čtvrtek 28. března 2019

Nyxia (Scott Reintgen)

Název knihy představuje záhadný materiál mimozemského původu, ze kterého se v nesprávných rukou může stát jedna z nejmocnějších zbraní vůbec. Jedná se o látku, která může proměnit bídný život v něco neskutečného. Avšak nabízí se otázka, zda stojí pro ni i umřít… Nyxia je hmota, která se dá pouhou myšlenkou a soustředěním se na ni přeměnit v jakýkoliv předmět.

Vypravěčem příběhu je mladý Emmett, který si toho již mnoho prožil ve svém životě. Jeho matka bojuje s rakovinou a otec pracuje od nevidím do nevidím, aby se o všechno postaral. Když se Emmettovi naskytne příležitost, jak zlepšil celou rodinnou situaci a hlavně zachránit matku před jistou smrtí, skočí po ní. Avšak jedná se o takovou šanci, která ho může stát i život. Projekt Genesis 11, do kterého byl přijat společně s dalšími teenagery, nabízí slávu, peníze a určitou moc. Prý se jedná o trénink pro vesmírnou misi, ale nic nebývá až takhle přímočaré a jednoduché. Z vybraných deseti účastníků však povrch záhadné planety Eden spatří jen osm. Zde se nachází tajemná látka Nyxia… Ale nejen ona. Pokud chce hlavní hrdina získat místo mezi osmi nejlepšími uchazeči, bude muset prokázat mnohé a nebude to jednoduchá cesta. Dokáže vyhrát za každou cenu nebo najít způsob, jak zvítězit a zároveň i zůstat člověkem, jakým si myslí, že je?


Jak již bylo zmíněno, vypravěčem a hlavní hrdinou příběhu je Emmett. Autor zde zvolil ich-formu, která měla čtenáře k vypravěči a hlavní postavě přiblížit a řekla bych, že se to i povedlo. Emmetta si nešlo neoblíbit pro jeho odvahu, obětavost a soucit.   

„Zapomnění,“ povídá. „Jsme lidi, na které chce svět zapomenout.“

Po popisné stránce není příběh špatný. Autor zvolil jak metodu, kdy popisoval až zbytečně moc a to občas nudilo, ale také mnohdy charakteristiku odbyl a čtenář se nedozvěděl více méně nic. Jak říkám, na jednu stranu to bylo dobré, na druhou občas ne.

U samotného děje to už bylo horší. Kniha má téměř 400 stran a více méně se na nich toho moc neděje, což je velká škoda. Příběh má potenciál a dobrou myšlenku, ale proboha, kdo chce číst tolik stran o tom samém neustále dokola. První třetina je opravdu zajímavá, ale pak se to velmi rychle přejí. Celkově se děj více méně nikam neposouvá a je docela předvídatelný. To samé se dá říci o jeho gradaci či spádu, kdy autor sice nabídl pár skvělých překvapení, ale jak se rychle objevily, tak taky rychle skončily. Abych tu jen nekritizovala, našlo se tu několik opravdu skvělých momentů, které by šly označit za napínavé a akční a které mě moc mile překvapily a vtáhly do děje.

„Jdi do toho a bojuj, Emmette. Ukaž, co v tobě je. Ne kvůli nim, ale kvůli sobě. Klidně porušuj některý pravidla, ale nikdy nezapomeň, odkud jsi přišel. A když budeš na dně, jakože budeš, tak kvůli mně to nevzdávej.“

Celkově kniha působí zmateně s hluchými místy a nelogičnostmi v ději. Je těžké hledat v sci-fi či zde v „young adult sci-fi“ logiku, jelikož je to něco, co je čistě vymyšlené, ale každý děj má určitý řád podle kterého se rozvíjí a tady to bylo odbyté. Buď si autor nechává všechno na druhý, popř. třetí díl, nebo prostě sám nevěděl, do čeho opravdu jde. Těch nesrovnalostí v dějové linii a ve věcech, co byly vysvětlené a později vykládané úplně jinak, jsem našla několik. Teď je otázkou, zda je originál knihy také chaotický či došlo v určitých částech knihy k posunu v překladu.

Znič, nebo budeš zničen.

Další problém je, že se od vesmírného sci-fi očekává podrobná charakteristika prostředí a jeho zákonitostí. Tady to prostě chybělo. Autor něco málo popsal, ale stále byl kladen obrovský důraz na samotné zápolení uchazečů, které bylo stále dokola stejné a tudíž nezáživné.

Také se nekonal žádný boj s nějakými příšerami či jakoukoliv formou zla. Tohle bych dokázala spisovateli prominout, jelikož předpokládám, že k tomuto prvku dojde v pokračování série.

Jelikož se jedná o příběh zaměřující se na tzv. young adult publikum, nechybí nějaká ta romantika ve stylu „instalove“. Avšak nebyl zde pro ni nějaký větší prostor či kladený důraz, takže to působilo jen jako takové naťuknutí pro další možný vývoj.

Naděje je taková zvláštní věc. I kdyby stokrát nepřišla, příště budu doufat o to víc.

Co se musí autorovi nechat, tak to, že dokázal čtenáři naservírovat opravdu mnoho tajemství a záhad, ale už je jaksi zapomněl alespoň lehce vysvětlit. Tahle stránka knihy má schopnost čtenáře velmi překvapit a mnohdy i potěšit, ale to by bylo potřeba mu aspoň něco prozradit. Pokud si autor vše nechává na později, tak Nyxia působí jako tzv. prequel neboli před-díl pro možnou sérii, pokud ne, tak sám neví, co všechno zaznačil, ale již neposunul dál.

Co se týče postav, tak Emmett a jeho nejbližší přátelé byli příjemní a celkem dobře i charakterizovaní. O tom zbytku si nešlo moc udělat obrázek. Celkově byl problém během čtení si zapamatovat jejich jména a kdo je kdo, takže se muselo neustále listovat na tabulky s hodnocením a přemýšlet o tom.

Nyxia je typický young adult příběh plný klišé, avšak s tím rozdílem, že se jedná alespoň o sci-fi pro mladé, což mu dodává na zajímavosti. Komplexně se dá říci, že se příběh dobře četl, i přes jeho zmatenost a občasnou nelogičnost. Děj bohužel pokulhával a nedošlo v něm k nějakému podstatnému posunutí. Samotný konec byl lehce překvapivý, ale dal se očekávat. Nejednalo se o typický „cliffhanger“, kdy si po dočtení rvete vlasy a hned objednáváte druhý díl v originále, jelikož nechcete čekat na překlad. Záhad je tu dost, ale bohužel bez nějakého vysvětlení, takže působily značně prázdně a bude těžké si na ně vzpomenout, až vyjde druhý díl, aniž by se opět četl ten první. Příběh doporučuji lidem ve věku 13+ a příznivcům YA sci-fi.

Název: Nyxia
Autor: Scott Reintgen
Počet stran: 392
Nakladatelství: King Cool
Rok vydání: 2019
Moje hodnocení: 3/5

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství „Naše nakladatelství“!


2 komentáře:

  1. Moc povedená recenze :) Na tuhle knížku jsem se těšila dlouho před jejím českým vydáním :) Teď mi konečně přišla, takže se nemůžu dočkat, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rada, ze se konecne objevuji recenze, ktere reknou jak to je :-) pro me to byl taky prumer, znam mnohem lepsi sci-fi...

    OdpovědětVymazat