pondělí 9. února 2015

Malý princ (Antone De Saint-Exupéry)


Není mnoho knih, které můžete číst vícekrát a pokaždé v nich najdete něco nového. Malý princ k nim ale rozhodně patří.

Malý princ přichází na planetu Zemi z jiných světů. V poušti se setkává s opuštěným letcem, samotným autorem knihy. Vypráví mu o své podivuhodné životní pouti. O čistotě srdce, dobru a zlu, přátelství, lásce a odpovědnosti za ty, které milujeme…


Příběh Malého prince známe již každý. Ať už ze základní školy či z povinné četby na škole střední. Já osobně na tento příběh nedám dopustit.


Kniha je rozdělena na očíslované kapitoly doplněné ilustracemi, které jsou boží! Autorův styl psaní je jednoduchý, srozumitelný a čtivý. Díky své délce je kniha hned přečtená. Vypravěčem knihy je letec, který ztroskotal se svým letadlem na poušti daleko od civilizace.

Tady je to mé tajemství, úplně prostinké: správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.
Při princových návštěvách planetek autor ukazuje na jednotlivých představitelích planet špatné vlastnosti lidí. Malý princ jakožto malé dítě nedokáže lidské činy pochopit. Nejvíce mám ráda postavu lampáře, který více méně jediný dělá něco pro ostatní a ne pro sebe samotného.
V celém díle jsou hluboké filozofické myšlenky. Na jednu stranu to je pohádka pro děti, na druhou stranu si nejsem jistá, jestli by právě dítě dokázalo pochopit pravou podstatu příběhu. Proto je kniha také určena pro dospělé čtenáře. Já ji četla až na střední škole, proto nedokážu říci, jestli bych s ní měla či neměla problém jako dítě.
Autor v příběhu ukazuje dva světy. Ten krásný pohádkový pro děti a ten skutečný pro dospělé jedince. V díle nalezneme myšlenky týkající se pravé lásky, přátelství, lidskosti, upřímnosti a opravdovosti. Ukazuje, že může existovat svět bez zla a utrpení.
"Co to znamená ochočit?" "Je to něco, na co se moc zapomíná," odpověděla liška. "Znamená to vytvořit pouta..."

Člověka vede k zamyšlení se nad pravými hodnotami lidského života. Jaká je dnešní doba a jak ovlivňuje život probíhající v ní X pohled maličkého prince, který nachází smysl v úplně jiných věcech.
Malý princ je čisté nevinné dítě. Má všechny krásné a kladné vlastnosti, jaké děti mívají, než vyrostou. Je milující a věrný. Pro svoji květinu by udělal cokoliv.
Letec ukazuje svět dospělých, který se jen těžko malému princi chápe. 
Knihu doporučuji všem. Každý by si měl přečíst toto krásné dílo a zamyslet se nad dnešní dobou.

5 hvězd


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!
Více o knize

2 komentáře: