úterý 6. února 2018

Nepoznané proroctví (Jackie Decker)

Anotace: Rod krále je mrtev. Na trůně sedí uchvatitel. Hrstka věrných nazývaných Zrádci, se ukrývá hluboko v lesích a stráží právoplatného následníka a jeho rodinu. Nebo by alespoň měli. Nejsou však žádným skutečným odbojem proti současné říši. To jediné co mají, je naděje. Arthur Elat je osmiletým chlapcem žijícím svůj obyčejný život v ukryté vesnici. Jeho život mu připadá všední a obyčejný. Nerozumí strachu ani naději dospělých. A přesto se právě on má setkat s dívkou, která má otřást jejich životy do samých základů…

Úvod
Když se mi samotná autorka ozvala s nabídkou recenzního výtisku ve formě e-knihy, první, co jsem tradičně udělala, bylo přečtení si oficiální anotace. No, abych byla upřímná, ten popis, který vidíte výše, mi vůbec nic neřekl, bohužel ani moc nenalákal, ale jelikož jsem člověk, co rád přijímá knižní výzvy, šla jsem do toho!

Kniha je celkem rozdělena na stěžejní čtyři části s vlastními kapitolami. Hlavním hrdinou a vypravěčem je zde mladičký Arthur, kterému společně s jeho přáteli osud pěkně zamíchá životy. Arthur ale není obyčejným vypravěčem, vystupuje zde jednak jako starý muž, který zapisuje své vzpomínky na události, které se mu stali v mládí, ale taktéž tu funguje jako onen zmíněný hrdina z jeho vlastních memoárů.

Co se týče autorčina stylu psaní, tak popisná ani dějová stránka příběhu mě příliš nepotěšila. Celkově se to na můj vkus vleklo, popisnost byla na minimum a děj nebyl příliš propracovaný. U obou těchto kritérií je to nesmírná škoda, jelikož autorka vytvořila zajímavé prostředí a zápletku, jen tomu nedodala už patřičnou šťávu či jiskru. Na druhou stranu se ale příběh četl velmi dobře, rychle dosýpal a celkově by se dal označit za velmi příjemné čtivo.

Atmosféra & prostředí
Příběh nás zavede do rozvrácené země či království, kterému vládne uchvatitel, jenž potlačuje ukrývající se vzbouřence ochraňující právoplatné nástupce na trůn. Obyvatelé „vesničky v lese“ jsou celkem flegmatičtí ve svém jednání a čekají spíše na zázrak, který by jim mohl přinést vysvobození ve formě svobody a konce ukrývání se. Když bych měla hodnotit prostředí jako celek, moc se toho o něm říci nedá. Vesnice v lese, pár nedalekých měst.. Rozhodně tato kniha není postavená na fantaskním světě, který je něčím neobyčejný či ho něco nadpřirozeného ovládá.

„Nebojte se. Existuje více světů, než je tento,“ zazněl mi v mysli klidný hlas plný naděje jako konejšivý dotek matky.

Zlo & akce
V příběhu rozhodně nenajdete příšery všeho druhu, o to tu vážně nejde! Zloduši jsou tu jak na straně uchvatitele, tak na straně občanů vesnice. Co se týče uchvatitele a jeho věrných služebníků, tak to je snad zcela jasné. Mají moc nad královstvím a jeho obyvateli a rozhodně o ni nechtějí přijít. Občané vesničky ovšem taky nejsou zrovna nevinné duše. Král je zbabělec, navíc ne se zcela dobrým chováním. Jak jsem již zmínila, dějová linie nebyla příliš ohromující. Chybělo zde všeobjímající napětí, nebezpečí, akce.. Samotný děj takřka vůbec negradoval, celkově by se dalo říci, že to bylo miloučké vyprávění, které nemá spád.

Dohořívající pochodeň za zamřížovaným okénkem v kovaných dveřích mi neúprosně připomněla, jak málo stačí k tomu, aby i naše životy pohasly.

Romantika 
Romantické momenty tu mile osvěžují atmosféru. Jelikož příběh začíná v době, kdy hlavnímu hrdinovi je pouhých osm let a jeho kamarádům jakbysmet, nějaké té romantiky a jiskření se dočkáme trochu později, ale to vůbec ničemu neškodilo, jelikož o to v příběhu tak úplně nešlo. Je jasné, že jakmile Art a jeho přátelé povyrostou, objeví se u nich láskyplné sklony, ale bohužel osud si s nimi zákeřně pohraje a nic nebude, jak si vysnili.    

