pátek 6. dubna 2018

Nejdelší den Adama T. (Patrick Ness)


Anotace: Nový dojemně tragikomický příběh od populárního autora Patricka Nesse o odvaze přijmout své pravé já a prožít život naplno.

Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je konflikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný konfliktů, útěků a vysvětlování. Den plný lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje... Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.

Úvod
Patricka Nesse jsem si zamilovala už před lety díky jeho knize Volání netvora a po osobním setkání s tímto autorem jsem se přesvědčila, že se jedná nejen o výborného spisovatele, ale taktéž o sympatického a inspirujícího člověka.

Jeho kniha (v originálním znění Release) je rozdělena na 8 pojmenovaných částí a obsahuje 2 dějové linie, které spolu určitým způsobem souvisejí a nakonec se i protínají. Příběh je vyprávěn er-formou s ústřední postavou a hrdinou Adamem T. Jak jsem se již několikrát přesvědčila, Patrick Ness to se slovy rozhodně umí a zde tento um nebyl výjimkou. Popisná stránka byla bezchybná, vše, co bylo potřeba, bylo popsáno. Co se týče samotného děje, tak jedna linie příběhu se zabývala životem Adama a jeho nejbližších. Tato část byla ta „reálná“. Oproti tomu část druhá popisovala neštěstí dívky a její posmrtné putování, takže se jednalo o fantaskní námět. Za sebe mohu říci, že se mi líbily oba úseky, jak ten skutečný, tak ten nadpřirozený. Jelikož jsem měla příběh přečtený celkem rychle, o čtivosti mohu prohlásit, že byla na jedničku!

Atmosféra a prostředí
Od začátku do konce knihy nám je představen pouze jeden den ze životů hrdinů, především tedy z Adamova bytí. Kniha nám přiblíží rodinné, pracovní i osobní/intimní vztahy z Adamovy existence. Adam žije na maloměstě v silně věřící rodině, která bere odlišnosti jako za něco špatného a nepřístupného. Pracuje ve skladu jednoho velkého obchodního řetězce a jeho nadřízený je vyložený *** (slovo si prosím doplňte sami). Ovšem ani v osobním životě to nemá lehké, jelikož o sobě nesmýšlí zrovna v tom nejlepším světle a je celkově velmi rozhozený a naštvaný na celý svět (ale to rozhodně oprávněně).   

„Protože z veškeré mojí výchovy vyplývá, že je jen jeden způsob, jak můžeš existovat. Že jakkoliv jiný způsob je špatný. Odchylka od jejich přesvědčení.“

Romantika a emoce
Adam si prošel již několika nevydařenými vztahy, po kterých mu akorát zůstalo zlomené srdce. Jeho ex, ke kterému si není jistý, co cítí či necítí, je na cestě za novým životem a jeho nynější přítel na to bohužel tak trochu doplácí. S hlavním hrdinou je ten problém, že je od malička ovlivněn absencí lásky a nese si to do svého vlastního uvažování a chování. Najde Adam sílu ukázat světu, jaký doopravdy je a co si zaslouží bez ohledu na kritiku jeho blízkých?

„Protože,“ řekl Linus, která znovu dokončil větu za něj, „Adam Thorn si lásku nezaslouží. A nikdy si ji zasluhovat nebude.“

Problémy, záhady a tajemství 
I pouhý jeden den stačí k tomu, aby se vše, v co věříte a máte, stihlo neskutečným způsobem pokazit. Adam o tom ví své, to mi věřte. Jeho rodina je naprosto příšerná, jelikož si dokážete domyslet, co si o něm, jako o gayovy, jeho „svatý“ otec farář myslí. S nejbližší kamarádkou má sice báječný vztah, ale i ten se bohužel otřese v základech. Co se týče jeho milostného vztahu, tak i ten v ten den projde nejednou zatěžkávací zkouškou. Řekli byste, že se v jeho životě za jeden den stalo moc věcí? To ale není vše! Celkově hlavní hrdina svádí vnitřní boj sám se sebou a snaží se ze všech sil přijmout sám sebe tak, jak je to potřeba, aby mohl být šťastný a ne jen ovlivněný a ničený nesmyslnými názory předpojatých lidí.

„Nikdy si nenechej ujít šanci někoho políbit. Nikdy nebudeš ničeho litovat víc.“

Nejvíce záhad a tajemna si více méně uzurpovala ta fantaskní část. Jak jsem se již zmínila, jedná o putování mrtvé dívky s cílem najít vysvobození. Do této části ještě zasahuje několik fantasy prvků a nadpřirozených motivů či bytostí, ale o tom bych se radši dále nerozepisovala, aby nedošlo k nějakému prozrazení informací.

Postavy
Adam byl od začátku naprosté zlatíčko. Teenager, který si procházel složitým obdobím a snažil se ze všech sil sám nad sebou, ale také nad svým nepříjemným okolím, vyhrát. Se vším mu ochotně pomáhala jeho nejlepší přítelkyně Angela, kterou jsem si taktéž velmi oblíbila pro její povahu a věcný nadhled. Celkově měl Adam mnoho skvělých přátel, o kterých sice zprvu vůbec nevěděl či o nich jako o kamarádech neuvažoval, ale nakonec se ukázalo, že opravdu není na všechno sám, jak si myslel. Co mě opravdu zničilo po emociální stránce, byl jeho vztah s rodinou, jelikož oni si tak skvělého syna a bratra opravdu nezasloužili.

Mám tě rád, ale…
Vždycky to tak bylo, vždycky: „Mám tě rád, ale…“

Závěr
Nejdelší den Adama T. je už pro svoje dvě odlišné dějové linie dosti netypický román. Nejdříve jsem moc nechápala nějakou souvislost mezi těmi dvěma linkami, ale postupem děje pravda vycházela na povrch a na konci jsem byla se vším naprosto spokojená, jelikož se to vysvětlilo a propojilo. Některé postavy románu budete nesnášet pro jejich chování, ty hlavní si ale zamilujete a po dočtení vám budou scházet, tak jako mě Adam. I když knihu nehodnotím plným počtem „hvězd“, vůbec to neznamená, že se mi něco výrazně nelíbilo. Některé okamžiky či části příběhu byly průměrnější, ale jako celek knihu doporučuji všemi deseti. Ukazuje, jak snadné je o sobě pochybovat a namlouvat si něco, co ve skutečnosti není vůbec pravda. Ale lidská mysl je vrtkavá a nechá se tak snadno něčím strhnout obzvláště, když nevěříme ani sobě samým a okolí nás neustále někam pošťuchuje a udává nám směr, který je podle nich ten správný.

Název: Nejdelší den Adama T.
Autor: Patrick Ness
Počet stran: 288
Nakladatelství: Slovart (#booklab)
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 4/5  

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji nakladatelství Slovart!

2 komentáře: