sobota 18. dubna 2015

Padesát odstínů šedi (E L James)


Strhující erotický román o temných touhách v každém z nás…

Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…
 
Tuto knihu jsem začala číst jen kvůli filmu, který před pár měsíci šel do kina. Z vlastní vůle bych se k ní asi nedostala a jak vidíte, i napsání názoru mi trvalo poměrně dlouho.

Kniha je rozdělena na očíslované kapitoly, kterým vládne vypravěčka a hlavní hrdinka Anastasia.
V knize dominovaly velice barvité propracované popisy, které byly protkány častým opakováním slov či monologů, což celkový dojem kazilo. Další problém byl, že kniha neměla více méně děj a popisy to zachránit nedokázaly. Co mě také opravdu vytáčelo k nepříčetnosti, tak to byla vnitřní bohyně hlavní hrdinky. Ty věčné nesmyslné kecy, které se jí objevovaly v hlavě byly fakt otravné.. Možná ze začátku vtipné, ale jak se říká: Opakovaný vtip není vtipem. Velkým plusem tohoto díla je jeho čtivost, i přes pasáže, které se mi nelíbili, se to četlo neuvěřitelně dobře a rychle.
Jdu na kafe s Christianem Greyem… a já kafe nesnáším.
POS se může pyšnit originálním tématem, ale vzhledem ke své délce, to nedokázalo naplnit očekávání. Na můj vkus to bylo moc roztahané, kdybych tak půlku příběhu nečetla, mám dojem, že bych o nic nepřišla. Mile mě překvapily části, které obsahovaly smlouvy a pokyny, které musí oba hrdinové dodržovat v rámci „vztahu“. Tyto části byly neobyčejné a ukazovaly zvrhlosti Greye.
Když jsem „50“ četla, rozdělila jsem si ji na takové tři části.
Ta první byla zhruba do sté stránky. V této části jsem si ťukala na hlavu, jak je Ana naivní a jak se s Greyem dali rychle dohromady.
Tohle mi v knize dost vadilo. Chyběla tu omáčka! Celé to dílo bylo moc hrrr. Autorka nevytvořila žádnou atmosféru, v které by se celý příběh nesl.
Do třísté strany jsem byla znechucená. Autorka ukazovala odporný vztah vůči ženám. Také to dost působilo, že si sama autorka neváží žen (možná dokonce ani sama sebe). Pokud čtenář měl pocítit vzrušení z násilí během sexu.. ne, nechápu to..
Poslední úsek knihy byl lepší. Buď jsem si zvykla, nebo přišla o rozum. Dokonce jsem zde našla pěkné romantické pasáže a lepší chování Christiana. Konec knihy byl předvídatelný, ale potěšil mě. Mám ráda špatné konce, a Ana se „pochlapila“ a udělala pěknou tečku na konci prvního dílu trilogie.
„Anastasie…“ zašeptá. „Co to se mnou provádíš?“
„Mohla bych říct to samé,“ vypraví ze sebe.
Příběh byl celkově přehnaný a nereálný už kvůli tomu, že autorka nám popsala zhruba 14 dní na 600 stránkách. Světe div se, ono to jde!
 
Co se týče postav, tak mi žádná nepřirostla k srdci. Ana i Christian mě půlku knihy iritovali. Ana měla svoji vnitřní bohyni a naivitou by dokázala obdarovat celý svět. Christian byl nechutně sebevědomý, posedlý kontrolou, kterou velice rád uplatňoval na ženách. Jediné, co se o něm dozvíme, je kousíček z jeho dětství, ale jinak nic. Jaké temné stránky jeho osobnost dále ovládají? Těžko říci..
„Protože se mnou život vyjebal, Anastasie. Všechno, co ze mě zbylo, je padesát různých odstínů šedi.“
Komu bych knihu doporučila? Všem. Každý v tomto bestselleru vidí něco jiného a je zajímavé to číst.

První pocity z GR:
No tak to bylo velice zajímavé.
Prvních 100 stran jsem si ťukala na hlavu, jak se hlavní hrdinové rychle seznámili a skočili nato.
Do třístovky jsem byla znechucena zvráceností knihy. Grey mě absolutně odpuzoval a Ana byla naprosto blbá.
Zbylá třístovka byla lepší. Buď jsem si zvykla nebo jsem našla světlé momenty v Christianově chování. Konec se mi líbil. Mám ráda špatné konce a tenhle byl sice předvídatelný, ale i tak fajn. A hlavní hrdinka se "pochlapila"!
Plus za čtivost (plus mínus 2 dny čtení, to jde..)

3 hvězdy

JAKÝ BYL FILM?
Přišlo mi to jako parodie okořeněná dobrým soundtrackem. Oba představitelé hlavních rolí mě příliš nenadchli. Moc jsem jim jejich hraní nevěřila. Jelikož jsem nebyla nadšená z knihy, tak mě film ani nepotěšil ani nezklamal. Šla jsem do kina jen ze zvědavosti, jelikož vím, že bych si to sama nikdy doma nepustila.
 



 

6 komentářů:

  1. Vůbec s tou recenzí nesouhlasím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Po filmu bych tuto knihu chtěla zkusit, protože někomu se kniha líbila někomu ne a já jsem zvědavá jak kniha dopadne u mě. Moc hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuju :) a uděláš dobre, když ji zkusis a das na sebe:) pak dej vědět!

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu čtu už od konce února a pořád ji tak nějak nemohu přečíst:/ Recenze se mi moc líbila!:)

    OdpovědětVymazat