úterý 5. září 2017

Podsvětí (Michal Šefara)

Anotace: V pražském metru se děje něco zvláštního. Výpadky světel, podivné oltáře v tunelech, ozvěny a stihomamy jsou však jen předzvěstí blížící se apokalypsy. Vedoucí techniků, starší muž přezdívaný Haďák, mladá úspěšná farmaceutička Nina, osudově přitahovaná metrem, a člen pořádkové policie pracující v metru nazývaný Kerber spolu na první pohled nemají nic společného. Jejich vazby jsou však daleko hlubší a osud nasměroval jejich kroky do vražedné temnoty tunelů – za tajemnými Stíny i jejich nohsledy, kteří se nezastaví před ničím. Mysteriózní thriller Michala Šefary přináší zcela nový, neotřelý pohled na pražské metro, a po jeho přečtení už vám žádná ze stanic ani cesta tunely nebudou připadat stejně fádní jako předtím.

Úvod
Krásná obálka, zajímavá anotace a k tomu všemu český autor. Rozhodla jsem se po dlouhé době pro knihu mého rodného jazyka. A jak to dopadlo?

Celý příběh má tři hlavní dějové linie pro tři hlavní postavy, které se v průběhu vyprávění různě protínají a mají mezi sebou různé vazby. Autor si velmi pohrál s popisnou stránkou, kdy skutečně detailně popisoval stanice pražského metra. Dějová linie už byla slabší. Dle mého názoru měla kniha opravdu dobře vykreslené gradující okamžiky, ale také bohužel obsahovala hluchá nudná místa více než je vhodné. Taktéž čtivost titulu byla občas horší a já se nedokázala plně soustředit na text.

Jenže jeskyně byly vždycky dílem přírody. Metro bylo dílem člověka. Haďák se čas od času zabýval tím, jestli byl takový zásah do země správný. Protože tak si člověk hrál na přírodu. Na boha.

Atmosféra & prostředí
Temné podsvětí plné stínů. Strach vítězící nad lidskou myslí. Po přečtení této knihy se na pražské metro již nikdy nebudete dívat stejně. Mám ten dojem, že jakmile do něj opět vstoupím, začne moje fantazie pracovat na plně obrátky. Moc se mi líbilo, jak si autor pohrál se samotnými popisy stanic, jejich historií a propojením tohoto místa s řeckou mytologií a příběhy. Atmosféra nesoucí se knihou byla místy vzrušující, děsivá a mysteriózní.

Kdysi si jako malá myslela, že metro žije vlastním životem. Že je to vlastní pohádková říše se svými pravidly.

Akce, zlo & záhady
Samotné zlo, které je v knize již od začátku zastoupené, je obestřeno mlhou. Na jednu stranu měl čtenář zamotanou hlavu a nevěděl, co se děje a kdo to dělá. Na druhou to bylo příjemné, všechno to tápání a odhady. Až konec mi totálně vyrazil dech a výsledek byl vskutku šílený. Vůbec jsem nečekala, že to dopadne, jak dopadlo. Postupem příběhu se odkrývají různá tajemství a záhady, které objasňují ty části knihy, které jsou složitější na pochopení. Akčních momentů příliš nečekejte, i když ty, které zde naleznete, jsou skutečně barvitě popsané. Celkově bylo pro mě občas těžké chápat, co se děje a kdo to způsobil. Některé pasáže jsem dokonce četla vícekrát, ale na celkovém pochopení, které nám dopřál hlavně samotný konec, to neubralo.

Víte, kdo jsme?
Dívejte se raději pořádně kolem sebe.

Postavy
Haďák, technik Dopravního podniku a muž, který se vyzná v metru jako nikdo jiný. Zlomený chlap a otec, který si zaslouží druhou šanci. Kerber, ochránce veřejného pořádku a samozvaný strážce metra. Šíleně komplikovaná postava obestřená mnoha záhadami. Mladá biochemička Nina, která je zaseklá ve stereotypním životě plném přetvářky. Nalezneme zde tedy tři rozdílné charaktery, a přece toho mají hodně společného. A to lásku k podzemí. K metru. K podsvětí. Touží po osvobození se ze stávajícího tvaru života a bytí. Chtějí změnu a věřte mi, že metro jim se životy pořádně zamává.

Utekla do metra sama před sebou.

Závěr
Dle mého názoru se příběh, nesoucí název Podsvětí a ukrývající v sobě mnoho temnoty a mysteriózních prvků, celkem podařil. Mělo to své chyby, jako sem tam upadající dej či napětí až téměř na samotném konci (což je škoda). Na druhou stranu se autorovi velmi podařilo vykreslit prostředí pražské podzemky a propojit ho s bájemi. Postavy jsem si oblíbila rychle a i díky tomu jsem si příběh užívala. Jak jsem se již zmínila, konec je skutečně jedno velké překvapení a už jen kvůli němu tento titul stojí za přečtení, jelikož v samotném závěru konečně vše začne dávat smysl a vám se uleví, že pocit dutosti je pryč.  

Název: Podsvětí
Autor: Michal Šefara
Počet stran: 352
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3/5 


Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu E-reading!

2 komentáře: