pátek 30. března 2018

Henry + Zoe = Velké trable (Andy Jones)


Anotace: Henry a Zoe toho mají společného víc, než by je samotné napadlo. Třeba to, že každý z nich musel zúčtovat s minulostí a začít znovu, aby zjistili, co v životě doopravdy chtějí. Jeden z nich proto utekl do Londýna, druhý naopak z Londýna hodlá na hodně dlouho zmizet. A když se jejich životní dráhy v městě nad Temží protnou, zdá se, že si s nimi osud jen tak zahrává... Je nějaká naděje, že z rovnice HENRY + ZOE nakonec vyjde VELKÁ LÁSKA?

Úvod
Že má život zvláštní smysl pro humor, o tom jsme se jistě již všichni nejednou přesvědčili. Své o tom ví i hlavní dva hrdinové této knihy Henry a Zoe. Příběh je rozdělen celkem na tři části, přičemž ta první a poslední je vyprávěna er-formou a ta hlavní prostřední ich-formou obou vypravěčů na střídačku. Tento styl autor zvolil zřejmě podle toho, že první část je zaměřena na minulost obou hrdinů ještě než se jejich cesty zkřížily a ta poslední je velmi specifická a obsahuje vlastně jen jednu kapitolu, ale o tom vám více říci nemohu, jelikož bych velmi nerada něco vyzradila a pokazila vám požitek ze samotného čtení.

Co se týče popisné a dějové stránky, tak žádná výrazně nepřevažovala. Vše bylo dostatečně vykresleno a děj plynul pomalu, ale jistě až do konce s několika velkými překvapeními. Za sebe mohu říci, že čtivost byla na jedničku a já si knihu s každou další kapitolou zamilovávala více a více až do jejího konce. Na odlehčení atmosféry byl, tak jako u většiny knih, použit humor a úvahy.  

Atmosféra & prostředí
Celý příběh se odehrává v Anglii, jak na venkově, tak později v Londýně. Celkově se dá říci, že kniha není příliš založená na tom, kde se odehrává, i když to samozřejmě mělo své kouzlo. Autor nám celkem detailně ukázal Londýn očima hlavních hrdinů, to, jak tam jeho obyvatelé žijí či naopak trpí svým osudem.

„Už sis mohl všimnout, Henry, že v životě občas nastane složitá situace. A člověk se s ní musí vypořádat a jít dál.“

Romantika & emoce
Už samotná anotace napovídá, že se bude jednat o romantický příběh, který bude, jak už to tak bývá, plný klišé a extra dávky cukru navíc. Na toto mohu říci jedině ano i ne! Určité momenty byly sladké, romantické a „klišoidní“, ale já si je i přesto šíleně moc užívala, jelikož je autor podal s jistou dávkou lehkosti a humoru. Jiné byly plné kruté reality a podané tak upřímným způsobem, až se mi chtělo brečet (a že jsem si pobrečela). Po dočtení celého příběhu jsem si připadal jako naprostá troska, které hlavní hrdinové zlomili srdce na miliony kousíčků. Je to tak.. H+Z je absolutní emoční bomba.

„Měla jsi někdy pocit, že ses svým vlastním špatným rozhodnutím dostala do pasti?“ zeptal se Alex.

Problémy & tajemství
Henry se má ženit, Zoe má milovaného přítele a společně si pomalu, ale jistě plánují budoucnost. Ale chtějí právě tohle hlavní hrdinové? Osud je krutý hráč a nikomu nic nedává zadarmo, o čemž se H i Z přesvědčí hned několikrát. Jak lze poznat i z anotace, Henry se neožení a Zoe bude najednou svobodná a v tu chvíli opět převezme iniciativu nějaká vyšší síla, která zařídí, abych se spolu v Londýně setkali. Jejich vztah se bude pomalu vyvíjet a bude velmi netradiční, jelikož oba v sobě nosí určitý druh bolesti, kterou nejde jen tak překonat, ale společně jim to už za pokus stát bude. Tajemství, která postavy ukrývají vzájemně před sebou, budou nakonec prozrazena a oni se s nimi budou muset poprat po svém, jelikož jim nic jiného zbývat nebude. Překonají všechny nemilosrdné nástrahy života, bytí, chtění a dají šanci další lásce?

„Znáte to klišé o hledání sebe sama?“ zeptám se a pro jistotu ta slova dám ve vzduchu do uvozovek.

Postavy
Henry, zubař, který uteče nevěstě od oltáře (Haha!). Zoe, nejistá žena, která potřebuje hlavně najít samu sebe. Oba jsem si okamžitě zamilovala pro jejich radostně prožité chvíle, ale taktéž pro ty smutné, které mi trhaly srdce. Hlavní postavy této knihy nejsou dokonalé, to ani vzdáleně, ale jsou uvěřitelné a to je to podstatné. Během čtení jsem si dokázala představit, že tohle vše prožívá někdo, koho znám. Nic nebylo přitažené za vlasy a to bylo právě neuvěřitelně fajn.

Znovu si klade otázku: Co je horší, oženit se, i když to není ta pravá, anebo jí dát kopačky v den, kdy se mají brát? To ho přivádí k další otázce: Kdo je ta pravá?

Závěr
Henry a Zoe jsou výbornými představiteli, na které se v jednom kuse lepí samé trable. Jejich životy nejsou snadné, ale oni se nevzdávají a bojují zato, co chtějí, potřebují, po čem touží a co si snad i podle svého mínění zaslouží. Oba hledají nový smysl života, a když přijde láska, oba je to vyděsí, jelikož oni spíše potřebují nalézt sami sebe, nový směr a ne někoho do páru… O této knize bych mohla vyprávět od rána do večera, jelikož se mi neskutečně moc líbila. Původně jsem čekala, že to bude milá, sladká oddechovka, ale po dočtení jsem se odpočatá tedy rozhodně necítila! Takže pokud chcete příběh, který je na jednu stranu děsně roztomilý a na druhou úplná emoční horská dráha, tak neváhejte a po knize sáhněte!

Název: Henry + Zoe = Velké trable
Autor: Andy Jones
Počet stran: 360
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5  

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.




2 komentáře: