úterý 10. dubna 2018

Smrtka (Neal Shusterman)


Anotace: První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

Úvod
Neal Shusterman se do podvědomí svých českých čtenářů již dostal svým velmi originálním a surovým románem s názvem Bez šance. Když jsem se dozvěděla, že i jeho další kniha, tentokrát z nové série, vyjde v českém překladu, věděla jsem, že ji musím mít! A proto jsem byla neskutečně ráda, když mi přišla RC verze o nějaký ten pátek dřív a já se do čtení mohla pustit s dokonalou ignorancí okolního světa. Co myslíte, uchvátila mě Smrtka tak jako ostatní vyvolené čtenáře?

Příběh je rozdělen celkem na pět částí s pojmenovanými kapitolami. Je vyprávěn er-formou s ústředními postavami Citrou a Rowanem. Stejně tak jako kniha Bez šance, i tento titul byl dokonalost sama jak po popisné, tak po dějové stránce. Autor to skutečně bravurně umí se slovy a dokázal celý svět a jeho fungování popsat do nejmenších detailů. Díky tomu jste pak měli pocit, že stojíte po boku hlavních postav a prožíváte vše naplno s nimi. Co se týče dějové linie, tak tu bych nazvala „totální jízdou“! Od začátku do konce je příběh plný překvapení a zvratů. Děj graduje do nekonečných výšin a pak prudce klesá a nenechá vás ani na vteřinku vydechnout a hned servíruje další a další zákeřnosti. Věřte mi, když říkám, že se s ani jednou kapitolou nudit nebudete (a navíc ta perfektní čtivost, že).

Atmosféra a prostředí
Ani tentokrát autor nevsadil na nějaký obyčejný či již existující svět a vytvořil si ho sám. Když se člověk zamyslí, jaká dvě univerza zvolil ve svých knihách, trošku se děsím, co se mu vůbec honí hlavou, jelikož páni! Zvrácenost všude kam se povídám. Smrtka nás již podle svého názvu zve do světa, kde vládne určitá forma nesmrtelnosti. Nikdo z lidí neumírá, pokud si to vyloženě nepřeje, a aby nedocházelo k přelidnění, existují vyvolení jedinci, kteří se po vyučení stávají Smrtkami a kosí občany hlava nehlava. Za sebe mohu říci, že tento svět je ještě lepší než ten v „Bez šance“. Jak jsem se již zmínila, vše je detailně charakterizováno a vy máte šanci naplno prožít a pochopit „co, jak, kdy, kde a proč“ se děje. 

„Že smrtka je pouhý nástroj smrti, ale to, co mnou mává, je tvoje ruka. Ty, tví rodiče a všichni ostatní na světě, vy jste ti, kteří smrtkám vládnou.“ Potom jí nůž zlehka vložil do rukou. „Všichni jsme spolupachatelé. Musíš přijmout svůj díl odpovědnosti.“

Zlo a akce
Citra a Rowan se stanou učedníky Smrtky a díky tomu se dostanou do úplně jiného prostředí, kde nejen že vládne samotná smrt, ale také mnohem více okolností, se kterými je potřeba se vyrovnat. Samotný cech smrtek, jak je hromadně nazýváno společenství těchto zvláštních osob s právem kosit obyvatelstvo, není nic jiného než privilegovaná vrstva, která hluboko ve svých kořenech ukrývá ztrouchnivělé jádro. Ne každý jedinec s „povolením zabíjet“ vraždí s vyšším plánem, jak pomoci planetě lépe dýchat. Nalezneme zde Smrtky, které kosí desítky či stovky let a patří k těm, které mají svědomí a cit. Jak už to tak bývá v dokonalém světě, máme tu proti těmto šlechetným jedincům skupiny, které kosí čistě pro zábavu, pocit nadřazenosti a moci nad osudem jiných. Jak myslíte, že to dopadne? Celkově se v této knize najde mnohem více aspektů zla, tohle je pouze „jeden z bodů programu Neala“, jak nás všechny ještě více ohromit. Co se týče akce, tak k tomu nemám už moc co dodat, abych se neopakovala.. Ale jen tak pro pořádek, Smrtka je boží příběh plný akce, napětí, zvratů, překvapení.. Stačí?

„Jsem vaše završení,“ řekl vedoucí smrtka nahlas umírajícímu. „Jsem poslední slovo vašich dobře prožitých životů. Poděkujte. A tímto sbohem.“

Romantika
Tak jako každá kniha spadající do žánru „Young Adult“ si ani tato neodpustila romantické vzplanutí a jiskřivé okamžiky s mocí vše okolo podpálit. Myslím, že je celkem dost jasné o kom že mluvím. Ano, něco se odehraje mezi Citrou a Rowanem. Nemám v plánu vám něco více prozrazovat, ale jediné, co bych zmínila je, že jsem „toho“ v knize chtěla mnohem více. Upss. Jako vážně, strašně moc jsem jim fandila, ale je pravda, že to, co se zde objevilo, stačilo k dalšímu vykreslení příběhu. 

„Nikdy neztrať svou lidskost,“ řekl mu smrtka Faraday, „jinak z tebe nebude nic než stroj na zabíjení.“

Záhady a tajemství
C. a R. zažijí opravdu hodně nového a nevídaného. Strašně moc jsem si užila vyprávění o tom, jak která smrtka kosí, jelikož existuje nespočet možných a nemožných způsobů a návyků, jak přistupovat k samotnému výběru osob a poté k ukončení jejich životů.  Hlavní hrdinové musí proniknout do mnoha tajemství, aby pochopili samotný řád jejich nového světa, a narazí přitom na několik krutých pravd, které by snad ani raději nevěděli. Autor si vážně připravil několik nečekaných překvapení a objasňování záhad moc hezky rozprostřel napříč celým příběhem, aby se člověk donutil číst dál a dál. Za mě rozhodně palec nahoru! 

„Zjistil jsem, že v cechu smrtek je lepší žádat o odpuštění než o povolení,“ odpověděl jim.

Postavy
Citra a Rowan jsou postavy, které stejně jako hrdiny v románu Bez šance, si nejde nezamilovat. Ať už pro jejich rozdílnost, obětavost, odvážnost či pouhou lidskost. Této významné dvojici budete od začátku do konce držet palce, dokonce bude s nimi dýchat a v určitých momentech si za ně rvát vlasy. Vážně. Autor opět dokázal utvořit velmi silné jedince, kteří dokáží fungovat samostatně stejně tak dobře jako spolu. Co se týče ostatních charakterů, určité Smrtky si taktéž oblíbíte (během čtení poznáte, které mám na mysli) a jiné bude z celé své bytosti nenávidět a toužit po vlastnictví své vlastní kosy. 

„…A ty jsi krásná zbraň, Rowane, ostrá a přesná. A když udeříš, je to nádherný pohled.“

Závěr
Pokud jste již četli Neala S. knihu Bez šance a byli jste totálně nadšení a říkali jste o knize, že jste nic lepšího nečetli, musím vás zklamat s tím, že nemáte pravdu. SMRTKA JE TOTIŽ JEŠTĚ LEPŠÍ, MNOHEM VÍC. A ANO, STÁLE JDE NAVYŠOVAT PŘÍČKU KNIŽNÍ BOŽSKOSTI. Já jsem tak trochu ke knize přistupovala s tím, že budu nadšená, ale že tolik.. Jako vážně, Neale? A ten konec?! Ten konec číst chcete. Teda spíš nechcete, protože kde je jako pokračování? Nutně potřebuji druhý díl, tak moc, že jsem již koukala na Bookdepository, ale ZATÍM jsem odolala. Jak je více než jasné, Smrtku doporučuji úplně všem! Má ten doslova nejdokonalejší svět, báječnou napínavou, nervy drásající zápletku, kapku romantiky, mnoho šokujících tajemství a nezapomenutelné hlavní hrdiny. Co víc k tomu říct? #chcismrtku 

Název: Smrtka
Autor: Neal Shusterman
Počet stran: 384
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 5/5  

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Yoli!


2 komentáře:

  1. Výborná recenze a povedené fotky :) Smrtku jsem právě dočetl a taky se mi líbila :) Rozhodně více než Bez šance :)

    OdpovědětVymazat