pondělí 8. prosince 2014

Bohové Olympu – Proroctví (Rick Riordan)


Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!

Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu?

Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…

 
Na volné pokračování série Percyho Jacksona jsem se opravdu těšila. Ze začátku  jsem o obávala o originalitu příběhu, ale nebyl důvod. Riordan se opět předvedl v tom nejlepším světle. Kniha je rozdělena na římsky očíslované kapitoly a každá z nich je vyprávěna z pohledu z jednoho hlavních hrdinů – Jason, Piper a Leo. Styl psaní je oproti první sérii vybroušenější, lepší v mnoha ohledech, ale stále stejně poutavý jako to bylo u PJ.  
Zdálo se, že je mu přes šedesát, měl kštici bílých vlasů, ale na tváři haldy make-upu a uhlazeny vyraz jako po plastické operaci. Nebyl ani docela mlady, ani docela starý, jen divný — jako by někdo ohřál figurku Kena v mikrovlnce.

„Jasně.“ Aiolos se zasmál. „Pardon. Mellie, pošlete těm polobohům něco pěkného. Třeba bonboniéru."
„Bonboniéru každému polobohovi na světě, pane?“
„Ne, to by se prodražilo. Tak nic. Počkat, už je čas! Jsem v eteru!"

Jako první, co bych zmínila, je různorodost a promyšlenost prostředí. Naši hrdinové se vydávají na nebezpečnou výpravu plnou nestvůr z minulosti. Prolíná se zde moderní doba s řeckými i římskými podobami nepřátel. Putování začíná v Táboře polokrevných, pokračuje vzdušnou cestou na bronzovém drakovi Festusovi do Kanady za králem. Poté se postupně hrdinové setkávají na zvláštních (pro obyčejné smrtelníky normálních) místech s postavami z řeckých bájí, např. s Médeiou a králem Midasem… Zloduši na první pohled bydlí na obyčejných místech, ve vile obklopené vysokými zdmi či v obchodním domě, až uvnitř se hrdinové zaleknou, kamže to vlastně vpadli a ke komu. Moc se mi líbí tato propojenost. Moderní dojem navenek, uvnitř zkažené zákeřné zlo toužící po bohatství, pomstě a moci. Hrdinové v tomto díle dokázali procestovat pořádný kus země a k tomu se váže mnoho různých dobrodružství.
Ten nejbližší, který nejčastěji jedna s hrdiny, je Boreás, severní vítr."
„Takže si ho vyhledám na mapách Googlu —“
„Ale ne, toho není těžké najit," ujišťovala ho Annabeth.
Dále bych zmínila neotřelý humor poloboha Lea. Jeho vtipné hlášky, prořízlá pusa a mnohdy upřímné rejpání nemělo chybu. Skvělé na osvěžení napjaté atmosféry.
Vtip byl v tom, nemyslet - jenom přežít.
Co se týče zloduchů, tak autor vybral skvěle. Nebylo zde žádné opakování (až možná na jednoho) z první série. Opět se k nim vázal jejich příběh z minulosti poddaný trošku moderněji. Propojení s dnešní dobou bylo logické a nemělo chyby.
V knize byl velmi barvitý a živý popis, jak prostředí, postav z mytologie, samotné mytologie či polobohů. Celé Proroctví bylo od začátku do konce akční, napínavé, zábavné. Pomalu se rozjíždělo. V úvodu bylo seznámení se s novými hrdiny a jejich životy, poté nás autor hodil do dobrodružství a vůbec nás nešetřil. Samotné boje s nepřáteli byly dokonalé. Autor je dokázal tak živě vylíčit, že jste si připadali v akci s nimi. Tato série má nejen řecké, ale i římské prvky, což je milé oživení a poučení navíc.
Veliký ošklivý obličej.
„Matko boží!" vyjekl.
Tvář couvla a zaostřila se. Hleděl na něj vousatý muž v umazané modré kombinéze. Obličej měl hrbolatý a plny podlitin, jako by ho poštípal milion včel nebo ho někdo vláčel po štěrku. Možná obojí.
,,Pfff" odfrkl si ten muž. „Když už, tak otče boží. Já myslel, že ten rozdíl dávno poznáš, chlapče."

Konec knihy se mi moc líbil a těším se na další díl. V prvním díle toho bylo mnoho nakousnuto a hodně vysvětleno, ale věřím, že nás toho ještě spoustu čeká. Samotné proroctví, které se váže k celé sérii, bylo originální a nemůžu se dočkat, jak to vše dopadne.
Jak jsem se již zmínila, hlavní hrdinové jsou tři velice rozdílní polobohové. Co mají všichni společné? Je to smysl pro tajemství. Každý totiž to své ukrývá v srdci a bojí se jít s pravdou ven. Každý hrdina je velice sympatický a něčím výjimečný.
 
 
Trenér Hedge houkl: „Pusť tu filmovou hvězdu, ty obrhnusáku!
Nebo ti zarazím kopyto přímo do —“

Leo: typický bavič. Svými vtípky dokáže každému zvednout náladu a zlepšit atmosféru. Zachránce situací, šikovný mechanik a věčný optimista.
Jason: prototyp úžasného hrdiny a hvězdy, po kterém jde každá holka. Roztomilý chudáček bez paměti. Hrdina v zářivé zbroji přímo k zulíbání. Vůdce, který vymyslí každý plán.
Piper: hlavní dívčí postava s úžasným darem od bohyně matky Afrodity. Nejvíce sužovaná tajemstvími. Velice rozumná. Na jednu stranu obyčejné děvče, na druhou krásná super hrdinka.
 
 
Pak za sebou Jason uslyšel zapraskaní. Rozpouštějící se led na Héřině kleci se odloupl jako závoj rozbředlého sněhu a bohyně vykřikla: „Ale ne, mě si nevšímejte! Tady jen umírá vládkyně nebes!“
Jason sesedl a nařídil Bleskovi, aby zůstal na místě. Všichni tři polobohové seskočili do nádrže a utíkali ke kleci.
Leo se zamračil. „Ehm, tio Callido, vy se zmenšujete?
„Ne, ty pitomče! Zmocňuje se mě země. Honem!
Určitě bych knihu doporučila všem, kdo mají rádi řecké báje. Skvělé čtení na chladné večery, ale i do školy pod lavici. Nechte se zlákat nebezpečným dobrodružství, uděláte moc dobře!

5 hvězd

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!
Více o knize zde.
Zdroj anotace: Fragment 

4 komentáře:

  1. Miluju tuhle knížku, miluju tuhle sérii, reálně to celé miluju. Už mám za sebou Hádův chrám a na Krev Olympanů se nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat