čtvrtek 7. května 2015

Staré řecké báje a pověsti (Eduard Petiška)

Anotace:
Půvabné Petiškovo převyprávění řecké mytologie je určeno čtenářům od 9 let.
Čtenář navštíví rozmanité starověké kraje, seznámí se se záhadnými bytostmi a podivuhodnými zvířaty, pozná moc i slabosti olympských bohů a v úžasu se zastaví před odvážnými skutky a dobrodružstvími bájeslovných hrdinů, promlouvajících přes propast času svou životností i dnes.
 
Staré řecké báje a pověsti jsem vytáhla díky sérii spisovatele Riordana: Bohové Olympu. Právě v jeho sérii se často vyskytuje řecká mytologie a já jsem ji chtěla více poznat.

V knize nalezneme řadu rozmanitých příběhů. Některé jsou známější jako například ty o hrdinech jako je Prométheus, Iason a Argonauti, Herakles, Perseus, dále o Trojské válce či Odysseových cestách. Tyto části se týkaly hrdinů a jejich neobyčejných slavných činů, také statečnosti a mužské síly. Vesměs to byly hrdinové-miláčci řeckého božstva.
Mezi pro mě méně známé příběhy patřily například Potopa, Pentheus, Meleagros, Gyres a prsten či Filemon a Baucis. Právě poslední zmíněná pověst o stařečkovi Filemonovi a stařence Baucis mě opravdu učarovala. Byl to dojemný příběh plný lásky, skromnosti, přívětivosti a velké dobroty srdce.
„Sbohem,“ zavolá Filemon. „Sbohem,“ řekne Baucis a současně jim ústa zarostou větvovím. Tak se proměnil Filemon v dub a Baucis v lípu. I po smrti jsou si nablízku, a zavane-li vítr, dotýkají se haluzemi něžně druh druha.

Styl psaní byl jednoduchý, lehce pochopitelný. Vše chronologicky sedělo a velmi dobře na sebe napojovalo. V každém příběhu se ukrývalo ponaučení, dobro vyhrálo nad zlem a padouši byli řádně potrestáni.
Jak jsem se již zmiňovala, hrdinské činy zde byly výrazné. Našim hrdinům bylo dáno do vínku štěstí a hlavně přítomnost a oblíbenost ze strany božstva. Snad žádný hrdina nezvládl cestu bez jejich pomoci. Většina osudů byla dána či z větší ovlivněna. V několika částech knihy bychom nalezli tenkou hranici mezi vlastnostmi bohů a lidí. I nesmrtelní bohové měli své chyby a mnohdy sklony k lidství.
Kromě statečných mužů se zde také objevovali zvířecí či mytické postavy. V bájích a pověstích nebyly jen kladné postavy, kterým každý čtenář fandí. Nalezli bychom tu i podlé krále s myšlenkami na zlé činy, naivní princezny, kterým bylo ublíženo a mnoho dalších.
Také prostředí byla velmi různorodá. Jednou se čtenář podíval do krásného zlatem pokrytého paláce, poté byl vhozen do temnoty a prázdnoty podsvětí.
I dnes bychom několik příběhů dokázali propojit s přítomností, respektive s dnešním vnímáním světa. Hranice mezi minulostí a přítomností je jen na čtenářích. Záleží jen na nich, jak moc si ji dokážou odmyslet. Už v dávných dobách si dokázali lidé vysvětlit pohyby Slunce, tajuplnost či neznámost hvězd apod. Jejich tehdejší vysvětlení byla zvláštní, a kde jaký člověk je v současnosti může považovat za správné.
Máte volný večer a chcete se ponořit do mimořádných dobrodružství? Tak šup pro Staré řecké báje a pověsti!

4 hvězdy

2 komentáře:

  1. Chystám se na ně už jakou dobu, ale pořád se k ni nemůžu dokopat :D Báje bych chtěla přečíst ještě než se pustím právě do Percyho, abych byla v obraze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to rozhodně udělej :) pomůže to a navíc báje jsou moc fajn :) ideální na těžké zkouškové :D

      Vymazat