Záhady, tajemství & proroctví
A teď se dostávám k tomu hlavnímu! Celá kniha je založena na tajuplném proroctví, což je snad od začátku jasné již z jejího názvu. Art objeví v lese tajemnou neznámou dívku svého věku a společně se jim podaří zachránit si své životy před uchvatitelovými služebníky. Nakonec se obě děti vrátí do vesnice a celkem dost odlišné dívenky se vesničané nakonec ujmou. Bohužel to Cao nebude mít vůbec lehké, jelikož nemluví jejich řečí a nezná vůbec jejich zvyky.. Časem se samozřejmě vše naučí, ale stejně bude cítit, že je něco špatně a že na něco neustále zapomíná. Jak vám již mohlo dojít, celé proroctví a všechna tajemství a záhady se točí právě kolem této zvláštní dívky. Co je jejím údělem? A jakou roli v tom hrají její přátelé? Vše a mnohem více se dozvíte v knize, jelikož já již dále napovídat nemohu!

„To, kým jsme, neurčují kletby ani proroctví. Naše životy a naši budoucnost si určujeme sami. Právo volby lidem nesmějí vzít ani draci, víš?“

Postavy
Krom již uvedeného proroctví je taktéž brán velký zřetel na samotné postavy a jejich vývoj. Art, Cao, Seby, Any a FredLuckou jsou na počátku vyprávění malé děti, ze kterých se na konci stanou dospělí jedinci. Autorka dávala velký prostor ve své knize právě těmto postavám, jejich osobnostnímu rozvoji od dětských let až po dospělost. Na jednu stranu bylo zajímavé dozvědět se tolik informací a rysů o hlavních postavách, na druhou to dost zastiňovalo všechno ostatní, což byla podle mě škoda, jelikož příběh pak nepůsobil příliš celistvě, ale spíše roztržitě s velkým přeskakováním v ději.

„Protože jména jsou důležitá. Říkají, kdo jsme.“

Závěr               
Na prvotinu od českého autora, zde tedy autorky, to bylo to dobré, vážně bylo! Některé kapitoly mě bavily více, některé méně, ale tak už to prostě bývá. Myslím, že se jedná o celkem originální příběh, který zachycuje partu přátel od dětství až po dospělost. Jejich osobní, ale také společné tragédie, boj za vlastní osud, svobodu, volbu a snahu o vítězství nad záhadným proroctvím. I přesto, že se jedná o fantasy, neřekla bych, že tu tento prvek hrál až tak významnou roli. Ano, ta věštba byla nadpřirozená a vše s původem Cao taktéž, ale jinak je to milý příběh o přátelství, lásce a snaze mít vlastní místo ve světě. Nakonec mohu dodat, že doporučuji všem, které tento titul zaujal či moje recenze!

Název: Nepoznané proroctví
Autor: Jackie Decker
Počet stran: 275
Nakladatelství: Skleněný můstek s.r.o.
Rok vydání: 2017
Moje hodnocení: 3/5 

Za poskytnutí knihy na recenzi mockrát děkuji samotné autorce!


4 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi, mile mne překvapila a hlavně mne potěšila. Nemyslím si, že děj není propracovaný, ale uznávám, že tak může působit převážně proto, že byla použita Ich forma. Arthrur zkrátka nemohl ani zdaleka vědět vše. Snad příští knihy z Aldormy ukáží, jak propracovaný a ucelený příběh toho světa je. Totéž k popisům Arthur popisoval věcijemu blízké a známé, neměl potřebu popisovět je dětailněji. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo! :) Ty nedostatky, které jsem v tom viděla já neberete špatně, právě naopak se člověk z toho může jen a jen učit a určitě si moc ráda něco od vás jednou zase přečtu. :)

      Vymazat
    2. Ještě jednou děkuji. Já jsem si nedostatků vědoma, i když jsem se jich pokoušela většinu vychytat a odstranit. Koneckonců je také pravda, že žádná kniha se nemůže líbit všem :) Vážím si Vaší nabídky, pokud to vyjde, další kniha by mohla být připravena v roce 2019 ;)

      Vymazat
  2. taky se mi to na prvotinu libilo :-)

    OdpovědětVymazat