čtvrtek 21. srpna 2014

Léto na druhý pokus (Morgan Matson)

 
Poslední léto, které by mělo trvat navěky…
Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému.
Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. Každý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska.
Nová kniha od Morgan Matsonové, autorky Amy a Rogera: Na cestě, vám zase zlomí srdce!



Knihu jsem si pořídila, jelikož jsem od této autorky četla její roadtrip Amy & Roger: Na cestě a ten mě opravdu okouzlil. Anotace této knihy také nebyla špatná a to mě přesvědčilo ve čtení. Kniha je psaná velmi čtivým stylem, dále s velkou dávkou lehkosti a věrohodnosti. Hlavně ta věrohodnost přidává knize na kráse. Příběh je dělen na očíslované kapitoly a ty jsou pak dále rozděleny na pojmenované části (Dům u jezera, Ztráty a nálezy). Vypravěčem celé knihy je hlavní hrdinka Taylor.


Taylor a její rodina se po pěti letech vrací zpět k domu u jezera, aby zde strávili společně poslední léto, předtím než jejich otec podlehne rakovině. Už jen ten fakt, že je jejich otec nemocný, je strašný, ale Taylor navíc trápí i to, že se musí vracet na místo, kde ublížila dvěma nejlepším lidem na světě. Hrdinka nás postupně provede celým osudovým létem prostřednictvím vzpomínek a odhalí nám tajemství, proč se sebrala a utekla od své nejlepší kamarádky a první lásky. Tyto flashbacky se objevují knize náhodně, převládá přítomnost a Taylořin boj s jejími démony. Hrdinka si těžce zvyká na nové/staré prostředí. Náhodná setkání s Henrym a společná letní brigáda na pláži s Lucy, ji vůbec nic neusnadňuje, naopak. Lucy ji ignoruje a Henry je chladný. Jak už to v knihách bývá, vše se nakonec otočí k lepšímu. Děvčata se usmíří a stanou se z nich postupem času opět kamarádky a i s Henrym to nebude k zahození.. :D

V knize je dobře vypracovaná psychologie všech postav. To jí dodává na reálnosti. I přesto, že se konec knihy byl jasný od začátku, stejně mě dostal! Byl dechberoucí, mučivý a opět realistický. V příběhu se mísí smutné a veselé chvíle. Smutné, kdy Tay přemýšlí, co bude dělat dál, až se to stane a veselé naopak, když prožívá něco pěkného a uvolní se. Z knihy přímo sálá romantika, nejen ta z vyprávění o její 1. lásce, ale i ta, kterou prožívá v přítomnosti (a neprožívá ji jen ona).
Co se týče tajemství, které je v knize předhazováno od začátku a Tay nám ho odhalí kolem poloviny knihy, je pěkně stupidní. Ovšem právě proto, že ten problém je tak banální, se stává uvěřitelným. Tento problém potkal již každého z nás v určité míře a všichni víme, že utéct je ta nejhorší možnost. Celý příběh je prostoupen velkou dávkou napětí, což mě po několika stránkách spíše přišlo nepříjemné až přehnané.

Moc se mi líbila změna přístupu členů rodiny k sobě samotným a ostatním. Už jen to, že je tato krutá zpráva dokázala stmelit, něco o jejich charakteru vypovídá.  Společné večery při hraní her a povídaní si o svém prožitém dni, bylo pro ně nepředstavitelné, ale přesto to dokázali. Užili si celé léto společně jako rodina, překonali mnohé překážky, ale hlavně spolu drželi pohromadě. Slovní hříčky Tay a jejího otce byly nezapomenutelné a velice osvěžující v napjatém příběhu. V nejedné kapitole nalezneme pasáže k zamyšlení a expandující emoce.
Kdybych měla knihu rozdělit, bylo by to asi takto: první polovina knihy byla průměrná, až tak mě neoslovila. Co se týče druhé poloviny, ta je pravým opakem k první. Byla vzrušující a více mě bavila, rozhodně se tak netáhla jako první. Závěr knihy byl zdrcující.

Taylor je milá dívka, která upřímně lituje svého rozhodnutí utéct od problémů. Je to její vlastnost a ona se s ní musí naučit bojovat. Sama ví, že vyhýbáním se minulosti nic nevyřeší. Upřímnost je ta, která tu vyhrává.
Henry je strašně fajn. Hned jsem si ho oblíbila. Je oddaný a opravdový přítel do nepohody. Dokáže člověka překvapit a umí být upřímný na rozdíl od Tay. To, jak v ní věří, i když mu několikrát ublížila, je jedině ukazatelem pravé lásky. 
Lucy je pro Tay spřízněná duše/kamarádka. Jako druhý díl skládanky. I přesto, že mi tato postava moc nesedla, přišla mi chvílemi příliš otravná a nesympatická, pro vypravěčku je vším.
Rodina Edwardsových byla typickým příkladem rodiny, která měla všechno. Žila si v městě svým uspěchaným životem. Jejich změna, která proběhla během léta, byla nutná. Jak jinak by všechno překonali, než spolu. Nejvíce jsem si oblíbila Taylořina taťku za jeho tajný projekt pro ostatní členy rodiny a skvělý smysl pro humor.

Rozhodně doporučuji všem romantickým a citlivým duším. Takové milé letní čtení, které nejednoho nenechá chladným. Už jen obálka knihy by Vás měla oslovit. Prostředí, které je na ní, krásně ukazuje obsah v ní. Léto, jezero a sluncem prohřáté pláže.

 

4 hvězdy

 

 Zdroj anotace: CooBoo

4 komentáře:

  1. Chtěla bych umět psát takhle dlouhé recenze, když já nevím, jak se to naučit, asi trénováním jedině. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Někdy to jde samo. Já tu teprve začínám s recenzemi a ne každá je dlouhá. :) ale vše je o přemýšlení. Mně nejvíce pomáhá, když si napíšu recenzi v bodech na papír :) a pak ji přenesu sem.

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem taky četla a hodně si mě získala. Je to hodně věrohodná a milá povídka, která má nesmírně smutný konec. Ten dopis jsem dost obrečela. :D Ale taky mě trochu štvalo to její utíkání a to ohromně velké tajemství, které skoro nic nebylo a dělali z toho zbytečnou vědu. :) Krásná recenze, i když trochu dlouhá. Ale každému vyhovuje něco jiného. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju:) ten dopis byl krásný a ten problém trošku moc zveličován, to ano.. Je dlouhá, ale v této knize toho bylo tolik, ze mi to zkrátit nešlo :)

      Vymazat