pátek 26. ledna 2018

Šest vran (Leigh Bardugo)

Anotace: Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?


Úvod
Leigh Bardugo se již představila českému prostředí sérií „Griša“. Momentálně se vyskytují v českém překladu dva díly a třetí je na cestě. K pozměněným obálka se vyjadřovat radši nebudu, jelikož vlastním celou trilogii v originále a nemůžu se na ni vynadívat! Proto, když jsem se dozvěděla, že i její druhá série ze světa GrishaVerse bude přeložená do češtiny, měla jsem ohromnou radost, ale také mě lehce děsilo, jaká obálka nás bude čekat tentokrát. Jelikož originál Six of Crows má nádherné zpracování v každém směru. A světe div se, my ho máme taky!

Kniha je skutečně mistrovské dílo na pohled a každé oči hned okouzlí. Když nečtete anglické knihy, zřejmě nejste moc zvyklí na netradiční velký formát, jako mají Vrány, a může se stát, že vás to sem tam bude obtěžovat při čtení. Mně se to bohužel stalo. Mám sice doma několik těch velkých formátů a vždy si zanadávám, že to nejde držet, pořádně se o to opřít či nedej bože zvedat nad hlavu a lámat si zápěstí. Ale na druhou stranu, i když vás to otravuje, ten příběh je neuvěřitelně čtivý a vtipný, takže vám ten pocit bolesti a nepohodlí rázem zažene.

Samotný příběh je rozčleněn do šesti částí, ve kterých se celkem pravidelně ve svém vyprávění střídají hlavní postavy (těch je mimochodem také šest, proto ten název knihy). Po stránce popisné a dějové jsem byla zcela spokojená. Autorka si velmi pohrála s detailním popisem všeho, co se popsat dalo, ale naštěstí nesklouzla k ničemu otravnému či přehnanému, jelikož popis, který tvoří vycpávku v ději, je něco strašného. Co se týče děje, tak ten gradoval přesně tam, kde se to hodilo, a nenechal čtenáře odložit příběh, jelikož se tam toho tolik dělo, až přecházel zrak. Co bohužel musím vytknout, je velké množství chyb a překlepů v textu. Chápu, že nelze vše uhlídat a sem tam nějaká ta chybička proklouzne, ale na některých stranách toho bylo víc než dost (alespoň pro mě). I když mi to celkem překáželo, snažila jsem si nezkazit celý názor na toto dílo, jelikož by to byla vážně škoda.


Atmosféra a prostředí
Tak jako Griša, i Šest vran se odehrává v tzv. GrishaVerse, s tím rozdílem, že nyní nejsem v Ravce, ale většinou na ostrově Kerch a jeho přístavním městě Ketterdamu a později na pevnině ve Fjerdě. K přesné orientaci, kde se vlastně hlavní hrdinové pohybují, nám pomohly dvě přiložené mapy. Jedna, která se týkala všech zemí v okolí, tak jako u Griši, druhá podrobný plánek Ledového paláce. Už při čtení autorčiny předešlé série jsem si celý její svět hned zamilovala a tady si pouze obnovila své vzpomínky. Z knihy na vás dýchá neobyčejná ruská atmosféra, která se běžně v tvorbách nevyskytuje. Zde byla sice obsažena mnohem méně než u Griši, ale stejně tak příběh dokázal upoutat sám o sobě.

„Neproveditelný úkol, téměř jistá smrt, mizerná šance na úspěch, ale kdybychom to dokázali…“

Akce a zlo
Šest vran se vydalo provést nebezpečný úkol, při kterém je téměř jistá smrt, ale ty peníze zato nepochybně stojí. Kaz Brekker to ví, a i přesto nedokáže odolat a se svými přáteli či známými vytvoří bezpochyby velmi různorodý tým s cílem získat vše, po čem prahnou. Celou zápletku lze jednoduše označit za geniální. Autorka si velmi vyhrála se sebemenším detailem a nenechala nic odfláknuté. Vše na sebe dokonale navazovalo a nebylo zde místo ani pro malinkaté nepochopení. Jak jsem již naznačila, o akci zde skutečně nouze nebyla. Děj odsýpal neskutečnou rychlostí, a i když jsem často nedokázala najít správnou pozici na čtení, stejně jsem knihu nedokázala odložit. Kazův hvězdný tým byl prostě boží. Na jednu stranu (obzvláště navenek) představoval nevyzpytatelné zlo, na druhou to byli obyčejní lidé nějak poznamenaní životem a strastmi s ním spojenými. Celý Ketterdam představoval místo plné ohrožení, kde kudla v zádech hrozí snad na každém rohu a věřit někomu je zcela nemyslitelné. Každý touží být tím nejmocnějším, nejbohatším a nejnebezpečnějším. Ale nejen jejich město je na jejich dobrodružné pouti umělo ohrozit, to co je čekalo v odlehlých krajinách, bylo také velmi napínavé a nervy drásající.

