neděle 6. srpna 2017

Letní dny a noci: Dvanáct prázdninových políbení (kolektiv autorů)

Anotace: Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.

Úvod
Sluníčko, kniha, drink a bazén. To mi zní jako ideální léto! Navíc, když ještě sáhnete po knize, která vás láká na dvanáct prázdninových políbení, no proč ne?! Kolem tohoto souboru povídek jsem kroužila celkem dlouho a až tohle léto jsem ho zvolila mezi svou četbu.

Jak jsem se již zmínila, kniha nabízí dvanáct povídek od různých autorů, kteří se zaměřují na letní romantiku. Abych tak trochu shrnula všechny povídky, i přes to, že ne všechny se mi líbili, jednalo se o čtivé kousky. Některé byly opravdu krásné a bohaté na popisy, další byly plné děje, akce či úvah a humoru. V této knize najdete opravdu všechno!


Co mě hned u prvního příběhu zarazilo, byla fantastičnost. Vážně! Nečekala jsem, že v knize najdu něco takového, jelikož jsem si od začátku přestavovala reálné příběhy a ne fantastické či sci-fiózní prvky. Zprvu mi to přišlo divné, ale pak jsem si to velmi oblíbila, jelikož proč ne? Jde tu o letní atmosféru, lásku, polibky a romantické okamžiky a to ty příběhy rozhodně měly.



Hodnocení za jednotlivé povídky

Nejhůře hodnocené:
Tuto povídku jsem moc nepochopila. Nemělo to hlavu ani patu a celý příběh byl podivný. Jediné plus byly milé postavy. Zde se jednalo spíše o spekulování na téma lásky mezi stejným pohlavím či o tom, kdy láska vlastně začíná a kdy naopak končí. Příběh by mohl být, oproti některým svým společníkům, založen na reálnosti (bez příměsi fantastična).
Tuto povídku taktéž nehodnotím dobře. Hlavní hrdinové měli jména vytvořená pouze z prvního písmene či z přezdívek. Začátek se mi nejdříve zamlouval, jelikož to bylo něčím originální a skvěle se to četlo, ale pak to prudce kleslo a bylo to celé v háji. Opět to bylo o ničem a celé rozuzlení a konec byl velký otazník. Tématem byla taktéž láska „z reálného prostředí“, ale tak trochu celá pokřivená, smutná, osamělá či nepochopená.

Průměr/nadprůměr:
Hororová povídka s prvky fantasy. Jo, tak ta byla hodně zvláštní a na konci dost šílená, ale mě se líbila (asi proto, že zbožňuji horory)! Tento příběh vypráví o jednom nevšedním večeru, jehož hlavní hrdinové, pracující v kině, se dostanou neuvěřitelným způsobem do nebezpečí! Humor a vtipné popisy byly opravdu osvěžující v tomto strašidelně vykresleném prostředí a atmosféře.  

Neuvěřitelně roztomilá story! Tato povídka je v knize zařazena na úplném začátku, a jelikož se jedná o fantasy povídku, hned vám vyrazí dech a vy si říkáte, o čem že je vlastně tato kniha! Příběh nabízí opravdu hezký pohled na lásku vznikající z nečekaného přátelství, která ovlivní a změní mnohé životy. Moc jsem si oblíbila hlavní postavy a jejich unikátní sílu lásky. Od začátku jsem měla jisté podezření ohledně jednoho stěžejního tajemství, a jak se ukázalo, měla jsem pravdu!

Vztah dvou chlapců, kteří od začátku vědí datum svého rozchodu? Wow! To bylo opravdu dobré. Mělo to cit, úvahy i vtipné momenty pro odlehčení. Postavy byly moc hezky vykreslené i s jejich silnými či slabými stránkami osobnosti. Od počátku víme, co nastane, ale jak to nastane, nikdo neví a to bylo skvělé! Věřím, že zvědaví jedinci si přijdou na své a povídku slupnou jako malinu.

Skoro nejlepší:
To bylo tááák vtipné! Připomínalo mi to různou směsku zamilovaných filmů, kdy se lidé snaží ovlivnit milostné životy svých blízkých. Mluva některých postav také připomínala knižní klasiku Jak je důležité míti Filipa. Postavy, prostředí i celé vykreslení atmosféry bylo vážně super a já si říkala, zda by se to mohlo i v normálním životě stát, jelikož bych to skutečně chtěla vidět na vlastní oči a smát se dalších několik dnů!

„Já?“ odpověděl Franklyn s úžasem, kterým lidé většinou reagovali na sdělení typu: „Byl jste přijat do školy čar a kouzel v Bradavicích.“

Na jednu stranu se zdála nejobyčejnější, na druhou měla opravdu silné hrdiny a skvělé vypravěče. Příběh vypráví o běžné záležitosti a to o stěhování milovaného příbuzného napříč USA. Celá povídka se nese v duchu různých variant, jak lze někoho ztratit a jak moc to bolí, ale naopak také, co z toho lze vše získat a jak se s tím člověk musí poprat, jelikož mu nic jiného nezbývá a musí skutečně najít novou cestu ve svém životě.


