pondělí 3. července 2017

Víš, že tě miluju? (Estelle Maskame)

Anotace: Seznámit se s novou rodinou vlastního otce, kterého jste neviděli několik let, to nezní jako lákavé prázdniny v Kalifornii! Eden se potkává se třemi nevlastními bratry, z nichž ten nejstarší je černou ovcí rodiny a od začátku s ním naráží na komunikační problémy. Čím víc se jej snaží pochopit a najít k němu cestu, tím je jí jasnější, že k němu cítí mnohem víc. Tyler je ale složitá osobnost a jednoduché to s ním opravdu nebude.

*DIMILY je zkratka tvořená z prvních písmen názvu prvního dílu trilogie Did I Mention I Love You? Autorka Estelle Maskameová má obrovskou fanouškovskou základnu a její série se ve světě stala fenoménem. Ve Velké Británii se DIMILY trilogie zařadila do žebříčku pěti nejlepších young adult knih všech dob.


Úvod
DIMILY jsem si vybrala pro letošní letní čtení, jelikož mě opravdu zaujala obálka a také anotace, která sice neslibuje nic nového, ale jako oddechové čtení by to mělo postačit. Vypravěčkou a hlavní ženskou postavou této knihy je šestnáctiletá Eden, díky které můžeme proniknout do příběhu a poznat všechna jeho zákoutí.

Co se týče popisnosti, tak v této oblasti mě autorka příliš nepotěšila. Často se jednalo o zbytečné popisování zjevných věcí nebo opakování slov či celých vět a to opravdu někdy unavovalo při čtení. Dějová stránka příběhu byla průměrná, žádná velká překvapení, více méně vše předvídatelné až do konce. Také nic moc žádné akce či napětí.

Už na začátku se mi potvrdilo, že kniha je opravdu pro oddychové čtení, jen tak k vodě s přáteli, jelikož při jejím čtení dokážete dělat víc věcí najednou a stejně víte, co se děje. Co na druhou stranu musím pochválit, je samotná čtivost. Zde žádný problém nenastal, „hltala“ jsem každou stránku, jelikož se to četlo opravdu dobře.

Co se týče úvah a humoru v této knize, tak to se také žádná velká hitparáda nekonala. Humor a vtípky byly jen chvílemi opravdu vtipné a úvahy bych ve skutečnosti vůbec úvahami nenazývala. Jednalo se tupé a plytké fňukání a naříkání. Vůbec to nemělo hloubku a vzhledem k danému tématu a počtu tajemství v knize by to autorka klidně mohla více rozebrat, ale bohužel.

Atmosféra a prostředí
Díky příběhu se ocitáme v prosluněné Kalifornii, kam se Eden vypravila za svým otcem na letní prázdniny. Toto volno se nese v duchu zábavy, ale ne tak ledajaké! Alkohol teče proudem, drogy jsou na každém rohu a sex taktéž nemůže chybět. Ze začátku to bylo zajímavé, ale po čase se téma drog a alkoholu stalo spíše otravným, nežádoucím a často se opakujícím prvkem v příběhu, jelikož Eden tuto zábavu skutečně nedokázala tím svým mozečkem pochopit a neustále si stěžovala nato samé dokola, ale ve skutečnosti se nebránila tento druh zábavy taktéž provozovat.  

„Neřeš to,“ mávne rukou. „Hodně pij a za pár hodin ti to bude jedno.“

Romantika, emoce a všudypřítomné problémy
Romantické momenty a emoce s nimi spojenými byly vykresleny celkem dobře. Žádné erotické popisy, jen něžná a středoškolská romantika a sem tam sex. Co se týče srdcervoucích momentů, tak ty mohly být možná lepší. Hloubka by se v nich našla, ale zas taková „propast“ to nebyla. Co mě občas rozčilovalo, tak to bylo pořád dokola omývané téma zakázané lásky, a proč nemůžeme a proč musíme být spolu. Někdy už toho bylo moc najednou a vyvolávalo to pocit přemrštěnosti.

„Nikdy ničeho nelituj.“

Záhady a tajemství
Jak už napovídá anotace, hlavní mužská postava Tyler je vyloženě chodící kupa tajemství. Postupně se odkryjí všechna a on zůstane zcela zranitelný. Ani Eden není zrovna čistá duše a také něco skrývá, ale to rozhodně není nic extra v porovnání s Tylerem. Jeho tajemství jsou sice zajímavá, ale bohužel v této dané tématice to není nic nového a originálního. Možná maximálně tak jeho chování bylo něčím neotřelým a vzrušujícím. Je to typický rebelující představitel hrdiny dusícího všechno v sobě.

„Máš kolem sebe postavené zdi a ty mě velice zajímají.“

Postavy
Jak jsem se již zmínila, máme tu (jako vždy) milostnou dvojici Eden a Tylera. Eden je sice milá a hodná holka, ale také příšerně ufňukaná a občas na profackování. Ovšem Tylerovi by rána do hlavy už vůbec neuškodila. Jeho charakter byl i celkem vykreslený, sice ne bůhvíjak do hloubky, ale aspoň trochu, zato její vůbec. Kvůli tomuto zanedbání hlavních postav (a i postav celkově) jsem si ani k jednomu nedokázala utvořit vztah, a kdyby nastala u jednoho z nich smrt, ani by to se mnou nehnulo. Jejich přátelé jsou typickými představiteli zlaté mládeže, která si dělá, co chce, kdy chce a s kým chce.

„Myslím, že jsi ztracený.“

Závěr
Komplexně tuto knihu nehodnotím tak zle, jak se může dle mé recenze zdát. Některé momenty v knize jsem si skutečně užila, byly roztomilé ažaž a skutečně vtipné a trefné. Bohužel na druhou stranu se zde našlo i pár otravných, nudných či tupých částí, které bych už po druhé rozhodně číst nechtěla. Takže jako celek to nebylo vůbec špatné. Je to čtivé, rozkošné a nabité energií a sluncem. Příběh je přesně dělaný pro poblázněné teenagery (pro mě už tak bohužel ne), kterým ho také doporučuji! Je to mix filmu Protivný sprostý holky a seriálu Superdrbna.

Název: Víš, že tě miluju?
Autor: Estelle Maskame
Počet stran: 352
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3/5


Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám a těším se na ni více a více :) Doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat