středa 8. listopadu 2017

Devět dní (Zuzana Strachotová)

Anotace: Věřit a nepochybovat. Lee Parker věří, Sera Trantorová věří – pouze každý něčemu jinému. Vleklé války nejen že měly fatální dopad na tvář přírody, ale rozdělily lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Životním krédem kněžích je askeze. Hlavními hodnotami jsou čistota, zbožnost a také absence citu. Proti této nesmyslné víře stojí Povstalci, kteří bojují za návrat původního světa. A jejich přesvědčení je neméně houževnaté, jak brzy na vlastní kůži pocítí Parker, nejlepší voják z elitní jednotky Jestřábů a vykonavatel kněžské vůle, který má jasný úkol: přivést do Citadely Povstalkyni Seru živou. Ovšem ani Seřiny pevně vštěpované morální zásady nezůstanou ušetřeny tvrdé zkoušky. Brzy však oba shledají, že uprostřed nezmapované divočiny budou muset čelit novému nebezpečí – záhadnému atmosférickému jevu známému jako Růžová bouře, z jejíchž purpurových blesků dosud nevyšel nikdo živý. Budou Sera s Leem první a budou to ještě vůbec oni? Otočil se snad svět naruby, nebo byl takový i předtím? Dva úhly pohledu, dvě přesvědčení. A pravda ukrytá někde úplně jinde.

Úvod
Když mi přišel e-mail od internetového obchodu Palmknihy s nabídkou přednostního přečtení sci-fi příběhu začínající české autorky, na vteřinu jsem zaváhala. Já totiž nejsem zrovna fanouškem české tvorby, ale po přečtení anotace a prozkoumání webových stránek zabývajících se připravovanou knižní sérií, jsem řekla ano! Před samotným začátkem čtení elektronické verze knihy jsem si na devetdni.cz přečetla základní geografické a demografické údaje pro lepší a hlavně kompletní představu o území či některé údaje o samotných hrdinech. Tahle část přípravy před samotným čtením mě neskutečně bavila, jelikož jsem se poté dokázala skvěle v textu orientovat. Také za velmi kladný prvek považuji přiloženou mapu s legendou či obrázky postav na webu.

Příběh se dělí celkem na dvě části. V té první se celkem dobře seznámíme s oběma hlavními hrdiny, elitním vojákem Lee Parkerem a povstalkyní Serou Trantorovou. Druhá část nám přinese více postav a různorodost prostředí. Obě části jsem si velmi zamilovala, a tudíž nedokáži říci, která byla z mého pohledu lepší. Příběh je vyprávěn er-formou se zaměřením na dvě již zmíněné postavy a v druhé části dokonce také na Otce Představeného, který je něco jako hlava celé Sabrie.

Co se týče popisné a dějové stránky knihy, tak tady nemám jedinou výtku. Autorka zvolila velmi detailní popisy všeho, nač si vzpomenete, avšak naštěstí tím nesklouzla k otravným vycpávkám děje. Samotná dějová linka byla prostě boží! Dlouho jsem nezažila tak živý a dějově bohatý příběh jako byl tento. A ta čtivost! Jakmile jste začali číst, nebyla šance, že byste si byť jen odskočili na WC a knihu tudíž odložili. Dokonce jsem po dočtení zapřemýšlela, zda se mi některá kapitola líbila méně či se v knize nacházela nějaká hluchá či nudná místa a prostě nic!  

Atmosféra & prostředí
Vzhledem k velkému přísunu akce nebylo možné si sem tam šokem nevyrvat pár vlasů z hlavy či neúmyslně nepoškodit nějaký ten nerv v těle. Příběh nás zavede na území s názvem Sabrie, které je řízeno Kněžími a velmi striktními pravidly svazujícími život svých obyvatel. Jedná se o takový ten typický postapokalyptický režim. Na jedné straně máme falešné a zákeřné vedení, na druhé povstalce toužící po svobodě a vlastním právu na bezpečný život. Pro dokonalejší orientaci v terénu moc dobře sloužila mapa nacházející se v knize a taktéž perfektní popisy z pera autorky.

