sobota 31. května 2014

Knihy za rok 2013


Rok 2013 jsem zahájila čtením Rezistence od Veronici Rothové.
Tento druhý díl se mi také velice líbil. Bylo vidět, že se spisovatelka zlepšuje. Kniha byla opět plná napětí a zvratů. Co se týče postav, Tris mi občas lezla na nervy, jak už to u hrdinek s vlastností sebedestrukce bývá.

Darren Shan a jeho Sága Lartena Hroozleyho (Zrození zabijáka a Oceán krve). Pro Shana jsem měla vždy slabost a i tato jeho sága je skvělá. Moc jsem si užívala další stránky Lartena. Zjistit něco o jeho životě před setkáním s Darrenem a moci pochopit jeho následné chování během Ságy Darrena Shana. Skvělé!
Lauren Oliverová a její Chvíle před koncem. Tohle byla moje první kniha, kterou jsem od ní četla. Pro mě to byl takový ten průměr. Byly tam chvíle, které mě bavily a naopak. Na oddechové čtení postačila.
Kerstin Gierová a série Drahokamy - Rudá jako rubín, Modrá jako safír a Zelená jako smaragd. Originální, napínavé, dějově propracované knihy. Opět si zde jde všimnout rozvoje autorčina stylu psaní. Gideon mi přišel tak trochu jako hňup, jeho postavu jsem příliš nemusela.
Intr od Ladislava Karpianuse. Oddechové čtení, plné humoru a zážitků ze života, v kterých se vidí mnozí z nás.
Polibek pro Annu od Stephanie Perkinsové. Na tuto knihu si pamatuju moc dobře. Jela jsem z přijímaček na VŠ a hrozně se nudila ve vlaku. Vytáhla jsem čtečku a vybrala první knihu, kterou jsem tam měla a hle! Anna a kouzelný Étienne St. Clair. Další platonická láska mého života. Kéž by byl skutečný.. L :D Moc se mi líbil popis Paříže, kterou jsem sama již navštívila, a tudíž si zavzpomínala.  Sice typický dívčí román, ale proč ne!
Christopher Paolini a jeho závěrečný díl série Dračích jezdců - Inheritance. Aaach moji milovaní dráčci vyrážejí znovu do boje! Dokonalé završení série. Nemohu nic vytknout. Skvěle propracované, tak jak se od autora očekávalo.
 
Stephenie Meyer a Hostitel. Kniha se mi celkem líbila. Byla jsem na ni zvědavá, poté co jsem od ní četla Stmívání a spol. Originální spojení 2 duší v jednom těle. Dostačující popisy skalního komplexu, kde žili přeživší.
Jsem roztříštěná a Jsem zlomená od Tahereh Mafi. Tato spisovatelka patří k mým oblíbencům. Originalita je její velké plus. Člověka úplně zničí při čtení. Sotva její postavy vyřeší nějaký problém, hned je hodí do dalších krizí a teď si poraďte, jak chcete. Ani na vteřinku jsem se nenudila. Tak moc mě děj prvního dílu zajímal, že jsem odložila i maturitní otázky. Juliette se mi zamlouvala od začátku. Líbil se mi vývoj její postavy v knihách, naopak Adam je takový nemastný, neslaný a Warner? Toho bych brala všemi deseti! Jsem hold pro záporné postavy… U druhého dílu byl začátek lehce zmatený, špatně se četl. Pak se kniha rozjela. Děj plynulý, krásné úvahy, výborný styl psaní.
 
Bret Easton Ellis a jeho kniha Pravidla vášně. Lehce bezduchý román, který nepotěší a ani neurazí. Vše se točí jen kolem drog, sexu, peněz a párty. Na zabití nudy postačující.
John Green a Hvězdy nám nepřály. Kolem této knihy jsem dlouho chodila v knihkupectví a váhala jsem, jestli si ji pořídit. Říkala jsem si, že to bude jen další kniha o umírání a rakovině, plná citů a utrpení.. Takových už je mnoho a nechtělo se mi do ní. Zmýlila jsem se. Knihu jsem měla přečtenou za necelých 6 hodin. Skončila jsem naprosto ohromená (a možná i ochromená). Nejsem zrovna příznivec takových knih, mám spíše ráda sci-fi nebo fantasy.. Byla jsem velice překvapena, jak moc mě kniha vtáhla do děje. Po několikátém přečtení ji zbožňuju stále více a více. Už jen pro její úvahy, humor a hlavně Guse.

