neděle 15. února 2015

Roštěnka (Alice Clayton)


V pokračování Nabíječe se vztah Caroline a Simona podobá jízdě na horské dráze. Hra na společnou domácnost nebyla nikdy větší zábava... ani větší zmatek. I v práci toho má Caroline až nad hlavu  – po odjezdu své šéfky na líbánky převezme vedení celé designérské firmy a navíc má na starost rekonstrukci nádherného starobylého hotelu v Sausalito.  A protože její sexy přítel Simon létá fotografovat po celém světě, nezbývá jim než věřit v pravdivost rčení „láska i hory přenáší“. Na skvělé milování po jeho návratech si ani jeden z nich samozřejmě nestěžuje! Jednoho dne se však Simon rozhodne, že už má cestování plné zuby a začne trávit víc času doma. Mnohem víc. A byl by rád, aby víc času doma trávila i Caroline. Ačkoli jim však romantické eskapády svých přátel poskytují dostatečné rozptýlení, musejí nakonec svůj vztah přece jen řešit. Caroline ani Simon nechtějí sklouznout k tomu, aby svůj únik před stereotypem řešili stylem „co oči nevidí, to srdce nebolí“, dokážou se tomu ale vyhnout?

Na pokračování Nabíječe, ze kterého jsem byla opravdu nadšená, jsem se moc těšila. Jako první díl, i druhý díl je dělen na očíslované kapitoly, kterým vévodí vypravěčka Caroline. Autorka opět předvedla svoje umění. Její styl psaní byl opět velice podrobný, barvitý a oživený o konverzace ve formě sms.


Jak anotace zmiňuje, Caroline se Simonem se ubírají novým směrem ve svém životě, což přináší mnoho problému nejen mezi nimi, ale také v jejich okolí. Caroline má práce nad hlavu a do toho ji znepokojuje Simon, který se snad chce vzdát své práce? Své úžasné práce? A co šéfová, nezbláznila se, když odjela na tak dlouho pryč a svěřila mi celou svou firmu? Tak takovými problémy si hlavní hrdinka láme hlavu a to je pouze část z nich, zbytek si musíme přečíst v knize, nebudu přece spoilerovat…

„Je těhotná,“ vysvětlila jsem mu, přitom jsem zakoulela očima na Megan, která mě napodobila. Simon na Trevora vytřeštil své pomněnky. „Ty vole, fakt?“ Trevor přikývl. „No fakt, ty vole.“ Simon to chvíli vstřebával a zeširoka se usmál. „Ty vole!“ Vezměte si z toho poučení, holky: Takhle se mluví s někým, koho jsme neviděly deset let.
První, o čem bych se zmínila, je samotná postava Simona. Simon od prvního dílu prošel velkou změnou. V Roštěnce se dozvíme něco víc o jeho minulosti, o jeho životě teenagera a těžké životní události, která mu ovlivnila život a jeho postoj vůči němu a osobám v něm. Simon byl v prvním díle velice záhadný a v tomto se nám krásně otevřel a my se do něj zamilovali ještě více.

Vypadal elegantně, ale jako pohodář. Jako chlap znalý světa, jako cestovatel, který si tajně šeptá s kocourem a za jablečný koláč by upsal duši ďáblu. To byl můj Simon.
Co se týče Caroline, tak mi občas lezla na nervy. Za přehnané rekce na milá a romantická gesta od Simona, bych jí nejradši nafackovala. Leckdy působila, že jí je její milý akorát na obtíž a já si zanadávala, jak si ho nezaslouží, mrška jedna!
Jelikož se celý příběh odehrává za neustálých pracovních problému Caroline a změn přístupu k životu Simona, celé je to napjaté a postrádá to tu lehkost, která byla spolu s vtipem velice dominantní v prvním díle.
„Cokoli chceš. Můžeš mít, co si řekneš. Nebo ty to nevíš?“ (Simon říkající Caroline)
V Roštěnce je hodně řešena práce a problémy s ní spojené, což knihu částečně uvrhlo vážnějším směrem. Na druhou stranu s ní nalezneme mnoho okamžiků, které srší vtipem. Jedná se především o společné akce C&S a jejich ztřeštěných přátel, kteří mají mezi sebou různé naschvál dělané potyčky a trapné situace.
„Dámy, přece se nebudeme hned poránu prát, ne? Ještě jsem ani neměla kafe,“ pronesla jsem. Ihned nato mi číšník přinesl šálek. „Fajn, teď se klidně poperte,“ zasmála jsem se a opřela se do židle.
I přes to všechno, je to vtipný příběh (vtipný o něco méně než jeho předchůdce) plný lásky a jiskření. Romantické okamžiky mezi hrdiny a vtipné situace mezi bláznivými přáteli. Nejen to vše, i pohled nato, jak je těžké mít s někým vážnější vztah.

Když máte vztah na dálku, rozhodující je samozřejmě čas, který jste spolu. Někdy ovšem záleží i na nečekaném. Nečekané emoce, které vás přepadnou, když vidíte tu tvář, když pohlédnete do těch očí, když ucítíte ty rty. Nečekaně se vám připomene, proč jste se zamilovali do této osoby, a úplně vás to dostane. A právě taková chvíle to byla.

Závěr knihy autorka opět přenechala Cliveovi, C. bláznivému kočičáku, který si v knize také pořádně užije. Opět úžasný závěr, který ne jednoho čtenáře potěšil a vykouzlil mu úsměv na tváři.
Doporučuji všem, kteří četli Nabíječe. Dále těm, kteří si chtějí u knihy odpočinout a pobavit se. (Rozhodně začněte prvním dílem!)

Z Goodreads:
Milé pokračování Caroline a Simona. Příběh byl čtivý a vtipný, i když ne už tak vynikající jako první díl.
Oproti Nabíječi? - méně vtipu, více napjaté atmosféry a kupa problémů okolo Carolininy práce...
A ještě něco! Už nikdy nedostanu z hlavy představu, že tahle písnička se k oběma dílům hodí. :D


Protože Adam v zpívá:
Sugar
Yes please
Won't you come and put it down on me

Simon byl taky na cukr a na všechny jeho formy. :D

4 hvězdy


Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.
Více o knize zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat