čtvrtek 11. září 2014

Jsem rozohněná (Tahereh Mafi)

Juliette přežila a její příběh pokračuje… Nic už ale není jako dřív. Juliette čeká velká zkouška, musí ovládnout svou sílu a přestat být tou malou zlomenou dívkou.
Osud Bodu Omega je nejasný a každý, na kom Juliette kdy záleželo, se ocitl v nebezpečí. Válka je na dosah ruky a Juliette ví, že jediná cesta, jak se udržet naživu, je svrhnout nový systém. Její smrtící dotek přestává být prokletím a stává se velkou výhodou. Ale i tak to sama nedokáže – pomoct jí může jen někdo, o kom byla vždy přesvědčená, že mu za žádných okolností nemůže důvěřovat: Warner.

 
Nejdříve jsem byla roztříštěná. To se dalo přežít. Poté zlomená. To už jsem byla na pokraji svých sil, ale rozohněná?! Sakra. Při čtení posledního dílů trilogie spisovatelky Tahereh Mafi jsem měla opravdu dojem, že svým pohledem minimálně podpálím koberec. Takhle kniha je totiž drahokam mezi všemi ostatními. Závěrečný díl měl vše, co by měl mít, ale k tomu se teprve dostanu. :)
Kniha je rozdělena na očíslované kapitoly. Přehledné a bezproblémové. Vypravěčem, stejně jako u ostatních dvou dílů, je Juliette. Co se týče autorčina stylu psaní, tak ten je přímo strhující. Nenechá žádnou duši vydechnout a nutí vás stále do další a další kapitoly. V textu se naleznou opravdu zajímavá přirovnání, která by mě samotnou ani ve snu nenapadla.
Poté, co byla Jul na konci druhé dílu postřelena, se probouzí a začíná přemýšlet, co dál. Ví, že se něco stalo, ale bojí se pravdě podívat do očí.. Ale bude muset, pokud chce ochránit ty, které miluje. Nemůže dále nečině sedět v koutě jako ustrašená dívka, kterou bývala. Musí pevně vzít vše do rukou a postavit se čelem k realitě a ta není zrovna pěkná. V tom všem ji nečekaně pomáhá Warner, kterému se dá jen těžko věřit, ale nic jiného jí a jejím blízkým nezbývá. Pokud chtějí vyhrát válku, svrhnout nesmyslný systém  a změnit nejen své životy, ale i životy chudého obyvatelstva, musejí proto něco obětovat.. Podaří se našim hrdinům změnit svět a přemoci zlo, které je sužuje?
„Žádná zbraň, žádný meč, žádná armáda ani žádný král nikdy nebudou silnější než jediná věta. Meče mohou pořezat a zabít, ale slova se do člověka zabodnou a zůstanou v něm. Zanoří se do kostí a stanou se součástí těla, které si neseme do budoucnosti, a po celou dobu v něm vrtají. Už nikdy se jich nezbavím.“
Příběh je opravdu propracovaný do nejmenšího detailu. To je jeho velké plus. Autorka nešetřila na popisech všeho druhu. Prostředí, ve kterém se hrdinové pohybovali. Techniky, kterými při boji disponovali. City, které vyjadřovali druhým. Jiskření, které probíhalo mezi našimi milenci.
„Rozohni mě, lásko. Rozohni,“
Nalezneme v něm spoustu akce a napětí. Nejen napětí z očekávaného boje, ale také mezi hrdiny. Jul trápí láska k Adamovi i Warnerovi a opravdu to nemá lehké. Já osobně nechápu, nad čím přemýšlela, pro mě by to byla jasná volba, ale tak já naštěstí nejsem ona. :D
Tahereh dokázala vytvořit tak propracované postavy, až mě z toho přecházel zrak. Pomalu nikdo nebyl takový, jaký se zdá v předchozích dílech.
Juliette se konečně vzchopila, odhodila masku chudinky a stala se z ní silná žena, která měla vlastní názory (již nepřeškrtané), které se nebála říci. Objevila v sobě vůdčí vlastnosti a sebejistotu. Konečně, že?
Strach se naučí mít ze mě strach.
Kenji, byl a vždy bude rozkošný! Ten jeho humor, vtípky a ironické poznámky celý děj perfektně osvěžovaly. Oplýval takovým optimismem, až jsem si říkala, že se jím nafoukne jako balonek a někam odletí.
Warner byl jako vždy neodolatelný. Vůbec bych nečekala, co se z něj vyklube a opravdu mě mile překvapil. To kvůli němu jsem občas málem očima propálila ten koberec :D. Jeho povaha, kterou tak dlouho skrýval spolu se svými city, byla úžasná a musím říct, že spisovatelka si s ním pěkně pohrála a se čtenáři jakbysmet.
Je to velmi intenzivní, neuvěřitelný polibek.
Je to polibek, jaký inspiroval hvězdy, aby vyšplhaly na oblohu a ozářily náš svět.
Adam byl magor. Nikdy jsem ho nemusela. Už od prvního dílu mi na něm něco nesedělo a jeho chování v rozohněné to akorát potvrdilo. Na jednu stranu mi ho bylo líto, na druhou jsem měla sto chutí mu někdy dát pěstí, aby se vzpamatoval.

Rozhodně celá série Jsem roztříštěná bude patřit k mým nejoblíbenějším knihám. Jak už jsem se jednou zmínila, závěrečný díl trilogie měl všechno, co by měl mít. Akci, napětí, romantiku, hloubku, úvahové i vtipné pasáže, skvělé hrdiny (jak plné humoru tak i hysterické magory.. :D).. Jul se konečně vzchopila, Kenji byl skvělým bavičem, Warner byl jako vždy neodolatelný a Adam? Noo tak toho radši komentovat nebudu.. :D Závěr knihy a Juliettino demolování bylo perfektní!:)

5 hvězd

 
Zdroj anotace: CooBoo

2 komentáře:

  1. Achjo, to si musím přečíst! Jsem roztříštěná mě nadchla, Jsem zlomená zklamala (teda vlastně jenom Juliette a Adam, ostatní byli v pohodě). Vypadá to, že Jsem rozohněná bude skvělá. Škoda, že se k tomu dostanu nejspíš až o Vánocích. :P :)
    Mimochodem, škoda, že CooBoo neponechalo/nesehnalo práva na původní obálky. Jsou geniální!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlomená měla svoje okamžiky, ale jako celek byla skvělá.:) Rozohněnou ti klíďo můžu půjčit :P
      A původní obálky jsou boží. Je jen otázkou času, kdy si ji seženu :D!!

      Vymazat