 

John Flanagan a série o milém Willovi - Hraničářův učeň. Celkem 12 dílů. V roce 2013 jsem jich přečetla prvních 7 (Rozvaliny Gorlanu, Hořící most, Ledová země, Nositelé dubového listu, Výkupné za Eraka, Čaroděj na severu a Obléhání Macindawu). Neokážu říci, který díl mám nejradši. Každý je něčím jiný a každý v něčem podobný. Vidíme vyrůstat hlavního hrdinu Willa a jeho přátele, stárnout jeho mrzutého mistra. Mám ráda, když se postavy časem vyvíjejí a mění se. Člověku to pak připadá reálnější. Velké plus za skvělé mapy jak Araluenu a jeho okolí, tak i zemí za mořem, kam se naši hrdinové nejednou vydali.

Rick Riordan a série Percy Jackson (Zloděj blesku, Moře nestvůr, Prokletí Titánů, Bitva o labyrint a Poslední z bohů). Tematicky zajímavá série, která se skvěle čte u moře (zkušenost! :D). Oddechový děj, není nutné příliš přemýšlet, a když vám něco uteče, stále budete chápat, co se děje. Nejoblíbenější díl? Rozhodně Bitva o labyrint. Téma Minotaurova labyrintu bylo dobře propracované a mě osobně hodně zajímalo.
 
Sarah Crossan - Dech.  Skvělý dystopický román vyprávěný z více pohledů. Vypravěčka Alina celkem otravná, nebyla mi vůbec sympatická. Některé pasáže nic neříkající, jiné dost napínavé. Lehce předvídatelný děj.
Stephen Chbosky - Ten, kdo stojí v koutě. Poté co jsem viděla film s mým oblíbencem Loganem Lermanem, musela jsem si nutně zakoupit knihu a ta byla lepší. Deníkové formy se (dopisy, které Charlie píše) jako styl vyprávění povedly. Minimum nudných nebo nepochopitelných pasáží. Krásné úvahy o životě a vzchopení se hlavního hrdiny a podívání se pravdě do očí.
Jessea Perry - Alchymie věčnosti.  Pěkná oddechovka. Neurazí, ale také příliš nenadchne. Nejsem si jistá, jestli bych si chtěla přečíst její pokračování. Možná mě donutí jen má zvědavost.
Dustin Thomason -  21.12. - Kletba jaguářího krále. Velké plus za více dějových linií, které se nakonec spojily v jednu. Zajímavé spojení více témat dohromady vytvořilo takový mix, který vás nadchne. Propojenost historie a postav výborná.
Jessica Khoury ukázala ve svém Počátku jak moc dobrá a přemýšlivá spisovatelka je! Byla jsem unesená, dost unesená. Promyšlenost díla mi až naháněla husí kůži. Nenašla by se stránka, která by mě nebavila. Jsem ráda, že kniha stojí jen jako jednotlivec a nemá pokračování, tím by se vše zkazilo. V celé knize se toho tolik stane, že se nestačíte divit. Plno tajemství vypluje na povrch, bohužel některá předvídatelná dopředu, ale na celkovém dojmu to neubírá.
Gemma Malley - Deklarace smrti. Docela zajímavé téma knihy. Spisovatelka se s tím poprala celkem dobře. Lehce nad průměr, ale že bych se pro ni nadchla, to zas ne.
Ptačí zpěv od Meagan Spooner. Měla jsem velký problém, abych se prokousala aspoň přes 50. stranu. Pak mě kniha okouzlila. Dá se říci, že se v ní konečně něco začalo dít. Ptačí zpěv byl takový ten průměr, lehce nad průměr. Jsem zvědavá na další díl, který již mám zakoupený a doufám, že ten bude lepší.

