čtvrtek 27. července 2017

Po zemi bloudím dál (Rae Carsonová)

Anotace: Lee Westfallová dokáže kolem sebe vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi, malé valounky v proudu řeky. Díky tomu dokáže uživit svou rodinu i během třeskutých zim. Zlato pro ni znamená teplo, život a domov, dokud se neobjeví muž, který chce její dar zneužít pro sebe. Když ji připraví úplně o všechno, uteče Lee do Kalifornie. Kde jinde může dívka s magickými schopnostmi hledat útočiště než ve městě, v němž bylo právě objeveno zlato?

Úvod
Walk on Earth a Stranger je celkem oblíbená kniha v zahraničí a já se na ni velmi těšila. Poté, co jsem v knihkupectví viděla „naši“ obálku jsem se rozhodla, že elektronická kniha mi skutečně postačí. Ne, ten obličej se mi nelíbí, ale to tu řešit nebudu. Kniha mě lákala svoji anotací a příslibem dobrodružství jako z westernu a období zlaté horečky.

První, co chci zmínit (a byla jsem z toho celkem zklamaná), je popisnost a samotná dějová linie. Autorka zvolila cestu, kdy popisovala snad každé došlápnutí hlavní hrdinka na zem. No vážně! Bylo to šílené, přehnané a otravné. A právě s tím souvisel děj, jelikož celý příběh pak vypadal jako jeden velký popis bez života.

I přes jednotvárnost se kniha četla velmi dobře, stránky odsýpaly a dokonce se sem tam objevil i humor na odlehčení atmosféry, což bylo milé gesto, ale s odlehčením to nemělo nic moc společného.  

Atmosféra & prostředí
Prostředí, doba a historické doplnění souvislostí jsou tou nejsilnější částí příběhu. Tady popisnost autorky mohu jedině pochválit. Putování Lee a jejích nových společníku napříč USA bylo dobře popsané, dokonce i mapka v knize vše upřesňovala. Nacházíme se v době honu za zlatou horečkou, mocí či bohatstvím. Prostředí jako z westernu se mi moc líbilo, bylo to zase něco nového.

V očích mu jiskří. „Dostat se do Kalifornie je nejlehčí věc na světě – prostě se postavíš směrem na západ a jdeš.“

Zlo & akce
Touhy po zlatě vždy přináší spoustu zlé krve mezi lidstvo a zde tomu nebylo jinak. Téměř kamkoli se hlavní hrdinové přesunuli, je čekalo nějaké to nemilé překvapení. Teď si říkáte, že když tam bylo mnoho nečekaných momentů, bylo to plné akce, napětí či nebezpečí? Já v to doufala, ale moc se to nepovedlo! Řekla bych, že největší problém byl opět v popisu toho všeho. Ona totiž ta akce byla vyprávěna jako recept na bábovku. Klidně, neutrálně, bez náboje či jiskry! Takové milé, neživé a černobílé konstatování faktů, jelikož ono je přece normální, když vás chce někdo zabít. Ke konci příběhu se malinko děj zdál skutečnější či jsem si už zvykla na zvláštní styl vyprávění, no těžko říci. Také bych chtěla zmínit, že když už začal akční moment, od kterého jsem si slibovala pořádné drásání nervů, trvalo to max. tak jednu stranu, bylo to stejně rychle ukončeno, jako to začalo. Věřím, že samotný příběh by měl mnohem větší potenciál, kdyby se autorka zaměřila více na dějovou linku a její zhmotnění než na chorobný popis každé voloviny.

Zlato je v mé krvi, v mém dechu, dokonce i v barvě mých očí a miluju ho stejně, jako Jeffersonův tatík miluje svou samohonku.

Problémy, záhady & tajemství
Od začátku víme, že Leah má magickou schopnost vycítit přítomnost zlata naprosto všude a s tím, jak se předpokládá, je spojeno mnoho obtíží. Muž, který ji připravil o vše, je toho důkazem. Každý chce nekonečnou moc a vliv nad svým okolím a kdo by nechtěl vlastnit dívku, která dokáže změnit životy. Příběh obsahuje mnoho tajemství či záhad, které byly postupem všechny objasněny a vysvětleny. Jednalo se spíše o menší věci, bohužel ne o žádné dechberoucí mystéria. Zpětně po přečtení vám v hlavě neuvázne nic z toho všeho, jen příjemný nádech, že se vše vysvětlilo, ale nic nezměnilo.

Předstírání je vyčerpávající.

Postavy
Leah i jejích nejlepší přítel Jeff byli opravdu milé postavy. Sice jsem si k nim neutvořila bůhvíjaký vztah, ale také naopak jsem je nezařadila do „hejtovací“ sekce. Ostatní charaktery knihy, stejně jako stěžejní dvojice hrdinů, byly dobře popsáni. Leah rozhodně nebyla hloupá husička, která se hroutí na každém svém kroku. Byla to silná, malinko otravná, dívka, která si jde za svým novým životem. Jefferson působil velmi mile a s Lee tvořili moc pěkný sehraný pár, který přinášel jen samé dobro svému okolí (Jaké klišé!).   

Důvěřuj někomu. Není dobře být tak sama, jako jsme byli my.

Závěr
Po zemi bloudím dál je dobrá kniha. Je to sympatický průměrný příběh, který by mohl být lepší, kdyby autorka nepromarnila potenciál na zbytečnostech. Dlouho jsem přemýšlela nad samotným hodnocením a nad tím, zda chci sérii dokončit, když už jsem si načetla anotace dalších dvou knih, ale odpověď stále nevím. Potřebovala bych totiž vědět, zda se to kvalitou zlepší či stále budu číst nesmyslný „pracovní postup“ bez života. No uvidíme! Příběh dívky s citem pro zlato doporučuji všem, kteří si chtějí u knihy odpočinout a užít si westernové prostředí s puškami a střelným prachem, lovem bizonů či poklepáváním prstem na klobouk jako symbol pozdravu.

Název: Po zemi bloudím dál
Autor: Rae Carsonová
Počet stran: 352
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3/5 (zde čti: slabší 3*)

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.

4 komentáře:

  1. Nemyslím, ze je to kniha, jenž bych si sama koupila, ale pokud bude v knihovně asi bych do ni i šla. Něco me na ni láká...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také mě to lákalo a proto jsem zvolila ebook :) ať se líbí!

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Knihu jsem nedávno přečetla a byla jsem jí celkem mile překvapená :) Pár chybek to mělo, ale příjemně jsem se bavila :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Supr pěkná recenze! :)) Na knihu se chystám ale svou obálkou mně těžce odrazuje ikdyž tvoje recenze mě fakt nalákala!
    www.happygirlsue.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat