středa 11. března 2015

Sága Lartena Hroozleyho 4 - Bratři až do smrti (Darren Shan)



Připravte se na velký šok, sága Lartena Hroozleyho se blíží k hrůznému konci!

Po letech bloudění našel Larten konečně cestu zpět do své upíří rodiny v Paříži, stal se učitelem mladého upíra zdál se šťastnější, než kdy byl. Ale přece jen se z jeho problematické minulosti vynoří jedno jméno a Lartenův život je znovu stržen vírem chaosu. Vyráží na nebezpečnou cestu a projede svět křížem krážem, aby našel svého nepolapitelného nepřítele. Existují totiž upíři, kteří se snaží vyvolat válku světových rozměrů. Upíři, kteří se nezastaví před ničím. Upíři, kteří jsou ochotní zradit Lartena tím nejhorším způsobem. A když už si Larten myslí, že je úplně na dně, tak ještě neví, že to nejhorší teprve přijde.


Závěr série o tajemném Lartenu Hroozleym jsem si užila. A moc. Snad už každý ví, jakou mám slabost pro tohoto upíra a celkově pro autora. Ve čtvrtém díle se opět vydáváme s hlavním hrdinou za jeho další životní etapou a dobrodružstvím. Kniha je rozdělena do očíslovaných kapitol, spíše kratší délky. Celkem má kniha pět pojmenovaných částí. Ústřední postavou celé knihy a samozřejmě i série je upír Larten Hroozley a příběh je vyprávěn er-formou, vše je ale zaměřeno na samotnou hlavní postavu.

Cokoliv, co autor kdy napsal a já to četla, bylo úžasně čtivé a napínavé a děsivé. No nedám na něj dopustit. Věřím, že kdyby Shan napsal i naprostou kravinu, bez hlavy a paty, bude to bezva a hlavně čtivé. Ale čtivost není jediným dominantním prvkem knihy. Další, co určitě stojí za zmínění, je humor celého díla. Shan v každé knize ukáže své umění neotřelého, velice originálního a trpkého humoru, nad kterým se křeníte, vybuchujete smíchy a někdy i vrtíte hlavou. Samozřejmě nechybí vtipné narážky na lidské vlastnosti a válečné či jiné spory dané do úst postav.
K vedení rozhovorů byl vybrán Mika Ver Leth, hlavně proto, že byl mladý a otevřený novým myšlenkám. (Larten si ovšem myslel, že svou roli v tom rozhodnutí sehrál i fakt, že Mika se obléká do černé a vůbec trochu vypadá jako nacista.)
Jak už jsem se zmínila, Larten se opět vydává na dobrodružnou cestu, samozřejmě nebezpečnou, jak jinak. V knize nalezeme mnoho různorodých prostředí, která jsou pěkně popsána a čtenář si je tak dokáže bez problému představit.
….Tvrdil, že nacisté se touží učit od moudrých upírů, napodobovat jejich způsoby, to vše, jen aby odvrátili svět od přízemních neřestí dnešní doby a přivedli ho ke vznešeným ideálům noci.
Bratři až do smrti je dokonalý závěr série. Dozvíme se zde mnoho nového o postavách a situacích, které vystupovaly v Sáze Darren Shana a vše si zařadíme a zpětně pochopíme (jen pokud si něco z předešlé ságy pamatujete..). Nechybí děsivé akční chvilky, plné tajemna, zvratů, krve, násilí a zvráceností.
„..Jenže nepřátelé… ne, vlastně oběti nacistů takovou možnost volby mít nebudou. Tihle lidé nenávidí bez důvodu. Vynášejí rozsudky nad nevinnými. V tomhle se lišíme. Upíři jsou drsní, nacisté suroví. My jsme nemilosrdní, oni jsou obludní.“
Tento díl přináší opravdu mnoho nového. Je od začátku propojen s obdobím druhé světové války a s Hitlerem a tyto prvky jsou v knize ve vztahu k upírům dobře zapracovány. Také porovnání osobností upírů a Nacistů bylo velice osvěžujícím a zajímavým prvkem. K vtipnějším a milejším novinkám patří fakt, proč má Vandža zelené vlasy (no fuj!), kde se vzala pověstná pavoučice Madame Okta či kdo je doopravdy Truska. Ještě jsem vás na knihu nenalákala? Já bych řekla, že ano!
„Ty nafoukaný starý netopýre,“ zafuněl jeho žák.
Za zmínění by dále stála postava Lartena Hroozleyho. Larten (jak ukázal už první díl série) měl od začátku těžký život a to se na něm velice podepsalo. Vydal se temnou cestou a stal se upírem. I nadále ale prožíval temné časy a nejen je. Zažil pravou lásku, pocit domova a tepla rodinného krbu, zradu z řad nejbližších apod. Jeho život byl dost různorodý a na každém rohu na něj číhalo překvapení, ať už milé či nemilé. Je to úžasný muž, má smysl pro čest, spravedlnost a, ač to nevypadalo, dokázal se někdy i usmát.
„Svět nám působí bolest všem, ať tím, anebo oním způsobem. Ale dokážeme si ubližovat i sami. Pokud půjdeš za svým osudem, máš možnost poznat i nefalšované štěstí. Pokud se ukryješ, nedosáhneš spokojenosti nikdy.“
Knihu a samozřejmě i celou sérii doporučuji všem fanouškům Darren Shana. Dále těm, kteří četli autorovu první ságu, kde Larten vystupoval. Skvěle si doplníte informace o jeho světě.  Máte rádi zvraty a nebezpečí? Tak honem začněte číst.
„To já druhá mám. Před pěti lety jsem se dohodla s Darvinem Allegrou. Ty ho neznáš. Je to dobrý generál, urputný bojovník, i když v rakvi není tak vášnivý, jak jsem doufala.“
Prvotní hodnocení z GR:
Skvělý závěr série! Co se mi líbilo? :)
1. propojenost s druhou světovou válkou a komické okamžiky s panem Hitlerem
2. opět Shanův neotřelý humor
3. Porovnání Nacistů s upíry
4. Proč má Vandža zelené vlasy (a jak se to stalo :D)
5. Kde se vzala Madame Okta
6. Původ Trusky
Upíři jsou drsní, nacisté suroví. My jsme nemilosrdní. Oni jsou obludní.

 5 hvězd

Zdroj anotace: Cooboo

Žádné komentáře:

Okomentovat