pohled v pořádku. Něco se jí ale té noci stalo a Gretchen už není tou dívkou, co dřív, tedy... ne tak úplně.


Úvod
Osmdesátá léta v USA, temné síly a opravdové přátelství dvou dívek? Dokonalá kombinace, to mi věřte! Ale bylo tomu tak i ve skutečnosti? Jelikož anotace je velmi obsáhlá a slibuje mnohé…

Příběh je vyprávěn er-formou s ústřední dvojící kamarádek Abby a Gretchen. Po popisné stránce knihy jsem byla spokojená. Doba a všechny její charakteristické věci byly dobře vykresleny, to samé se dá říci o zbytku knihy. Po dějové to byla hrůza. Prvních sto stran se jednalo o rozjezdový průměr, po kterém jsem skutečně očekávala velkou dávku akce a napětí. No nekonalo se... Těch dalších sto stran bylo katastrofa. Nuda střídala snad ještě větší nudu, která se už pomalu, ale jistě dala krájet. A ten zbytek? Tak ten byl boží! Přesně takové, jaké jsem si představovala a od celé knihy očekávala.

Atmosféra a prostředí
Příběh o velkém přátelství dvou středoškolaček autor zasadil do malého klidného amerického městečka na přelomu let 1988-89. Musím říci, že doba byla popsána na jedničku. Žádný internet ani mobil. Pochmurná atmosféra ovlivněná nejen ukotvením příběhu, ale samotným tématem temných sil. Tohle byl jednoznačně nejzajímavější aspekt celého příběhu.

„Já jsem já,“ řekla Gretchen. „Nebo ne? Je možné, že jsem snad někdo jiný? Ne, jsem to pořád já; ještě k tomu nedošlo. Pořád jsem tady, pořád jsem to já. Musíš mi věřit, že jsem to ještě pořád já.“

Zlo, akce a záhady
Jak anotace napovídá, jedná se o tématiku vymítání ďábla z jedné ze zmíněných kamarádek. Celý tento proces byl, je a vždy bude spojen s něčím nadpřirozeným a temným. Již jsem zmínila, jak jsem v jedné části velmi trpěla při čtení této knihy, ale tento proces se již vyskytoval v té, která byla naprosto boží! Popsané do nejmenších detailů velmi procítěným, akčním a napínavým způsobem.

„Exorcismus probíhá pořád v pohodě, jo?“ zeptala se jich. „Nerada bych nějak narušila vaše žhavé dostaveníčko.“

Postavy
Abby a Gretchen. Dvě nerozlučné přítelkyně, které podstoupí zkoušku na život a na smrt. Upřímně mě ani jedna vyloženě neoslovila, spíš sem a tam rozčilovala. Na jednu stranu to byly odvážné dívky, které si prošly očistcem, na druhou stále ztřeštěné děti, které si tzv. zahrávaly s ohněm. Co se týče jejich ostatních kamarádek, tak o těch bych mohla říci více méně to samé.

Vypustila monstrum, které teď nebyla schopná kontrolovat.

Závěr
Příběh o síle a obětavosti pravého přátelství, které projde přetěžkou zkouškou. Jak můžete vidět výše, kniha má své plusy a bohužel také své mínusy. Mezi ty kladné aspekty určitě patří samotná doba a prostředí, které přináší osvěžující změnu do dnešní literatury, které se spíše soustředí na současnost či fantaskní/“sci-fiózní“ budoucnost. Co se týče těch záporných prvků, tak v těch jednoznačně vítězí nudná část příběhu, která byla prostě nesnesitelná. Nejen že příšerně nezáživná, ale také mnohdy působila jako parodie na nepovedený film z prostředí střední školy. Fujky fuj! Takže celkově příběh doporučuji s výhradami a doufám, že se najdou tací, kterým se kniha líbila více.

Název: Exorcismus mé nejlepší kamarádky
Autor: Grady Hendrix
Počet stran: 392
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 3/5
  
Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Jota!

Žádné komentáře:

Okomentovat