sobota 27. října 2018

Kamenný dům (A. K. Benedictová)


Anotace: Poblíž školy Coal Hill stojí starý kamenný dům. Lidé kolem něj většinou procházejí se sklopenou hlavou. Všichni vědí, co se o tom místě povídá. Kdo se však před domem zastaví a podívá se nahoru, spatří obličej přitisknutý na okenní tabulku. Obličej křičící dívky. Tanyu kamenný dům něčím přitahuje. Je opředen záhadami a ona si umíní, že jim přijde na kloub. Čím hlouběji však pátrá, tím více si uvědomuje, že na ni v domě něco čeká. Něco, co už dlouhá léta láká do svých sítí nevinné. Něco hrozného…

Úvod
Na závěr série Class jsem se vážně těšila, i když jsem se vůbec nechtěla rozloučit s tak sympatickými a odvážnými hrdiny. I tentokrát jsem si čtení užila jak po popisné, tak dějové stránce knihy. Příběh hezky odsýpal, vše na sebe navazovalo a jak se říká… Nikde nic nedrhlo!

Atmosféra a prostředí
I tentokrát se nacházíme na známém místě střední školy Coal Hill, ale s tím rozdílem, že se většina akce odehrála poblíž ve starodávném a hrůzostrašném kamenném domě. Toto místo je velmi opředené záhadami a ukrývá v sobě nemalá překvapení. Celkově musím autorku pochválit za skvěle napínavou atmosféru a všechny ty skryté hrozby domu. To se jí opravdu povedlo. 

„Proč mají všechny strašidelný domy na dveřích klepadla?“ podotkne Tanya. „Nemohli by si v některejch z nich pro změnu pořídit zvonek?“

Zlo, akce a záhady
Dívka za oknem? Potřebuje pomoc? A co vůbec ten dům? Kam až sahá jeho počátek? Na tohle vše budou muset hlavní hrdinové přijít, aby dokázali pomoci sobě samotným, celému městu a hlavně izolovanému domu, který se na první pohled sice zdá opuštěný, ale znáte to, když zdání klame. Zde musím autorce vytknout rozložení akce. Samotný rozjezd příběhu byl vážně super, ale postupem ubývajících stránek se děj začal příliš táhnout a až teprve konec to dokázal zase oživit. Řekla bych, že to byla velká škoda takhle ten prostředek utlumit, jelikož to mělo svůj potenciál.

„Vážně se tady procházíme po hrůzostrašným starým domě  a vy se hádáte, kdo z vás je sériovej vrah?“ zpraží je Tanya.

Postavy
Stejně tak jako u předešlých dvou dílů, i zde se setkáváme s profesorkou Quillovou a jejími pěti tvrdohlavými studenty. Musím říci, že jsem si během čtení této série všechny postavy velmi oblíbila a nedokázala bych vybrat svého naprostého oblíbence. Každý má něco do sebe a oplývá jedinečnými vlastnostmi, které se v mnoha situacích velmi hodily.

„Legendy mají vlastní život a přenáší se z člověka na člověka, jsou nakažlivé,“ pokračuje slečna Quillová.

Závěr
Závěr série Class dle námětu mého oblíbeného Patricka Nesse se i přes své chybičky povedl. Nabídl tématiku tajuplného domu, který ukrývá ve svých zdech nebezpečí a tajemství. Autorce se dobře povedla vykreslit atmosféra, která k tomuto námětu patří. Jak jsem již zmínila, jediný větší problém jsem viděla v utahanosti děje ve zhruba prostředku příběhu, což mělo na výsledek takový dopad, že jsem snižovala celkové hodnocení. Jinak suma sumárum, poslední díl či celou sérii doporučuji, jelikož se jedná o příjemné oddechové jednohubky.

Název: Kamenný dům
Autor: A. K. Benedictová (námět P. Ness)
Počet stran: 264
Nakladatelství: Slovart (#booklab)
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 3,5/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Slovart!

1 komentář:

  1. Knížky znám od pohledu. Ale zatím jsem jim moc času nevěnovala :-)

    OdpovědětVymazat