pondělí 4. srpna 2014

Včera tě budu milovat (Cristin Terrill)


 

 
Marina má vše: peníze, přátele i skvělou budoucnost. Navíc se už od dětství důvěrně zná s pohledným chlapcem od vedle, který je matematický genius a pochází z jedné z nejslavnějších rodin v zemi. Em nemá nic: je uvězněna v malé cele uprostřed vojenského komplexu. Zbývá jí jen hlas chlapce z vedlejší cely a seznam úkolů, který najde v odtokovém kanálku. Přesto mají Marina a Em společnou jednu důležitou věc: jsou jedna a tatáž dívka. Em nyní musí cestovat v čase o čtyři roky zpátky, aby zabránila děsivé budoucnosti, před kterou prchá. Je jen jeden způsob, jak to udělat: Em musí zabít člověka, který vynalezl stroj času – svého nejlepšího kamaráda z dětství a chlapce, kterého celé roky tajně miluje. Ale Marina se ho nevzdá bez boje a je odhodlaná ho chránit za každou cenu, i kdyby to mělo znamenat, že sama přijde o život. Ocitne se tak spolu s Em v závodě s časem, který však může vyhrát jen jedna z nich.

O knize jsem se poprvé dozvěděla na GR. Zaujala mě a poté jsem se dozvěděla, že ji vydá Egmont. Plánovala jsem si ji koupit, ale nakonec mě dostihlo štěstí a já ji vyhrála. Kniha je rozdělena na očíslované kapitoly bez názvů. Střídají se tu dvě vypravěčky - Em a Marina. Tyto dvě dívky jsou ale jedna a tatáž.

Em a Marina. Jedna dívka. Dvě různé osobnosti.

Když bych porovnala tyto dvě vypravěčky, více mi sedla Em. Em začíná knihu, kdy vypráví o svém krutém pobytu v cele a následném útěku z ní se svým přítelem Finnem. Následně pokračují kapitoly od Mariny, kde se seznamujeme s jejím bezstarostným životem, plným luxusu a pohody. Zjistíme něco o jejích ignorantských rodičích, tajné lásce Jamesovi a otravném kamarádovi Finnovi, kterého nemůže vystát. Poté se vypravěčky střídají. Em proklouzne s Finnem zpět do minulosti, aby zavraždila muže, kterého dříve milovala a ze kterého se stala zrůda. Marina je zoufalá ze všech nešťastných náhod, které se jí za poslední dny stanou, a Jamese se nehodlá vzdát. Začne boj o záchranu a zavraždění Jamese. Kdo tento boj nakonec vyhraje? Povede se Em zavraždit Jamese a zvrátit tím svůj a Finnův osud?
Jak už jsem se zmínila, Em jako vypravěčka mi sedla daleko více. Působila na mě daleko uvolněněji, i když ji šlo o život a budoucnost. Dále to střídání vypravěčů, a tím i rovin časů a událostí, bylo super oživením. První třetina knihy byla napínavá a četla se skoro sama. Prostředek knihy byl průměrem - bylo zde moc informací ohledně vyšetřování záhad, které se hrdinům přihodily (Jamesovi, Marině a Finnovi před uvězněním). Řešení záhad a všechny ty policejní „věci“ mě spíše nudily. Konec knihy byl fenomenální. Napění a akce z něj přímo sálaly. Na druhou stranu se takový konec dal celkem očekávat, ale i přesto byl dobrý.
Marina/Em - dříve měla vše, na co si vzpomněla, poté ji osud zlomil a ona skončila v cele. Vypravěčky mi celkově přišly příjemné, neměla jsem s nimi problém. Obě se snaží dosáhnout toho, co si přejí nejvíce. Chtějí šťastný a klidný život.
James - od začátku mi byl nesympatický. Génius, bohaté dítě vychovávané bratrem senátorem, bez rodičů, kteří mu umřeli během dopravní nehody. Shodou okolností, souvisejících s jeho bratrem, se stane člověkem posedlým časem, který pro změnu osudu, díky stroji času, udělá vše. I když se na konci knihy zachová jako člověk, můj názor stejně nezměnil.
Finn - nejlepší kamarád Jamese. Od začátku jsem si ho zamilovala. Obě jeho verze, jak tu z cely, tak tu z minulosti. Je to milý, laskavý, obětavý a vtipný kluk, pravý opak Jamese.
Knihu bych doporučila nadšencům čtvrtých dimenzí - cestování časem. Dále pro ty, kteří mají rádi akci, napětí, tuny záhad a i špetku té romantiky mezi hrdiny (joo, opět trojúhelník!)

4 hvězdy

 
Zdroj anotace: Egmont

6 komentářů:

  1. Pekna recenze, ale priznam se, ze o knizce slysim prvne ;)

    OdpovědětVymazat
  2. vážně? jako stojí za přečtení.. je zajímavá a s ničím podobným jsem se ještě nesetkala ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňuju název knihy :)
    Hned bych se dala do čtení!! Ještě by to chtělo tu knížku :D
    Nebude zase nějaká soutěž?? :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíme číhat na fb egmontu :D jinak jsem měla jen štěstí. Teď čte knihu sestra a je nadmíru spokojená. :)

      Vymazat
  4. Panebože .. neuvěříš! :D Teď si mi přivodila jednu velkou knižní radost.
    Před časem jsem četla All Our Yesterdays.. a přestože jsem věděla, že Egmont vydává toto cosi s růžovou obálkou, nepřikládala jsem tomu větší pozornost. :D

    A ono to je (WTFFFFF) All Our Yesterdays. V češtině! Nemožné.. :D :D

    Jsem ráda, že se ti to líbilo a už se těším na vlastní rereading. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda! Lepší radost než mrtvici. :D
      Líbilo :) bylo to originální a doufám, ze se dockame dalších dilu.

      Vymazat