sobota 17. února 2018

Víš, že tě potřebuju? (Estelle Maskame)

Anotace: Eden už svého nevlastního bratra Tylera neviděla skoro rok. Ačkoliv svůj tajný vztah kvůli okolí ukončili, nemůže na něj zapomenout. Když pak nečekaně dostane od Tylera pozvání, aby s ním strávila léto v New Yorku, je nadšená. Jenže za tu dobu se leccos změnilo. Ona je momentálně šťastná po boku svého přítele Deana a doufá, že i Tyler se posunul dál. Jak dopadne jejich setkání ve sluncem rozpáleném New Yorku - městě, které nikdy nespí? Odolají pokušení, nebo dají svým citům volný průběh? Bude jejich láska dost silná na to, aby ustála zkoušku, která nebude jednoduchá?

DIMILY je zkratka tvořená z prvních písmen názvu prvního dílu trilogie Did I Mention I Love You? Autorka Estelle Maskame má obrovskou fanouškovskou základnu a její série se ve světě stala fenoménem. Ve Velké Británii se DIMILY trilogie zařadila do žebříčku pěti nejlepších young adult knih všech dob.

 Úvod
Minulý rok v létě, když jsem shodou okolností pracovala v kempu v USA, kam je i zasazena celá trilogie, jsem četla první díl této známé YA série a jako oddechovka tato kniha svůj účel rozhodně splnila. Tehdy jsem nic neočekávala a první díl DIMILY hodnotila průměrně. Proto ani není divu, že jsem byla zvědavá a s radostí přečetla i druhý díl, jelikož mezi všechny ty čtené fantasy knihy a světy se tento žánr na odpočinek prostě hodí.

Tak, jako v jedničce, i zde máme stejné dva hlavní hrdiny, Eden a Tylera. Nevlastní sourozence, tajné ex-milence. Tento žánr a i tato kniha není o nějaké detailní popisnosti či velké dějovosti, tady se hraje na city a romantickou představivost čtenářů. Tím ale rozhodně nechci říci, že NYC nebyl dokonale do detailů popsán či dějová linie byla nudná a bez života. Naopak! Jen celá zápletka není na těchto parametrech příliš založená. Stejně jako předchůdce, i tato část se četla skvěle a stránky odsýpaly skoro samy s osvěžujícími vsuvkami formou humoru, jiskření či úvah.

Atmosféra a prostředí
Ten popis města se autorce povedl! Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že NYC v této knize je skutečně popsán tak, jak vypadá. Eden a Tyler se setkají po roce odloučení ve městě, které je známé tím, že nikdy nespí a může se v něm přihodit cokoliv. Skutečně se v něm přihodí cokoliv tedy? Od začátku do konce je to opravdu roztomiloučké čtení, které vás donutí se neustále culit a přát si, ať se ti dva dají zase dohromady!

Romantika, emoce a problémy
Příběh se od prvního dílu dost změnil. V jedničce bylo všechno takové teenagerovské, uspěchané, nedomyšlené až tupé. Zde si hrdinové uvědomují, co by se stalo, kdyby zkusili vztah obnovit a zda by také dokázali s pravdou vyjít na světlo světa. Za sebe mohu říci, že jsem si všechny romantické okamžiky naplno užila. Culila jsem se jak nějaká patnáctiletá puberťačka, která očividně nemá svůj vlastní život a tajně prahne po Tylerovi. Upss!

Existuje vůbec nějaký rozdíl mezi tím, když člověk někoho miluje a když je do někoho zamilovaný?

Záhady a tajemství
Když nevlastní sourozenci spolu začnou mít něco romantického mezi sebou, je jasné, že to ponese v prvé řadě mnoho problémů a tajemství. Tady je to stejné. Oba díly DIMILY jsou plné lží, zapírání pravd a ukrývání citů před veřejností. Ani v dalekém New Yorku tomu nemůže být jinak, když Eden bydlí nejen s Tylerem, ale i s jeho přáteli. Dokáží své emoce pohřbít či láska vykvete znovu? Pokud ano, jak bude okolí reagovat, jelikož další pokus o skrývání se už nemá cenu.. Zničí sebe či své okolí pravdou?

Myslím, že navždy budeme jeden pro druhého největším tajemstvím.

Postavy
Co mě rozhodně potěšilo, bylo to, že Eden i Tyler dospěli. Už to nejsou ti nevyzpytatelní teenageři, kteří dělají stupidní věci a pak se diví, že je postihl trest. Eden se mi konečně začala zamlouvat v porovnání s předešlým dílem a Tylera jsem si samozřejmě zamilovala, jelikož byl rozumnější a ne už takový rebel plný problémů. Krom hlavních aktérů se do příběhu navrátili taktéž někteří z jejich přátel či se objevili nový jedinci. Mezi mé nové oblíbence patří např. Snake, Tylera spolubydlící z NYC, který byl jak nezřízená střela.

Znamená to: nevzdávej to,“ přeloží tiše, zatímco si pohrává s fixem. „Je to jednoduché. Dokud se nevzdáš ty, nevzdám se ani já.“

Závěr
V rámci svého žánru druhý díl DIMILY rozhodně splňuje vše, co má. Nalezneme zde romantické a něžné momenty, které doplňuje krutá pravda a srdcervoucí emoce. Příběh je zasazen do jedné z nejznámějších metropolí, což příběhu dodá na té typické YA atraktivnosti (v porovnání s LA byl NYC prostě bomba, jelikož mě osobně se město andělů vůbec nelíbilo ani naživo). Dále zde taktéž nalezneme typické postavy, které sice už nejsou tak problémové jako dřív, ale stále se v nich ta rebelující dušička najde. Všechno je obaleno do tajemství, která se musí udržovat pod pokličkou, jinak může dojít ke katastrofě nevyčíslitelných rozměrů a je jen na hrdinech, zda se stále milují tak moc, aby vše obětovali a riskli svoji lásku ukázat světu. Na závěr příběh doporučuji všem, kteří četli první díl, jelikož tenhle byl mnohem lepší, jak můžete vidět níže z mého konečného hodnocení či nepoučitelným romantikům a něžným duším.   

Název: Víš, že tě potřebuju?
Autor: Estelle Maskame
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Moje hodnocení: 4,5/5

Za recenzní e-knihu mockrát děkuji internetovému obchodu E-Reading!

8 komentářů:

  1. Četla jsem jedničku a moc se mi líbila. Už se těším na tenhle díl. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze :D už se nemůžu dočkat trojky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale docela o ní přemýšlím. Myslím, že by to mohla být fajn oddychovka.
    Pěkná recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednička byla slabší, ale na odpočinek jsou obě fajn :) jinak děkuju! :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) První díl jsem zatím nečetla, ale chystám se, tak doufám že to bude příjemná romantická oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) určitě to splní tvá očekávání romantického odpočinku :D

      Vymazat