Temný cirkus, démoni, magie a všudypřítomná temnota prozářená pravou láskou. Tohle byla jízda od začátku do konce plná humoru či opravdu barvitých popisů hlavně prostředí, jelikož, kdo by nechtěl poznat pravou podstatu tohoto božího cirkusu a jeho tajemství. Hlavní hrdinové byli roztomiloučcí a hned jsem si je zamilovala. Celkově byla tato povídka téměř dokonalá a já si ji maximálně užila!

„Tvůrci některých představení zacházejí příliš daleko,“ dodal tlumenějším hlasem. „Tvrdí, že když lidé touží po temnotě, i když si myslí, že je jen předstíraná, tak bychom ji jim měli dát. Jenže cena, kterou za takové zlo zaplatíš, zlatíčko… je vysoká. Já říkám, že jestli lidé touží po temnotě, dej jim stíny protnuté slunečním světlem.“

Najít a získat lásku je někdy opravdu těžké, jak se také přesvědčila hlavní hrdinka této povídky. Zprvu se příběh dá celkem jednoduchý, dívce se líbí nesmělý chlapec, ale co za tím ve výsledku stojí je skutečně boží! Moc se mi líbil stěžejní prvek/tajemství chlapce, jelikož se sem hodilo a to i do celé této knihy. Život není jednoduchý pro nikoho z nás a mnohdy je dost nespravedlivý k těm hodným, tak jako zde. Hlavní milenecká dvojice byla úžasná a jsem ráda, že ani jeden z nich nevzdal své úsilí o změnu.


Čas je někdy opravdu pro zlost a my si ho přejeme občas zastavit a jen tak se v klidu nadechnout z plných plic bez strachu, co nás zase čeká. Tak tohle dvojnásob platí pro hlavní hrdiny, kteří se ocitnou zaseknutí v časové smyčce a ne a ne z ní uniknout. Celá tato fantasy/sci-fi myšlenka byla opravdu povedená a celý ten důvod, proč se to stalo, byl vysvětlen, takže naprostá spokojenost.

Můžete celý život strávit čekáním a hledáním dokonalých okamžiků, jenže někdy se o ně musíte sami přičinit.

Nejlepší:
Že jsou Perkinsová a Rothová mistři svého oboru se ukázalo i v této knize, jelikož právě jejich povídky byly naprosto bezchybné!

Někdy dojde k rozchodu a my ani nevíme důvody proč! Jo, tak to se přesně stalo hlavní hrdince, která je odhodlaná se konečně tomu postavit čelem a přijít všemu na kloub. Bylo to neuvěřitelně čtivé, zábavné a sladké od začátku do konce. Smála jsem se jak šílená ještě dlouho po dočtení. Okamžitě jsem si zamilovala hlavní dvojici ex-milenců, která byla svým způsobem trochu šílená už jen díky svým jménům (Marigolda a Sever).
Usmála se. „Vždycky jsi byl moje oblíbená postavička.“

Rothová byla nejlepší. Vážně. Miluji tu povídku a brečela jsem jak malá (to vám můžou potvrdit moje spolubydlící). Co mě hned ohromilo, byl prvek sci-fi ve formě možnosti znovu-setkání se s umírajícími lidmi v jejich mysli pomocí společných vzpomínek. To bylo prostě jedno velké wow a já vám víc opravdu neprozradím, snad jen to, že celý příběh byl plný silných emocí a měl neuvěřitelnou hloubku a skutečně se dotkl mého srdce, tak jako to už dlouho žádný příběh nedokázal. A ač se to nemusí zdát, bylo to o lásce, to se nebojte!

První známky žalu si střežíme. Krčíme se a kryjeme si nejzranitelnější části těla.
Já nebyla jednou z nich. Neměla jsem obavy ani strach; byla jsem prázdná. Nesla jsem se kolem jako duch ve filmu, vznášela jsem se.


Závěr
Letní dny a noci vám zamotají hlavu. Věřím, že každý si v knize najde tu svoji top povídku, tak jako já. Také věřím, že ne každý příběh vás potěší, stejně tak jako to bylo u mé maličkosti. Celkově to bylo lehce nadprůměrné čtivo, které dokázalo vdechnout dnům sluníčko, pozitivní náladu, chuť do života a především touhu nalezenou svoji pravou lásku (teda pokud ji už nemáte po svém boku). Doporučuji všem, kteří si chtějí u čtení odpočinout a načerpat energii ze slunečních paprsků zářících z tohoto prosluněného titulu.

Název: Letní dny a noci: Dvanáct prázdninových políbení
Autor: kolektiv autorů
Počet stran: 408
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3,5/5 

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.


5 komentářů:

  1. Hezká recenze a líbí se mi, jak jsi každou zvlášť ohodnotila. :-)
    Nad knížkou pořád ještě váhám. Ale po Tvé recenzi jsem nalomená ke koupi ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jsem svou recenzi na knihu posílala do Dobrých, tak jsem si mohla přečíst tu tvojí a máme skoro stejný názor na jednotlivé povídky. Nejvíce se mi líbily poslední tři - tudíž Mapa, Tisíc..., Atrakce... plus Setrvačnost :-) ty byly za mě nejpovedejší. Skvělá recenze, díky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, zrovna čtu a taky si průběžně dělám "minirecenze" ke každé povídce. Jsem teprve za první třetinou, tedy před Perkinsovou. Koukám, že tedy zbytek bude o hodně lepší, tak se těším hned víc...

    OdpovědětVymazat