pondělí 18. května 2015

Selekce (Kiera Cassová)


Anotace:
Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.

Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.

Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.

 

Selekce patřila mezi dlouho odkládané knihy. Sice má boží obálku, ale stejně. Musela být na ni nálada a ne tak ledajaká. Při čtení této knihy se budete naprosto nekontrolovatelně rozplývat. Menší varování: nečtěte knihu během přednášek/hodin nebo si profesor bude myslet, že se culíte na něj a ne na prince Maxona, kterého si představujete ve své hlavě!

„..On je tak laskavý dokonce i tehdy, když se s ním jedná nespravedlivě.“ Například i po kopanci do královských klenotů.
Kniha je rozdělena na celkem přijatelně dlouhé kapitoly, kterým vládne vypravěčka America, které je také hlavní hrdinkou příběhu a účastnicí selekce. Příběh je psán velice čtivou formou. Nalezneme zde vtípky a různé fráze na zamyšlení, spoustu ironie a sarkasmu. Autorka si také vyhrála s popisností, jak prostředí, ve kterém se „love story“ odehrává či u oblečení dívek (ach ty šaty!).
America Singerová – bojovnice za nižší kasty.
Spisovatelka dokázala vytvořit příjemnou atmosféru, která (snad) dokázala každého čtenáře okamžitě vrhnout do příběhu a už nepustit. Našly by se zde ale také momenty, které byly velice napínavé a akční. Hrozilo tu našim hrdinů nějaké to nebezpečí a vzrušení.
„Jo, fajn, směje se vážně legračně, ale je to miloučké.“

„Jasně, pokud se ti líbí poslouchat astmatický záchvat pokaždé, když řekneš nějaký vtip.“

Ač by se zdálo prostředí „kultivovaných“ dam naprosto bezproblémové a mírumilovné, nebylo tomu tak. Kdejaká slečinka byla pěkně zákeřná a dokázala ostatní dobře likvidovat (hlavně ta jedna..).  
„Vlastně se bojuje o dvě věci. Některé holky bojují o vás, jiné zas o královskou korunu..“
V Selekci, jak už to bývá u příběhů s velkou dávkou romantiky, nemohl chybět milostný trojúhelník. Maxon-America-Aspen. Aspen-America-Maxon! Za sebe mohu říci, že Aspena nemám ráda a Maxonka zbožňuju!

Tenhle muž měl jednou vést celou naši zemi – muž, který byl v nesnázích kvůli slzám. Přišlo mi to vtipné.
Co se týče postav, nejde nemilovat prince. Maxon je mimořádný a jeho postavu jsem si zamilovala okamžitě. Roztomilost z něho přímo teče proudem! Aspen, chudák, bude hold patřit vždy mezi parazity. On sice zato nemůže, ale jeho osud byl dávno vepsán ve hvězdách. Jeho chování nebylo ani tak špatné, ale má to prostě spočítané. America je drzá provokativní rázná bojovnice za práva utlačovaných obyvatel. Až na pár jejích hloupých činů je fajn.
„Jediné, co můžeme dělat, je být samy sebou. Budu radši, když mě Maxon pošle domů kvůli tomu, jaká jsem doopravdy, než aby si mě tady nechával jako někoho, kdo ve skutečnosti nejsem.“
 
 
 
 
 
 
Knihu bych doporučila všem, kteří si chtějí odpočinout u milého, přiměřeně sladkého příběhu. Na jednu stranu je to roztomilá oddechovka, na druhou vám dokáže nabídnout několik akčnějších momentů.

5 hvězd

 

 

6 komentářů:

  1. Selekci taky už chvilku odkládám, ale teď se to Elitou zase celkem rozjelo, takže mě to dost láká a tvoje recenze k tomu jen přispěla :) Kde jen brát všechen ten čas, potřebuju (chci) toho tolik přečíst teď hned :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. recenzi na Elitu už mám napsanou, brzy ji zveřejním :) a pokud se chceš usmívat jako blbeček (pardon :D), začni!

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :D Selekci jsem si oblíbila snad už od první stránky, k Elitě jsem se ještě nedostala, ale snad se do ní brzy pustím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som si Selekciu veľmi obľúbila! :3 Na Aspena mám rovnaký názor :D Možno ešte horší :D A Maxona sa nedá neobľúbiť! :3 Mňa jediné, čo sklamalo bolo to málo akcie, čakala som trošku viac, ale tak možno v pokračovaní :D
    Skvelá recenzia!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji 😊 Elita te potěší. Tam je akce mnohem vice😄

      Vymazat