Morgan Matson - Amy a Roger: Na cestě. Miluju, miluju, miluju!!! Perfektní letní příběh, který zvedne náladu. Vtáhne vás do děje a vy se cítí jako byste jeli s hrdiny v autě a prožívali to co oni. Bonusy ve formě fotek a playlistů naprosto dokonalé. Po přečtení každé kapitoly mi nezbývalo nic jiného než si všechny písně pustit a prožít vše znovu.


Colleen Houck a její Tygří série (Tygrovo prokletí, Tygrova stezka, Tygrova plavba). Pro tuhle sérii mám slabost. Hlavně tedy pro Rena. Autorce rozhodně fantazie nechybí. V knihách nechybí vtip, napětí, zvraty, tajemství, mytické postavy a legendy. Vše v co věříte a po čem toužíte, v nich najdete. Co se tyče hlavní hrdinky a jejího mnohdy špatného chování.. patří to prostě ke knize. Zbožňuji její popisy prostředí, kam se hrdinové vydávají.
Cassandra Clare a Město z kostí. Tak tahle kniha mě příliš neoslovila. Celkově mi přišlo, že se v ní nic nedělo. Samozřejmě, že měla své světlé chvilky, ale těch bylo míň. Takový táhlý, předvídatelný děj. Hlavní hrdinka fňukna.
Emmy Laybourne - Monument 14. Originální téma, to ano, ale chybělo tomu to napětí a šťáva. Plus za různorodé postavy, ale děj se příliš nerozvíjel. Čekala jsem toho od knihy mnohem více.

Ruta Sepetys - V šedých tónech. Tak tuhle jsem zhltla! Málem doslovně. Tolik krutosti, jakou si prožili hlavní hrdinové, až z toho běhá mráz po zádech. Upřímně se mi nelíbil moc konec, byl na mě moc odbytý. Dost se toho v knize dělo a pak přišel sešup až na dno, kde jste se chvilku plácali a najednou konec.
Megan Crewe - Tak padne náš svět a Životy, které jsme ztratili. Styl psaní ve formě deníkových zápisků je fajn jen do chvíle, kdy vám nedělá problém se začíst. Tady to tak bylo. Po přečtení kapitoly jsem měla co dělat, abych se donutila pokračovat. Téma bylo zajímavé, ale to ovšem nezachránilo to, že se to poměrně blbě četlo. Táhlý děj a pár nic neříkajících kapitol.
David Levithan a Den co den. Velice čtivá kniha. Úžasný příběh. Líbila se mi rozmanitost charakterů, do kterých se A převtěloval. Výborné úvahové pasáže. Every day I am someone else. I am myself – I know I am myself – but I am also someone else. It has always been like this. Ani přes relativně "špatný" konec to knize na kráse neubralo.

Amy Tintera - Reset. Začátek knihy se mi líbil. Děj se rozvíjel plynule a my se potupně seznamovali s knihou a její tematikou. Prostředek knihy byl zdlouhavý, těžký.. jako by spisovatelka nevěděla co a jak a to knize ubralo. Pak se ale nakonec autorka asi vzpamatovala a děj se celkem dobře rozjel a byl i napínavý.

R. J. Palacio - (Ne)obyčejný kluk. Kouzelný příběh, plný reality, skvělé návaznosti. Ocenila jsem více vypravěčů a tím pádem i více pohledů na situaci. Roztomilé!
Moira Young - Krvavá cesta. Od začátku až do konce napínavý příběh. Strhující děj. Hlavní potyčka na konci knihy bylo to nejlepší z celého čtení. Část, kde se Saba dostala do arény, mě příliš nenadchla, to samé se dá říci o jejím chování.
Katja Millay - Moře klidu. Rozhodně jedna z nejlepší knih co jsem za rok 2013 četla! Upřímná a plná emocí. Oba hrdinové, kteří v knize mají roli vypravěče, se mi zamlouvali. Nechyběla lovestory. Hrdinové museli překonat řadu překážek, díky kterým se pak na svět dívali jinak.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat