pondělí 21. srpna 2017

Posvátné lži Minnow Blyové (Stephanie Oakesová)

Anotace: Působivý román o nebezpečí slepé víry − a o síle víry v sebe sama.

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce.
Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví — ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila.

Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život.

Úvod
Tento titul jsem si vybrala, jelikož mě velmi zaujala anotace. Pohádky bratří Grimmů jsem vždy měla ráda a Bezruká dívka tak nějak zaručuje dobrý příběh sama o sobě. Od začátku do konce nás tajemným příběh provází hlavní postava a vypravěčka Minnow. Popisy, nacházející se v knize, jsou detailní a vytvářejí skutečně barvitý obraz. Tuto stránku příběhu jsem si velmi užila. Dějová linka byla také velice zdařilá. Sice se nejednalo o akcí nabitý příběh, kdy si v jednom okamžiku rvete vlasy, a v dalším vám úlevou padá kámen ze srdce, ale mělo to něco do sebe. Ty akce a napětí jsou zde jiné. Jedná se o postupné odkrývání tajemství a záhad, které dává smysl až na samotném konci knihy. Díky tomu je příběh neuvěřitelně čtivý, jelikož nevíte, co se stalo a nutně to potřebujete odhalit. Navíc je Minnie zpověď obohacena o mnoho úvah na téma lidského bytí a života, rozhodování se za sebe samotné a mnoho dalšího.

Když jsem byla malá, věřila jsem na zázraky. Ale dnes už asi nevěřím.

Atmosféra & prostředí
Co mě od začátku do konce upřímně bavilo, byla ta nevědomost. Kniha čtenáři velmi pomalu odkrývala, co se stalo hlavní hrdince, jak to změnilo její život a jaký byl vlastně její život předtím. Kapitoly zaměřené na přítomné okamžiky byly často narušovány vzpomínkami na předešlé události skrývající tajemství. Vše bylo bezchybně vykresleno a nebylo možné, aby se člověk ztratil v událostech. Celý děj se nese v tajemné pochmurné atmosféře a vy si celou dobu při čtení říkáte, kdy přijde ta velká odpověď, která odhalí všechny záhady. Vypravěčka Minnow nás od samotného začátku vodí za ručičku a odhaluje nám, co se jí stalo. Ukáže nám, jaký je pobyt ve vězení pro mladistvé či, a to je velmi podstatné, jaký byl život v náboženské sektě zvané Komunita. Autorka dokázala velmi věrohodně vykreslit celou skupinu náboženských fanatiků řízených tím největším bláznem/lhářem pod Sluncem.

Strach se kolem nás vznášel neustále, jako všudypřítomný pyl, na který nikdo z nás nebyl alergický. Ale jednou musí nastat chvíle, kdy už je toho moc. A ta chvíle se blížila jako lesní požár, který měl celé to místo spálit na prach.

Zlo & akce
Brutalita bez špetky soucitu a rozumu. Takto by se dal celý příběh nazvat a stejně by to nestačilo. Jak jsem se již zmínila, zde se nejedná o klasickou formu akce, tak jako v jiných knihách. Jedná o vyprávění hlavně pomocí vzpomínek, takže tu nejsou akční momenty tak živé či barvité, ale to příběhu na dějovosti rozhodně neubírá. Zlo zde má hned několik podob. Dalo by říci, že zlé tu jsou samozřejmě bytosti, ale není to zcela správné vysvětlení. Především jejich činy, myšlenky a zaslepená víra z nich ty zloduchy dělá, jelikož jednají jako smyslů zbavení.

Se mnou bylo jednáno brutálně. Tak proč trochu té brutality taky do světa nepřilít? Jen tolik, abych se jí mohla dotknout. Abych věděla, že můžu.

Záhady & tajemství
Tak tady se také mohu opakovat! Všechna tajemství a záhady se pomaloučku polehoučku vyderou na povrch až v téměř samotném závěru vyprávění. Musím říci, že jsem si velmi užila to tápání a nejistotu, které příběh vzbuzuje ve svých čtenářích. Když jsem se se čtením blížila k tomu osudovému večeru v životě hrdinky, měla jsem již nějakou představu, co se přesně událo a v jakých posloupnostech, ale stejně to pro mě byl šok. Celý příběh od počátku do samého závěru je protkán nespočetným množství malých či velkých mystérií, která společně utvářejí obraz života dívky, kterou postihla nejedna tragédie a ona přesto dokázala povstat a přežít.

Všichni vždycky očekávají, že jsou to ruce, odkud pramení neposlušnost. Myslel si to i Prorok. Kdyby jen věděl, kdyby vůbec někdo věděl, že zdrojem mé neposlušnosti nikdy nebyly mé ruce.

Postavy
Mohla bych popsat více postav, např. zaslepenou rodinu vypravěčky, kterou jsem po celou dobu čtení vyloženě nesnášela, opravdu sympatického a obětavého detektiva či spoluvězenkyni, která dokázala v sobě najít světlo a ukázat ho, ale to není vůbec potřeba. Hlavní hvězdou je tu Minnow. Dívka bez rukou. Dívka bez samostatného myšlení a víry. Dívka, která se proměnila ve fénixe. Skoro zemřela, fyzicky i psychicky, ale přesto všechno brutální a nepochopitelné v jejím životě dokázala sebrat zbytky svého vědomí a nalézt nový způsob, jak žít a konečně vyjadřovat svobodně svoje myšlenky a touhy. Tak to je Minnow, seznamte se!

„Takto se vyhneš tomu, aby se z tebe stala můra,“ řekl. „Přestaneš se ptát ostatních, čemu máš věřit. A zvolíš si to sama.“

Závěr
S čistým svědomím mohu tento titul zařadit mezi své oblíbené knihy. Za prvé je to neuvěřitelně čtivý kousek, který nechává nahlédnout čtenáře do životní tragédie teprve sedmnáctileté dívky. Dále je plný krutosti páchaných na nevinných lidech, kteří jsou zaslepení vírou a ta z nich dělá tupé ovce bez mozku, které jen následují a poslouchají na slovo svého tyranského vůdce.. Už jsem vás dostatečně nalákala? Já doufám, že odpověď zní ano, jelikož je toho mnohem a mnohem více, proč jsem si tento titul opravdu oblíbila a proč ho vřele doporučuji všem. Na závěr jen doufám, že vás nezklame!

Název: Posvátné lži Minnow Blyové
Autor: Stephanie Oakesová
Počet stran: 367
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 4,5/5 

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.



5 komentářů:

  1. Povedená recenze :) Na knihu se chystám, už snad věčnost ji mám rezervovanou v knihovně a pořád ne a ne se jí dočkat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tu mám zálusk a po přečtení tvé recenze ji fakt musím mít. Díky :-)

    OdpovědětVymazat