sobota 25. února 2017

Neviditelná knihovna (Genevieve Cogman)

Anotace: Sbírání knih může být někdy nebezpečné... Skutečností je, že pravda může být mnohem podivnější než fikce...
Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její tajemný asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena.
Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá – tajemství, které by mohlo zničit celou naši realitu.
Irene je chycena v záhadné síti smrtelného nebezpečí, protichůdných vodítek a zlověstných tajných společenství. A neúspěch není řešením, protože v sázce není jen Irenina pověst, ale povaha reality sama.
Úvod
Filmy s Flynnem Carsnem a seriál Knihovníci přímo zbožňuji, a proto jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že tato kniha by vše zmíněné měla v sobě skrývat. Na úvod musím říci, že autorka si dokázala skvěle pohrát se čtenářovou fantazií a to v mnoha směrech. Svým umem popisovat vše do detailů si mě okamžitě získala na svou stranu. Ani dějová linie nebyla pozadu, a že to byla pořádná jízda až do konce příběhu. Čtivost tohoto příběhu je také bezproblémová, každé slovo jsem hltala jak maniak toužící po pořádné dávce nebezpečí. Humor a sarkastické vtípky také nemohly chybět a přinášely do napínavé příběhu vhodné prvky osvěžení.

Atmosféra a prostředí
Hned v první kapitole dokázala autorka svým čtenářům nabídnout napínavou atmosféru, ze které se vyklubal rychlý rozjezd samotného příběhu. Jak napovídá anotace, nacházíme se ze začátku příběhu v tajuplné knihovně, o jejíž existenci se vedou spory, ale zde nevydržíme dlouho. Hlavní hrdinka Irene a jejích asistent učeň Kai se vydávají do alternativního světa (takovýchto světů zde existuje spoustu), přesněji do Londýna, pro dlouho zmizelou knihu. Nejenže ta kniha zmizela a nikdo neví kam, také se ukáže, že zde žije mnoho skupin lidí, kteří ji stejně jako oni hledají a jdou i přes mrtvoly. Londýn není (ne)obyčejným Londýnem s památkami a královnou, toto město v této realitě je plné chaosu! Nic tu pomalu nefunguje jak má, magie a nadpřirozené bytosti jsou zde na denním pořádku.   
Byly tři základní důvody, proč byli Knihovníci posíláni do alternativů, aby získali určité knihy: protože ta kniha byla důležitá pro staršího Knihovníka, protože ta kniha bude mít vliv na Jazyk nebo protože ta kniha byla specifická a jedinečná pro daný alternativní svět.
Zlo a akce
Genevieve dokázala vymyslet řadu pěkných zloduchů, kteří se o notnou dávku akce a nebezpečí mile rádi postarali. Nalezneme zde mnoho společenstev nadpřirozených bytostí, vše přes upíry, vlkodlaky až ke sličnému lidu. Nejen oni ale byli těmi s negativní vizitkou, o akční momenty knihy se dokázali postarat téměř všechny postavy. Věřte mi, že o akci opravdu nebylo nouzi, jelikož každá kapitola dokázala něčím překvapit.
Nechce nás jen zabít. Chce, abychom umírali ve strachu, ve tmě a pomalu. Tímhle nás nechce jen dostat z cesty, aby mohl nerušeně pracovat. Je to zášť, čistá a prostá.
Záhady a tajemství
Celým příběhem od začátku až do konec se nese mnoho záhad a temných tajemství. Irene s Kaiem zjišťují první poslední o zmizelé knize, také vše o prostředí ve kterém se nacházejí či o hlavních aktérech té doby. Naštěstí si dokáží celkem rychle získat na svoji stranu velmi nadaného detektiva Vala, který čistě náhodou také řeší jejich záhadu (tedy nejen jejich, je toho mnohem více, ale pšt!). Skoro vše se postupně během gradace děje vysvětlí, i když občas lehce zmateným a složitým způsobem (bylo potřeba si nějaký ten odstavec přečíst vícekrát). Na jednu záhadičku se často nabalila další a další, ale to napínání autorce odpustím, i když to mnohdy bylo utrpení nevědět, co kdo udělal a proč. Téměř každá postava v knize měla svoje tajemství a musím říci, že mě snad všechna mile překvapila. Neměla jsem vůbec tušení, co skrývají a byl to šok. 
Postavy
Postavami se zde rozhodně nešetřilo. Irene a Kaia jsem již zmiňovala, jelikož se jedná o hlavní hrdinskou dvojici, která všem ukáže zač je toho loket!  Oba jsem si hned oblíbila a držela jim palce během jejich boje dobra se zlem. Vale byl velmi okouzlující detektiv a já se moc těším na pokračování této knihy, jelikož doufám, že se v ní pro něj najde místo. Hlavní zloduši byli také báječní, takovým tím zvráceným a pokřiveným způsobem.
„Byla jste někdy donucena vybrat si mezi Knihovnou a svou ctí?“ vyptával se Kai.
„Kai,“ řekla Irene, „Knihovna je moje čest. A pokud se k ní připoutáš, bude i tvoje.“
Závěr
Neviditelná knihovna je báječné čtivo. Velmi svěží, svižné, napínavé, čtivé, plné akce a dobrodružství. Rozhodně doporučuji všem milovníkům fantasy, kteří dokáží ocenit netradiční světy plné záhad, zvratů a nebezpečí. Hvězdičku ve svém hodnocení dávám dolů za přeplněnost různými nadpřirozenými vymoženostmi/bytostmi, sem tam hluchými pasážemi či přehnanými nelogičnostmi a občasnou zmateností v dějové linii.
Název: Neviditelná knihovna
Autor: G. Cogman
Počet stran: 288
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 4/5
Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí knihy na recenzi!

Knihu si můžete zakoupit buď na stránkách nakladatelství Omega nebo přímo na e-shopu Knihy Dobrovský



4 komentáře:

  1. Příjemná recenze, na knihu se teď těším o to víc, dostala jsem ji jako dárek na Mezinárodní den darovaných knih a čeká v hromádce k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knížku se hrozně moc těším, neočekávám nic přehnaně kvalitního, spíš takovou odpočinkovou knížku, tak snad mě nezklame. :D
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat