neděle 25. března 2018

Divotvůrce (Sebastien de Castell)

Anotace: Někdy vám život rozdá karty, se kterými nejde hrát. A jedinou cestou k přežití je naučit se triky! Jste-li zasvěcenci Jan’Tepu, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti a stát se divotvůrcem. Jenže Kellen nezdědil žádné magické nadání a hrozí mu naprosté zostuzení. Do města však dorazí tajemná cizinka Ferius Parfax, která ho přiměje vybrat si jinou cestu. Je složitá a nevyzpytatelná, ale možná je Kellenovou jedinou nadějí.

Úvod
Když jsem po vydání české varianty této knihy na každém „internetovém“ rohu potkávala samé pozitivní recenze a pochvalné články, potřebovala jsem nutně vědět, co na tom všichni vidí a co je to proboha kočkoveverčák. Takže jsem si knihu opatřila a s chutí se pustila do čtení a páni! To bylo ale dobrodružství!

Příběh je vyprávěn ich-formou a to hlavním hrdinou Kellenem. Z čeho jsem měla náramnou radost, byl autorův styl psaní. Dokázal si skvěle pohrát s popisnou stránkou, která působila ohromně živě a detailně, jako byste sami mohli spatřovat Kellenovýma očima vše, co ho obklopuje. Co se týče dějovosti, tak ta rozhodně nebyla zanedbaná na úkor popisnosti. Každá kapitola v sobě skrývala napětí, akci, zvraty, triky, pastičky a mnohem více. Já jsem během čtení hltala každičkou část a užívala si každičké slovo. Divotvůrcespád, graduje tam, kde je to potřeba, nenechá vás knihu dát stranou, jelikož konce kapitol vás přinutí číst dál a dál. Je to neuvěřitelně čtivý příběh, který je taktéž plný humoru především ze strany kočkoveverčáka, který si nikdy neodpustí všelijaké kousavé průpovídky a komentáře na adresu hlavního hrdiny.

Atmosféra & prostředí
Příběh nás přivede do doby plné magie, kouzel a triků s jemným nádechem westernu. Již od nepaměti proti sobě stojí "rod" Kellena, jak magií obdaření Jan’Tepové či obyčejní Sha’Tepové, a Mahdekové.  Jan’Tepové patří mezi ty nejlepší mágy vůbec a jejich okolí to o nich dobře ví. Pro Kellena je to o to těžší, jelikož pochází z jedné absolutně nejvýznamnější kouzelnické rodiny a jeho magie se pomalu ztrácí a slábne. Aby toho neměl málo, významné kouzelnické zkoušky se blíží a pohroma je na spadnutí. Jaký osudu hlavního hrdinu čeká? To se budete divit!

Magie je zrádná hra.

Zlo & akce
Prvním velkým přelomem v Kellenově vyprávění je setkání s velice ráznou a přímočarou cizinkou Ferius Parfax. Jeho život je jak na houpačce a díky Ferius  si dokáže představit, že má víc než jen dva směry, jak strávit zbytek svého života. Kellen se během svého dobrodružství bude muset vypořádat s četnými zloduchy, ať už s nadutými spolužáky, ostatními rodinami mágů mezi kterými je nepřetržitá rivalita či s tajemnými jedinci, kteří se plíží jeho domovem a něco patrně chystají (něco významného). Akčních okamžiků plných napětí, neočekávaných zvratů či překvapení je tu tolik, až z toho přechází zrak. Je to neskutečně promyšlená jízda, která uhání stále dál a dál až k samotnému konci a vám pak nezbyde nic než si (ne)trpělivě vyčkat na druhý díl.

„Přinesl jsem něco, co ti pomůže.“ Otevřel tlamu, sáhl do ní tlapou a z jedné lícní torby vytáhl něco malého a zeleného. „Tohle je bleskové býlí. To už tě postaví na nohy.“
„Chceš, abych snědl něco, co jsi měl celou dobu v hubě?“
Ukázal si tlapou na tělo. „Vidíš snad na mně nějaké kapsy?“ Tenké rty jeho tlamy se stáhly dozadu, což mělo nejspíš znamenat úsměv. „Jistě. Nabízelo se ještě jedno místo, kam bych to býlí mohl uložit.“

Záhady & tajemství
Každý něco skrýval, ať už se jednalo o malinké nevýznamné tajemstvíčko či podstatné vše ohrožující tajemství, které mohlo ukázat světu, co jsou tito lidé vůbec zač. Od začátku autor představuje svými slovy, jak tento svět funguje a kdo ho řídí. Ale je tomu opravdu tak? Postupem děje se začnou zjevovat pukliny v dokonalém světě plném magie a moci a tyto pozvolna se odhalující nedokonalosti ukáží veškeré lži a záhady. Každý autorův počin byl velmi promyšlený a měl svůj pevně daný význam, který byl později objasněn a vás skutečně potkalo mnoho důležitých až šokujících mysterií, které Kellenovi zamíchaly kartami osudu a změnily nenávratně život a pohled na své okolí.

Postavy
Již od první kapitoly jsem věděla, že si Kellena zamiluji. Jeho osobnost byla po celou dobu příběhu upřímná, věrná a obětavá. I když to neměl jednoduché, dokázal si pokaždé nějak poradit či nechat od svých přátel pomoci. S kočkoveverčákem utvořili výborný tým, který měl sice své mouchy, ale to jejich věčné poštuchování a výměny názorů byly absolutní bomba. Myslím, že každý, kdo četl tuto knížku, si během ní říkal, kde by si mohl obstarat vlastního kočkoveverčáka, jelikož já bych ho skutečně brala všemi deseti! Ani Ferius nemohu opomenout, jelikož ona byla jednoduše svá. Přinesla do celého společenství nové nepoznané triky, které byly také svým způsobem magie, ale tvořená s použitím karet, zvídavosti a otevřené mysli.

Udělej to, co si myslíš, že by udělal muž, kterým se chceš stát.

Závěr
Divotvůrce je první svazek z plánované (zatím) šestidílné série. Za sebe mohu říci, že přináší nový originální svět plný magie, zvratů, triků či pastí. Obsahuje hodně akčních a napínavých úseků, které jsou moc dobře doplněné osvěžujícími momenty plných humoru a osobitých postav. Když bych se zamyslela nad knihou a jejími částmi, nevybavuji si ani na jednu kapitolu, která by mě nebavila. Každá dokázala poskytnout něco nového, a když se pak všechny tyto novinky či indicie pospojovaly, utvořily úžasný dobrodružný příběh, který stojí zato číst. S každou další částí jsem se až divila, co nového a překvapujícího se dozvím a držela jsem Kellenovi palce, aby se stal tím, kým chce skutečně být. „Spellslinger“ je prostě boží knížka v mnoha směrech a já ji mohu jedině doporučit všem, kteří ji ještě nečetli či to mají plánu a ještě se k ní nedostali.

Název: Divotvůrce
Autor: Sebastien de Castell
Počet stran: 408
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 5/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji internetovému obchodu DOBRÉ KNIHY!



2 komentáře:

  1. Už dloouho o této knize uvažuji.. Asi také neodolám a pustím se do ní. Moc pěkná a výstižná recenze!:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat