pondělí 10. října 2016

Zom-B: V podzemí (Darren Shan)

Anotace:
Několik měsíců po útoku zombií na školu se Becky probudí ve vojenském komplexu a prakticky na nic si nepamatuje. Jedno ví však určitě – nestala se z ní nemyslící kreatura bažící po lidských mozcích. A vědci, kteří ji zkoumají, jí nechtějí nic prozradit. A tak se Becky snaží přijít na to, proč právě ona je mezi zombiemi výjimečná? Proč dokáže myslet? A co se stalo se světem tam venku? Ovšem brzy jí dojde, že ani ve vojenském komplexu není v bezpečí a zánik je blíže, než by kdokoli čekal.

Jistě někteří (možná skoro všichni) víte, jak moc mám ráda spisovatele Darrena Shana, a proto jsem si nemohla nechat ujít druhý díl série o zombících (knihu jsem četla hned po vydání české verze, jen ta recenze se ne a ne napsat).
Co stejně jako u prvního dílu musím zmínit je bezvadná čtivost knihy, typický Shanovský humor plný ironických a satirických narážek či velmi barvitá popisnost, hlavně všech věcí spojených s krví!

Ďábelsky jsem se usmála. „Takže jsem se proměnila ve zlého vlka. Abych tě lépe viděla, slyšela a cítila, Karkulko.“

Atmosféra a prostředí:
Druhý díl nás z boje o život ve školní budově zavedl do podzemního komplexu plného vojáků a lékařů držících v zajetí zombie se smyslovými schopnostmi (zomhlavouni). Prostředí, ve kterém se naše hlavní hrdinka nachází, bylo detailně popsáno. Nad celým tajuplným prostorem se nesla nervy drásající, krvavá atmosféra plná tajemství a oparu nadpřirozena.

Zlo a akce:
Rozhodně musím Shana pochválit za větší dávku akčnosti a napětí než bylo u prvního dílu. Konečně mohu knihu pojmenovat „pořádnou zombie apokalypsou“! Tato kniha je prolezlá skrz na skrz zlem všechno druhu. Máme zde duté zombie, které vede kupředu pud, zomhlavouny, kteří, ač mají rozum, tak jsou krutí a neovladatelní. Z celé knihy přímo sálá nelítostný boj o přežití. Na jedné straně tu máme výjimečnou hrdinku B a krvežíznivé zombie (možná spíše mozku-chtivé zombie), na druhé sobecké vojáky a lékaře, kteří (haha) dostanou, co jim patří!

„Skáče B přes oves, přes zelenou louku,“ zpívala jsem v duchu svému odrazu, „kousl ji zombíček, udělal z ní mrtvolku.“
Záhady a tajemství:
Kniha je plná záhad a tajemství, která se teprve postupem série jistě vybarví. Co stojí za mínění, je typický prvek, který autor často do svých knih dává, a to velmi tajuplné zloduchy ke všem těch záporným postavám navíc. Zde máme záporáky, kteří ovládají určitým způsobem nemrtvé. Věřím, že časem se z této skupiny manipulátorů vyklube ještě větší záhada, než to je teď, a že to pěkně zamíchá kartami osudu.

Konec:
Shan prostě miluje a umí takové ty WTF šíleně otevřené konce, za které byste ho nejraději rozčtvrtili!! Ale bohužel se nedá nic dělat než si pořídit další díly v angličtině, tak jako já, a číst si a divit se, co se dál stane, protože se je rozhodně na co těšit.

Postavy:
Svérázná vypravěčka a hlavní postava knihy B prošla rozhodně od prvního dílu změnou k lepšímu ve svém chování. Jako zombie se chce chovat slušně např. bez rasistických podtextů, které ji vždy vštěpoval otec. I přes to, že nemá srdce, a to doslova, se snaží být citlivější a lidštější bytost než před svou smrtí. Nejen na ní, ale také na ostatních postavách, se autor vyřádil v popisu jejich nejrůznějších znetvoření, která utrpěli při své smrti či posmrtně. Shan prostě umí skvěle popsat, jak vypadají jeho zombíci. 

„Rasistická zombie nás bude poučovat o morálce,“ vysmál se mi doktor Cerveris.
Závěr:
Doporučuji všem příznivcům tohoto autora, dále všem, kterým se nedělá špatně z myšlenky na krev, střeva, mozeček apod. Je to sice celkem krátké dílo, ale je v něm toho mnohem víc než by možná jeden čekal. Má to své woow momenty a napínavé mučivé okamžiky, ale pro mě to je prostě Shan a pochybuji, že mě někdy zklame.

Název: ZOM-B: V podzemí
Autor: Darren Shan 
Nakladatel: CooBoo
Počet stran: 216
Rok vydání: 2016
Mé hodnocení: 4/5


Žádné komentáře:

Okomentovat