úterý 28. října 2014

První stříbrná kniha snů (Kerstin Gier)

Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu.
Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;)

Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…


Knihu jsem začala číst po skvělé zkušenosti se sérií Drahokamů a musím říct, že to bylo ještě lepší, než jsem čekala. Je rozdělena na očíslované kapitoly, které jsou krásně ozdobené ornamenty a květinami. Vypravěčem je hlavní hrdinka Liv Silberová. Příběh je neuvěřitelně čtivý, promyšlený, a jestli mi někdo řekne, že se nemohl začíst, přísahám, že mu zpřerážím končetiny! :D
„Dříví před chaloupkou“ byl nejspíš opak „plochá jako žehlicí prkno“. Uvidím, jaký dojem s tímhle výrazem udělám na hodinách němčiny.

Příběh je velice originální a nevidím v něm podobnost s Drahokamy. První, co vás jistě nadchne, je skvělý smysl pro humor sester a jejich chůvy. Po jejich vtipných hláškách jsem se třískala smíchy ještě pár hodin. Díky tomu, kniha působí velice pozitivně a čtení vám dělá vyloženě radost. Takže zábavná? ANO!

Na druhou stranu v ní najdete několik okamžiků nahánějící hrůzu! Kde jsou tajemství, a tady jich bylo požehnaně, jsou i zlé bytosti, napětí a strach. Tajuplná a děsivá? ANO!

Další +? Ta BOŽÍ obálka! Už když ji vidíte a držíte v ruce, říkáte si, že to vám ke štěstí stačí.

Opravdu mě zrovna napadlo, že jeho vlasy vlasy v tomhle světle vypadají jako upředené z ryzího zlata? To bylo… k zblití. Asi nemám všech pět pohromadě.

Co se týče prostředí, kde se část příběhu odehrává, tak to bylo super-originální. Totiž sny? Koho by to kdy napadlo. Snový svět je to nejúžasnější místo, kde se může stát naprosto vše. Autorka ho dokázala skvěle popsat a hlavně ho promyšleně vytvořit. Dveře od pokoje jako vstup do fantazie lidí bylo jako kouzlo.

Co to vždycky tvrdí Sherlock Holmes? Když vyloučíš nemožné, musí to, co zbyde, být pravda, ať už zní sebevíc nepravděpodobně. No, a co zbývá, když se to nemožné právě nedá vyloučit?
Knize nechyběla ani kapka té romantiky. Všichni hlavní hrdinové si ji prožili po svém.. Někteří více, někteří méně.
„Liv a já nejsme tak snadno k mání. Je to tak, Livvy? Nejsme žádné hormony poháněné dutohlavky, co mají místo mozku růžovou cukrovou vatu.“

Rozhodně, co stojí ještě za zmínění je, že vývoj zápletky byl pozvolný, ale dobře zpracovaný. Stříbrná se zvolna rozjížděla, pak začala nabírat na obrátkách a bum! byl konec! Na mě byl poněkud moc rychlý a chtěla bych toho víc, víc, víc ke čtení, ale byl pěkný a moc se těším na druhý díl.

Dále v knize vystupovala spousta zajímavých postav.

Liv a její sestru jsem si hned oblíbila. Byly to super, ztřeštěné dívky, kterým nechyběl humor a detektivní triky.
Čtyřka blond kluků a jejich záhadná parta? Byli fajn, až na pár částí, nejlepší byl Grayson, na druhou stranu hlavní aktér Henry na mě nepůsobil zrovna moc dobře. Z něho se něco vyklube, až tak jsem mu nevěřila.

„Doma je tam, kde máš knihy.“

A jak bych to shrnula (z mého GR)?
 
 
Teda musím říct, že jsem dost nadšená. Dokonce víc než tehdy z drahokamů. Bylo to neuvěřitelně čtivé, vtipné, napětím a tajemstvími prostoupené. Hrdinové byli fajn až na pár výjimek. Liv byla super, ale Henrymu jsem až tak nevěřila. Joo z něj se teprve něco ve druhém díle vyklube.
Ps. Je to jen mnou nebo hlavní hrdinové byli všichni blond? :D zajímavé… Je to německá autorka, mrška jedna!
 

 5 hvězd

 

 
 Zdroj anotace: CooBoo
 
 
 
 

4 komentáře:

  1. Já to zhltla celé v sobotu před tanečníma. :) Musela jsem si ty nervy nějak vykompenzovat. :D A bylo to super! :) Hlavně se mi líbilo - "Jestli budu někdy vypadat, jako zamilovaná ovce, štouchni do mě, nebo po mně něco hoď." A tak se stalo, že jsem byla o tři hodiny později okolí žeber modrá a zelená a zároveň trefená kaštany, borůvkovým muffinem a obalem od čajové svíčky.
    Nebo jak to tam bylo. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zbožňujem túto knihu a už sa neviem dočkať dvojky. Podľa mňa je Henry divný a ak chce autorka, aby som bola spokojná, mala by dať dokopy Liv a Graysona. :D Knihy od Kerstin sa veľmi dobre čítajú a páči sa mi jej nenásilný humor. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také se těším na pokračování a Liv s Graysonem by byli perfektní :D

      Vymazat