pondělí 14. července 2014

Half Bad - Napůl zlý (Sally Green)

 

Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky. Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran. Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?
 
Kniha je rozdělená na 6 částí.
Každá tato část je vyprávěna hlavním hrdinou Nathanem.
1. Trik:  „Trikem bylo nedbat. Nedbat na bolest, nedbat na nic.“

První část je takový ten úvod to knihy, kdy hlavní hrdina nás rovnou hodí do rozjetého děje, kdy už je uvězněn a trpí. Zvláštností této krátké části je vyprávění ve 2. osobě.
2. Jak jsem skončil v kleci: V této druhé části se dozvíme, jaký měl Nathan život před uvězněním. Jeho dětství s krutou sestrou Jessicou, která ho neustále týrala. Stále častější příchody Uvědomění a s tím spojené zákazy, kdy Nathan už nesměl téměř nic a nebyl pro ostatní ani lidskou bytostí. Milovaná babička a další dva hodní sourozenci, díky kterým mnohdy dokázal neztratit víru v sebe a ostatní. První školní láska, která se ho neštítí a věří v dobro v něm. Nakonec skončení v kleci po posledním výnosu čarodějné rady. (Moje oblíbená část knihy.)
3. Druhá zbraň: Tato část napojuje na první a chlapec se ocitá v kleci. Dozvíme se něco o jeho každodenní rutině, otci-černému čaroději, hodnocení a kruté kodifikaci, která mu dále změní život.
„Nový trik znamená zůstávat v přítomnosti… Ztratit se v jejích podrobnostech… Užívat si ji!“
4. Svoboda: Jak název kapitoly napovídá, dostane se Nathanovi svobody, ale za jakou cenu? Hledání pomoci k uskutečnění obřadu předání 3 důležitých darů.
5. Gabriel: Trocha cestování, poznání nových přátel a nalezení řešení na jeho problémy.
6. Dovršení sedmnáctin: Záchrana nejen sebe samotného, ale i těch, které miluje. Setkání s významným člověkem, který mu pomůže vyřešit otázku života-smrti. Splnění celoživotní touhy.

„Teprve to, jak přemýšlíš a jak se chováš, ukazuje, kým skutečně jsi. Nejsi zlý, Nathane. Není na tobě nic zlého. Budeš mít velmi mocné Nadání – to všichni vidíme – ale až to, jak jej využiješ, ukáže, jestli jsi dobrý nebo zlý.“

Hlavní hrdina Nathan je narušený. To si řekněme narovinu, ale kdo by v jeho situaci nebyl. Od narození má krutý život. Dostává se mu téměř jen nenávisti od okolí. Tu dobrou část v něm vidí jen babička, 2 nevlastní sourozenci a jeho láska.. (A já taky samozřejmě.) A on stále o sobě pochybuje a dává na okolí. Moc se mi líbila jeho vůle přežít. Přežít vše možné i nemožné. Dokázat, že není dobrý a ani zlý. Je jen člověk. Čaroděj. Je oboje, tak jako každý. Je silnou osobností, to se mu odepřít nedá.
Příběh je poutavý, napínavý, rozhodně neobvyklý, plný násilí. Hrdina je neustále mlácen. Kniha je plná tajemna, děsivých tajemství a bojů o holý život. Nechybí krutost osudu a zaujatost okolí.
Jediné mínus jsem našla zhruba ve 2/3 knihy. Děj se táhl a nic moc se tam nedělo.
Fantasy trilogie Half Bad je zapsaná do Guinessovy knihy rekordů za nejrychlejší prodej práv. No rozhodně se těšme na film!
Kniha je jako dělaná pro večerní čtení. Kdy je venku hnusně, prší, fouká vítr a blíží se bouřka. Pro fanoušky fantasy, čarodějnictví a hlavně originality.

4 a půl hvězdy

 
 
zdroj anotace: YOLI

Žádné komentáře:

Okomentovat