Znal kázání nazpaměť, protože mu je občas promítali i do spánku. Nevadilo mu to. Svět potřeboval disciplínu a on byl jejím nástrojem. Přítomnost zvířat vedla k nákazám. Zábava vedla k povalečství. Hudba k provokacím. Odlišnost k nespolupráci. Když se narodil, svět držel pohromadě jen díky tvrdému dozoru. Co na tom, že se ho ujali náboženští fanatici?

Zlo & akce
Nikdo není nevinný, čistý. Každý je svým způsobem zabiják, bezcitný vrah, ale jinak to nejde, pokud chce člověk ochránit sebe a své blízké. Samozřejmě, že někteří jsou horší než jiní, ale když vám fanatičtí věřící a stoupenci Boha „vymyjí mozek”, je těžké je prokouknout a dát se na správnou cestu. Jak jsem se již zmínila, děj byl dokonalý. Gradoval přesně tam, kde měl a přinášel mnoho akce, napětí, nečekaných překvapení a zvratů. Každé slovo od začátku do konce jsem hltala a nemohla uvěřit, že tohle napsal někdo stejné národnosti! Vážně, každá kapitola v sobě měla tolik akce a intrik, až přecházel zrak a mozek nestačil vnímat.

„Jsme jen loutky v tomhle systému. Nezasloužíme si zemřít.“

Romantika
Velmi mě potěšila romantická linie, jaká v knize vznikla. Nejde o tradiční lásku až za hrob či budeme spolu žít šťastně až do smrti. Nene, na jednu stranu to bylo milé odlehčení napjatých situací, na druhou (snad do i do budoucna) velmi podstatný prvek, který jsem si neskutečně užívala!

Záhady & tajemství
O velké množství záhad a tajemství zde rozhodně nouze nebyla. Některá se vysvětlila či jste na ně během ubývajících stránek přišli sami. Na druhou stranu se některá bohužel ani po poslední straně nevyjasnila a já si teď kladu jednu neodbytnou otázku stále a stále dokola a to: „Kde je sakra pokračovaní?” Opravdu je to k pláči, jak mě autorka dokázala zničit pomocí několika tajuplných nejasností a já neustále musím přemýšlet, zda mi některé kapitoly v knize nechyběly!

„Řekni mi upřímně. Proč tenhle nesmyslný vzdor?“

Postavy
V poslední době se mi často stávalo, že jsem si skoro žádnou postavu nezamilovala a s chutí bych ji nechala zamordovat. Tak tady tomu tak rozhodně nebylo! Seru i Leeho jsem si neskutečně oblíbila pro jejich různorodé povahy a samotný vývoj charakterů k lepšímu. Ze Sery se stala mnohem silnější a statečnější žena a Lee se ukázal konečně v tom lepším světle, kde vládne svědomí a rozum. Jejich vtipné narážky, urážky a romantické jiskření dokázaly prosvětlit můj den. Co se týče toho zamordování, tak ano, například takového Otce Představeného bych hned předhodila vlkům a nejen jeho!

„Nemám už, co bych ti řekl, Lee. Nejtěžší na tomhle světě je v něm žít. Ale když jsou na strach a bolest dva lidé, dá se s tím už hrát. Já jsem to poznal. Prosím tě proto o jedno. Pochybuj.“

Závěr
Tohle si prostě musíte a chcete přečíst! Je to neuvěřitelně napínavé, akční, nevyzpytatelné, nepředvídatelné, plné zvratů, intrik a tajemství. Snad poprvé ve svém životě jsem hrozně moc ráda, že jsem dala šanci české tvorbě. Věřím, že si také zamiluje prostředí, které sice není úplně originální či nové pro čtenáře sci-fi, ale to mu vůbec neubírá na kráse. Dále doufám, že vás děj také vtáhne a už nepustí do samotného konce a že budete hlavním hrdinům držet palce a přát jim co nejméně kulek v těle. Samotný konec knihy je otevřený, což mi taktéž způsobilo menší/vetší šok, ale jak jsem se již informovala, velká část druhého dílu je již napsána a já se už teď nemohu dočkat dalšího dobrodružství Sary a Leea!

Název: Devět dní
Autor: Zuzana Strachotová
Počet stran: 342
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5 

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy a samotné autorce!

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze a jak dlouhá. No asi vyrazím do knihkupectví, kniha vypadá zajímavě. Jana

    OdpovědětVymazat