čtvrtek 26. dubna 2018

Učedník (Taran Matharu)


Anotace: Než mu schopnost přivolávat démony obrátila život naruby, byl Fletcher prostým kovářským pomocníkem. Nyní se má stát válečným mágem a bojovat proti divokým orkům, kteří ohrožují jeho vlast. Jenže po moci touží i falešní šlechticové a ti tajně připravují zradu. Osud císařství leží ve Fletcherových rukou a jeho jediným pomocníkem je démon Ignatio... Už jste přečetli Harryho Pottera a Pána prstenů, a lačníte po dalším vzrušujícím příběhu? Učedník je tady pro vás, pohltil miliony čtenářů, pohltí i Vás!

Úvod
Už nějaký ten pátek jsem kroužila kolem této série a několik mých přátel mi ji neustále nenápadně podsouvalo. Takže jsem se konečně odhodlala ke čtení a jak to vlastně dopadlo?

Příběh je vyprávěn er-formou, jehož ústřední postavou je mladičký Fletcher, kolem kterého se vše točí. Musím říci, že mě autor mile překvapil živými a detailními popisy, které si pohrály s mojí fantazií a dokázaly mě během čtení přenést do samotného příběhu. Dějovou linii jsem si také velmi užila, jelikož splňovala to, co jsem očekávala a to gradující okamžiky plné akce, napětí a zvratů. Další plusem, a ne rozhodně posledním, je čtivost, která byla bezproblémová.

Atmosféra a prostředí
Příběh začíná v malé vesnici hluboko v horách a lesích, kde žije sirotek Fletcher. Kvůli několika ne zrovna dobrým okolnostem bude nucen opustit svůj domov a vydat se do světa se svým nově, nečekaně získaným démonem. V jedné temné uličce během přepadení jeho osoby se zjeví záhadný muž, který ho zachrání a odvede do školy pro válečné mágy, kam patří se svým vzácným démonem. Teprve ve škole se ukáže, jak moc je jeho svět rozpolcen. Obyčejní lidé X nenávistní šlechtici X trpaslíkové X elfové. Každý proti všem! Za sebe mohu říci, že jsem si téměř okamžitě zamilovala autorem vytvořený svět. Nebyl sice zrovna originální, jelikož Flechter připomínal Eragona, akorát že „našel“ démona a ne vejce s drakem, ale i tak se mi to fakt líbilo! Vše bylo do detailu popsáno a svět mi přímo hrál ve všech barvách před očima.

Všechno, co říkal, myslel naprosto vážně – čím víc se toho o trpaslících dozvídal, tím víc si jich vážil. Kéž by dokázal usilovat o zlepšení své situace se stejnou rozhodností jako oni!

Zlo a akce
Jelikož je hlavní hrdina obyčejný chlapec a ještě ke všemu očividně něčí bastard, nemá to na akademii lehké hlavně ze strany šlechticů. Ale i přes počáteční problémy si najde přátele, kteří jsou stejně jako on utiskování. Takže nejenže má Flechter složité postavení ve škole, navíc ani nově nastoupený profesor ho prostě nemá v lásce a to nemluvě o tom, že v celém císařství se začínají projevovat menší revoluce, jelikož vládce se rozhodl pro pakty s národy elfů a trpaslíků. Nic není v tomto světě jednoduché a nikdo není v bezpečí. Zlo číhá na každém rohu a touží čím dál více po neomezené moci a je jen na hlavním hrdinovi a jeho přátelích, jak si poradí. Opět zde mohu říci, že i záporné postavy jsou lehce neoriginální a předvídatelné, ale to nijak na akčnosti, napětí a zvratech v příběhu neubralo.

„Neměl jsem o lidech správnou představu,“ zamumlal Atilla, upíraje pohled k zemi. „Ale to nic nemění na tom, že se na nás dopouštějí mnoha násilností. Jen teď už vím, že si nenávist nezaslouží celá lidská rasa, ale systém, ve kterém žijeme.“


Záhady a tajemství
Každý něco tají, jelikož když někdo něco důležitého někomu prozradí, může se leda tak dočkat kudli v zádech. Mnoho spiknutí je na pořadu dne a je potřeba s nimi něco udělat. Což, jak je očividné, je na hlavních hrdinech. Nejen, že se Fletcher potřebuje naučit vše, co obnáší výuka na válečného mága, také si musí poradit s turnajem, který ho čeká po roce učení a on skutečně nechce, aby vyhrála jedna konkrétní šlechtická dvojce namyšlených zazobanců. Celý příběh disponuje mnoha tajemstvími, která se nakonec vysvětlí. Některá byla překvapující, jiná celkem předvídatelná.

„Důvod, proč jsem se stal tvým patronem, Fletchere, je v tom, že mi připomínáš mě samotného. A ještě důležitější je, že vím, kdo jsi. Nebo aspoň co jsi.“

Postavy
Fletchera a jeho božího démona jménem Ignatius nelze nemilovat! Vážně, tohle byla skvělá dvojice, která si po celou knihu budovala vztah a snažila se přijít na to, jak spolupracovat a najít tu správnou cestu pro člověka a jeho démona. Nejvíce jsem si užila jejich kooperaci při již zmíněném turnaji, kde spolu bojovali bok po boku a ukázali se jako naprosto sehraný pár nejlepších přátel. Nejen ústřední dvojice byla zajímavá. Taktéž trpaslík Othello či elfka Sylva byli báječní hrdinové, odvážní a obětaví.

Závěr
Učedník sice nepřináší do světa fantasy nic moc originálního, jelikož je jak Když Eragon našel příšerku a ještě ho poslali se učit na Bradavický hrad.“, ale mně to upřímně bylo celkem jedno. Čtení jsem si maximálně užila, poněvadž příběh měl spád, byl plný akce a nečekaných zvratů. Měl velmi příjemné hrdiny a samotná soutěž odehrávající se ke konci knihy mezi učedníky byla značně napínavá. Taktéž nesmím opomenout ty zábavné části knihy, které ukazovaly, jak se studenti učí nové znalosti a snaží se vžít do kůže démonů a naučit se s nimi pracovat. Konec příběhu je jedno velké woow a já se moc těším na jeho pokračování, jelikož nutně musím vědět, kam a jak bude cesta Fletchera a jeho démonka ubíhat! Takže suma sumárum, příběh určitě doporučuji!

Název: Učedník
Autor: Taran Matharu
Počet stran: 320
Nakladatelství: Alpress  
Rok vydání: 2015
Moje hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu Palmknihy.


2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Takhle kniha mě už dlouho láká :) Připomíná mi oblíbeného Sedmého syna nebo sérii Magisterium, ty mě moc bavily :) Tak snad i Učedník :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju:) i za doporučení! Na sérii Magisterium se už delší dobu chystám :)

      Vymazat