„Žádný slzy.“
„Žádnej funus.“

Romantika
Romantická linie zde není ani tak o jakýchsi velkých gestech a výrazech lásky. Slouží zde pouze jako takové milé osvěžení a hlavně se projevuje formou roztomilého jiskření. Když totiž máte skupinku šesti psanců a zločinců a dva z nich jsou ženského pohlaví, vždy se něco stane. Tenhle romantický element si vždy užívám a vzhledem k tomu, jak to nakonec dopadlo, se nemohu dočkat pokračování!

Záhady a tajemství
Celá jejich sebevražedná mise je plná záhad a tajemství. Nejen, že jisté informace každý z nich rád zatajoval, mnoho toho také nevěděli oni sami. To tajemno, které se plazilo téměř po všem a bylo autorkou hezky pomalu odkrýváno, jsem naprosto zbožňovala. Řeknu vám, že Leigh umí člověka napnout! Na pár mysterií jsem sice přišla sama, ale většina mi prostě vyrazila dech. Věřím, že druhý díl bude podobné povahy, jelikož doufám, že dostanu pár odpovědí, které jsem z Vran nevyčetla. Já ty informace potřebuju a basta!

„Tvým bohem je chamtivost, Kazi.“
Div se nerozesmál. „Ne, Inej. Chamtivost se mi klaní. Je to moje věrná služebnice a spolehlivá pomocnice.“

Postavy
Šest dost osobitých jedinců. Každý naprosto jiný. Jo, tohle jsem si taky užívala, ne že ne! Je pravda, že jsem od počátku uctívala Kaze, zcela nečekaně, že? Poté si mě získala Inej, Nina.. No řekněme upřímně, kdybych teď po dočtení měla říct, koho mám nejraději, nedokázala bych to. Každá z postav mě očarovala něčím jiným, ale všechny měly něco společného. Tvořily originální tým, který se doplňoval a nenechal se na holičkách. Pomáhaly si, i když se některé neměly příliš v oblibě. Věřily si, i když k tomu mnohdy neměly důvod. Zrodilo se u nich pevné přátelství, i když to žádná z nich nečekala a už vůbec o to nestála.

„Jsem podnikatel,“ řekl jí jednou. „Nic víc, nic míň.“
„Jsi zloděj, Kazi.“
„Neřekl jsem to snad právě?“

Závěr
Šest vran si zcela oprávněně zaslouží velkou pozornost nejen v zahraničí, ale rovněž konečně u nás. Příběh nabízí velkou řadu různorodých hlavních postav, které si nejde nezamilovat. Dále dokáže vytvořit tu správnou atmosféru, jako napínat čtenáře, kde se dá, pomalu mu odhalovat záhady a vytvářet efekt „chtění se dozvědět toho co nejvíc za co nejkratší čas“.. Jak vidíte výše, je toho tolik, co lze o tomto titulu říci a je toho ještě víc, co jsem vám skryla, ať už úmyslně kvůli spoilerům či jen ze své vlastní sobeckosti a zapomětlivosti. Doporučuji všem, kteří chtějí zažít vzrušující jízdu plnou nebezpečí, kde na samotném konci je pocit naprosté beznaděje, jelikož druhý díl zatím v českém překladu není a vy po dočtení máte tolik otázek a chcete na ně odpovědi okamžitě. Hold si musíme počkat, a ti šťastlivci, kteří mají Crooked Kingdom v originále si můžou zatleskat a já zatím vyrazím vstříc povídkovému souboru z tohoto světa s názvem The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic!  

Název: Šest vran
Autor: Leigh Bardugo
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji internetovému obchodu DOBRÉ KNIHY!



4 komentáře:

  1. Skvělá, propracovaná recenze. Já osobně po knize na konec asi nesáhnu. Není to úplně můj šálek kávy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu právě dočítám a jsem z ní opravdu nadšená :)

    OdpovědětVymazat