sobota 18. března 2017

Probuzení Simona Spiera (B. Albertalli)

Anotace: Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je…

Úvod
Simona jsem původně vůbec neměla v plánu číst (tak a je to venku), ale nakonec jsem se nechala zlákat Radkem z Yoli a mojí kamarádkou (její super blog zde) na oslavě třetích narozenin nakladatelství. Hned druhý den jsem si knihu šla koupit a začala číst společně s kamarádkou Táňou (její blog zde). 
Moc se mi líbilo, že do samotné linie příběhu byly vkládány e-maily mezi vypravěčem Simonem a tajemným Blue. Byl to osvěžující prvek, který více přiblížil čtenáře k postavám. S popisnou stránkou knihy jsem byla velmi spokojená, autorka vše důležité do detailů vysvětlila, ale bohužel děj za mě pokulhával. Dějová linie byla celkově taková nijaká. Nechci úplně tvrdit, že se tam nic nedělo, to ne. Ono se tam toho dělo dost, ale to, jak to bylo čtenáři podáno, mě příliš neupoutalo. Některé části knihy mě příliš nebavily a ani se mě nijak nedotkly. Co naopak musím vychválit, je čtivost, jelikož se ani nenadějete a už jste na konci. Čtivé to je ažaž a navíc plné humoru, sarkastických poznámek a úvah hlavního hrdiny, který rozebírá, jak důležité věci, tak i naprosté kraviny.

Atmosféra a prostředí
Kniha vás zavede do třetího ročníku střední školy do nevýznamného maloměsta. Celý příběh působí velmi uvolněně a příjemně. Rozhodně z něho nebudete mít špatnou náladu či depresi, právě naopak! Také samotné postavy utvářejí dobrý dojem z díla, jelikož se jedná o velmi hovorné a vtipné mladé studenty.

Simonovská logika obnáší myšlení založené na zbožných přáních a podpořené chatrnými důkazy.

Romantika a emoce
Romantické momenty (těch několik, co zde bylo) naprosto překypovaly roztomilostí (opět to slovo, pardon!). Bylo to celé maximálně rozkošné, nejen vztah S&B, ale také všechny jejich úvahy a postřehy o životě a vztazích mezi jejich přáteli i lidmi obecně. Po emoční stránce mi to přišlo trochu chudé, vůbec mně např. nerozesmutnily emotivní momenty a nedotkly se mého srdce. Celkově jsem čekala větší hloubku v určitých okamžicích a ne neustálé odlehčení tématu a prokládání vtipnými narážkami.

Vcítit se do ostatních mi někdy dělá problémy. To je asi moje nejhorší vlastnost.

Problémy a tajemství
Od začátku příběhu zde máme tajemství ve formě: Kdo je záhadný Blue? Naštěstí se postupem děje vše dozvíme a dokonce téměř od začátku můžeme společně se Simonem tipovat podle nejrůznějších náznaků. Jak je jasné už z tématu, řeší se zde nejrůznější problémy spojené s tím, jaké je to být gayem. Dále také trable ve vztazích hetero-párů, přátel či v rodinách. Právě nejvíce rodina dokáže změnit člověka, jelikož komu doopravdy nezáleží na názoru těch nejbližších? Kniha je protkána nejrůznějšími druhy „coming outu“, jelikož každý člověk může přijít na světlo s něčím jiným, ať už s něčím kontroverzním, odsuzujícím či naopak.

Á propos – nemyslíš, že coming out by měli podstoupit všichni? Proč je za výchozí stav považována zrovna heterosexualita?

Postavy
Jestli jsem si něco okamžitě zamilovala v knize, tak to Simona. To byl panečku vypravěč! Ten kluk neustále něco vysvětloval, řešil, rozebíral či přemýšlel nad něčím. A ta jeho roztomilost.. totální zlatíčko. Jeho přátelé byli fajn, ale více méně jsem si k nim žádný vztah neutvořila a ani si o nich neudělala pořádný obrázek. E-mailový Blue byl podle mě trochu neosobní, neopravdový a ten reálný to už nedokázal zvrátit. Co rozhodně považuji za plus knihy je reálnost postav a jejich chování, s kterým se leckdo jistě ztotožní.

Má se to takhle – jméno Simon znamená „ten, kdo naslouchá“ a Spier znamená „ten, kdo pozoruje“. Jinými slovy jsem v podstatě ke zvědavosti předurčený.
Závěr
Probuzení Simona Spiera přináší další pohled na tématiku gayů, ač trochu roztomilejším způsobem. Četla jsem již několik knih s touto tématikou a musím upřímně říci, že jsem četla lepší. Kniha mě celkově bavila a líbila se mi, ale ne tak moc jako ostatním čtenářům. Asi jsem toho čekala více anebo jsem očekávala něco jiného, těžko říci, ale určitě Simona doporučuji. Je to extra „cute“ věc! Totálně vtipná, trefná oddechovka na pochmurný večer. Je plná úvah a roztomilých hlodů, milých lidí a šílených výmyslů hlavní postavy. Co mě mile překvapilo, tak to byla reálnost a chování postav. Věřím, že při čtení se mnoho lidí v nich našlo!

Název: Probuzení Simona Spiera
Autor: B. Albertalli
Počet stran: 296
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3,5/5

 

7 komentářů:

  1. Na tuhle knížku jsem hodně zvědavá :) Hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. knizku mam nachystanou v praci ke koupeni, ale tak nejak me to dostatecne nelaka...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, mohla bys mi doporučit ty lepší knížky, o kterých píšeš v závěru? :) Jinak recenze je super, sám se na Simona hodně těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak rozhodně se mi více líbila kniha Líbali jsme se :) i Will Grayson, WG byl lepší :)

      Vymazat