sobota 19. listopadu 2016

Mapy (Aleksandra a Daniel Mizielińští)

Anotace: Vydejte se s námi na nezapomenutelnou cestu kolem světa!
Spatříte gejzíry na Islandu, karavany v egyptské poušti a mayská města v Mexiku. V Anglii si zahrajete kriket, v Indii zacvičíte jógu a v Číně ochutnáte stoletá vejce. V Austrálii vás udiví ptakopysk, ve Finsku polární noc a na Madagaskaru obrovský baobab.
Města, řeky i hory, zvířata a rostliny, významné osobnosti, historické události, symboly i národní jídla — přes čtyři tisíce obrázků vám představí, co je pro danou zemi typické.
Ilustrovaný atlas plný fascinujících detailů je oslavou rozmanitosti světa, od obrovských hor po malinké broučky — a všeho mezi tím!
Obrázkové putování po 42 zemích a 6 kontinentech na 51 dvoustranách s nádherně zdobenými okraji, které připomínají mapy dávných objevitelů a mořeplavců.
Světový bestseller. Kniha byla přeložena do dvaceti tří jazyků a bylo vydáno přes dva a půl milionu výtisků.

O této nádheře nebudu příliš dlouho vyprávět, to hlavní vám přinesou fotografie pod hodnocením. Jak již můžete vidět, jedná se o boží kreslený (ilustrovaný) atlas, který nabízí nejen základní informace o státech, ale také mnoho zajímavostí.
Nalezneme v něm základní údaje, jako je hlavní město, rozloha, počet obyvatel či jazyky. Dále tradiční vyobrazení řek, pohoří (sopek), jezer a ostatních důležitých či velkých měst. Pak přichází „to něco navíc“ ve formě typických rostlin a živočichů nacházejících se na daném území, dále také známé památky či různé fyzické útvary (např. jeskyně). Co mě osobně nejvíce zaujalo, bylo vyobrazení charakteristických činností, sportů či tradic, akcí a svátků pro každý ten stát, dále také postavičky představující známé osobnosti, které žili nebo pocházeli z daného území či (zřejmě) nejčastější jména mužů a žen. Poté, co jsem při prohlížení atlasu dospěla u každého státu k typickým pokrmům, historickým zajímavostem a propojením toho všeho s kulturami, kulty, národy, kmeny apod. už mé geografické srdce bilo jako na poplach! (pozn. studuji regionální geografii, tak proto)
Tuto super věc musí mít každý povinně doma! Sice se na první pohled zdá, že je kniha pro děti, ale to vůbec neznamená, že i starší ročníky se nezamilují.. Ano, my starší zeměpisem protřelí lidé se spíše budeme kochat tímto uměním a jen v některých oblastech nás atlas překvapí a něco nového nám sdělí, ale pro děti to musí být skvělý plnohodnotný zážitek. Při čtení dostanete chuť se vydat za dobrodružstvím a to jedině dobře. Knihu doporučuji určitě všem, hlavně tedy dětem pod stromeček!

Název: Mapy
Autor: Aleksandra a Daniel Mizielińští
Nakladatelství: Host
Počet stran: 110
Rok vydání: 2016
Moje hodnocení: 5/5
Zdroj anotace   
     






















1 komentář:

  1. Miluju! Jsem Mgr. z geografie/kartografie, děti ještě nemám, přesto jsme si ji s přítelem nadělili na Vánoce. On dělá GISy, já územní plány, malvoat mapy ručně je můj dreamjob... prostě mi nemohla v knihovně chybět :)

    OdpovědětVymazat