úterý 15. července 2014

Pátá vlna (Rick Yancey)


„Existence včerejšku ještě nezaručuje, že přijde zítřek.“

Po První vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A Třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po Čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.

Teď se blíží Pátá vlna a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.

 
 


Knihu jsem si vybrala na základě anotace. Když jsem se o ní poprvé dozvěděla, věděla jsem, že ji musím mít. TOHLE je přesně moje gusto! Zbožňuji všechny postapokalyptické světy.  Příběh plný akce, napětí, bolesti, ztráty blízkých, vyhubení lidstva, lehké lovestory a hlavně mimozemšťanů.
Kniha je rozdělena na 13 kapitol. Každá kapitola má svého vypravěče. Většinou se střídá hlavní hrdinka Cassie s Benem. Po jedné kapitole tu máme vypravěče ve 3. osobě - Tlumiče a Cassiina bratra Sammyho. Tohle střídání vypravěčů bylo milé oživení děje. Velké plus pro autora.
I. POSLEDNÍ HISTORIČKA - vypravěčem je Cassie. V této části se dozvíme o životě Cassie před a během invaze mimozemšťanů.
II. ŘÍŠE DIVŮ - Ben. Osud hvězdy střední školy Benjamina, jeho setkání s mimozemskou civilizací a rozhodnutí co dále se svým ubohým životem.
III. TLUMIČ - vyprávěno ve třetí osobě. Zjistíme, jak funguje čtvrtá vlna, kdo nebo co to vlastně je Tlumič a jaká je jejich funkce v systému.
IV. JEPICE - Cassie. Cestování Cassie do neznáma. Setkání se hrdinky s tajemným a neodolatelným cizincem Evanem Walkerem.
V. TŘÍDĚNÍ - ve třetí osobě. Pohled seshora na osud Sammyho, Cassiina malého bratra.
VI. LIDSKÁ HMOTA - Ben. Výcvik armády a tím pádem radikální změna v životě Bena.
VII. SRDCE K ZABÍJENÍ - Cassie. Pochyby, pochyby a zase pochyby. Kdo je neznámý cizinec?
VIII. DUCH POMSTY - Ben. Boj vycvičené čety s mimozemskou civilizaci, ale nic není, jak by mělo být. Je to tak správné? Nikomu nevěř, to je to oč tu jde!
IX. KVĚT V DEŠTI - Cassie. Poznání skutečného Evana, bez vnějších slupek plných tajemství. Dále v této kapitole padne důležité rozhodnutí, které ovlivní zbytek děje. Vydejme se za nepřáteli, anebo je to všechno jinak? Záchrana bratra začíná.
X. NA TISÍC ZPŮSOBŮ - Ben. Pro mě rozhodně divný hrdina Ben jedná a překvapuje okolí.
XI. NEKONEČNÉ MOŘE - Cassie. Nález toho nejcennější, co jí v životě ještě zůstalo.
XII. KVŮLI KISTNEROVI - Ben. Boj, boj a zase boj.
XIII. ČERNÁ DÍRA - Cassie. Shledání blízkých, jak se dalo očekávat od začátku. Hrdinské kousky hrdinů rozhodně nechybí v poslední kapitole. Dobro x zlo. Přeživší x E. T. Jasná výhra!

„Dříve či později si musíte vybrat: buď budete utíkat, nebo se postavíte čelem tomu, čeho se bojíte.“


Co se týče stylu vyprávění, tak si nemohu stěžovat. Kapitoly byly dobře napsané, neobsahovaly žádné krkolomné věty a pěkně na sebe navazovaly. Vše bylo skvěle souvislé.
Ženská hrdinka Cassie je obyčejná šestnáctiletá dívka, která přišla o všechny, krom svého milovaného bratříčka, kterého však také dlouho neuchrání. Je tvrdohlavá a nechce ho zklamat, proto slib, který mu dala, se snaží splnit za každou cenu. Díky Bohu, že to tak bylo. Je velice nedůvěřivá, ale kdo by v její situaci nebyl. Ze začátku knihy jsem ji nějak extra nevnímala. Prostě jedna z vypravěčů. Jak jsem se dostávala ve čtení dále, oblíbila jsem si ji a držela ji palce, ať se jí vše povede.
„Některé věci nemusíš slibovat, prostě je uděláš.“

Evan Walker. Kdo by ho nemiloval? Po přečtení pochopíte! Je to sexy tajemný hrdina, který jakoby spadl z nebe. Skrývá v sobě řadu tajemství a ne jedenkrát čtenáře překvapí.
Ben Parish. Je divný a nesedl mi. Jeho přezdívka Zombie mi k němu také neseděla. Kapitoly, ve kterých se stal vypravěčem, byly z mého pohledu příliš přemrštěné všemi vojenskými věcmi, až tak mě nebavili jako ty Cassiiny.
„I ten nejlepší hráč vám řekne, že štěstí nevydrží věčně.“



Velice se mi líbil autorův popis první až čtvrté vlny. Jak probíhal a nastal konec světa, bylo pro udělání si obrázku o situaci skvělý nápad.
I když děj této knihy nemusí působit vůbec vtipně, našla jsem pár vtipný věcí. Např. to je otravný medvídek, kterého hrdinka neustále vleče sebou, protože ji ho ztracený bratr svěřil. Chápu, že je to takový ten symbol naděje, návrat k rodině a šťastného konce, ale na mě to působilo spíše absurdně. Praštěný generál Vosch mi přišel spíše vtipný než hrůzostrašný. Rozhodně jsem si ale zamilovala tikající, mrkající bombu „zelené oko“. Vždy, když přišla na řadu, stala se zaručenou vstupenkou na pořádný akční děj.
Knihu doporučuji všem milovníkům dobrého sci-fi, dystopií a postapokalyptických světů. Rozhodně se u ní nebudete nudit. Budete do poslední stránky držet hrdinům palce, ať se jim vše splní.

5 hvězd

Btw. Také se můžeme těšit na film, který se snad povede!

zdroj anotace: BARONET

2 komentáře:

  1. o Pate vlne ted slysim ze vsech stran, asi se po ni budu muset taky podivat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako fakt to bylo trošku něco jiného, spojení více prvků tomu dodalo širší pojetí a celkově je to dobře napsané :) rychle sežeň a šup na ni :D :)

      Vymazat